Oscar 2024
22. jan. 2024 | 10:46

Oscar-ekspert spår dansk nominering

Foto | Lea Glob

Lea Globs forrygende dokumentar Apolonia, Apolonia om kunstneren Apolonia Sokol har gået sin sejrsgang på festivaler over hele verden, og den kan måske sætte trumf på med en Oscar-nominering. 

Tirsdag offentliggøres årets Oscar-nomineringer. Det ser ud til, at filmkunsten sejrer, og vi spår både en dansk overraskelse og en dansk skuffelse.

Af Casper Hindse

Oscar-akademiets veje er uransagelige.

Men ser vi på branchepriser og -nomineringer indtil nu, kunne noget tyde på, at det bliver de interessante filmskaberes år. 

Både Screen Actors Guild (SAG) og Producers Guild (PGA), der ofte er gode rettesnore for ”The Oscars”, har leveret flere kunstneriske nomineringer. Både når vi taler instruktører, skuespillere og de mere tekniske filmfolk.

Den sidste store – og nytilkomne – indikator for Oscar-uddelingen er britiske BAFTA, da der efterhånden er så mange fællesmedlemmer i de to akademier, at de ikke-amerikanske stemmer skal tages alvorligt. Overordnet set skelede også de til filmkunsten frem for billetsalget.

Og så er der diversiteten anno 2024.

Hvis et værk drømmer om at vinde en Oscar for bedste film den 10. marts, skal det leve op til mindst to ud af fire krav om inklusion af underrepræsenterede grupper.

Her er vores bud på, hvem der bliver Oscar-nomineret på tirsdag.

Bedste film

Oppenheimer
Barbie
Killers of the Flower Moon
Poor Things
American Fiction
The Holdovers
Maestro
Past Lives
Frit fald
The Zone of Interest

 
Meget synes allerede at være på plads i hovedkategorien.

Sikre på nominering er Christopher Nolans Oppenheimer, Greta Gerwigs Barbie, Martin Scorseses Killers of the Flower Moon, Yorgos Lanthimos’ Poor Things, Alexander Paynes The Holdovers og Cord Jeffersons American Fiction.

Bradley Coopers Maestro har ikke stået lige så stærkt, men den har til gengæld det miks af storladenhed og enkle filmiske greb, Oscar-akademiet altid har nydt. 

Celine Strongs Past Lives har haft succes ved mindre prisuddelinger. Den slags har det nyere Oscar-akademi det også med at skele til. 

Derfor kigges her formentlig også i retning af Frit fald. Overraskende er Guldpalmevinderen ikke den franske kandidat i den internationale kategori, men Akademiet kunne godt finde på at nominere den til hovedprisen.

I år tyder noget derfor på, at vi derfor får to internationale film iblandt de ti film. Holocaust-dramaet The Zone of Interest har nemlig så meget momentum, at den bør blive nomineret, men Farven lilla er nu kommet spurtende på det seneste. Efter sin SAG-nominering har den en reel chance for at snuppe pladsen fra Frit fald eller The Zone of Interest.

Måske falder én af europæerne for det nye inklusionskrav af underrepræsenterede grupper. Hvis ikke taber Farven lilla spurten mod den røde løber.


Cillian Murphy spiller den geniale, men fortvivlede opfinder af atombomben, J. Robert Oppenheimer, i Christopher Nolans episke biopic Oppenheimer. 


Bedste instruktør

Alexander Payne
Justine Triet
Christopher Nolan
Martin Scorsese
Jonathan Glazer


Christopher Nolan (Oppenheimer) kan godt pudse lakskoene, og det samme gælder Alexander Payne (The Holdovers). 

Herfra bliver det tricky

Det skyldes, at Yorgos Lanthimos (Poor Things), Greta Gerwig (Barbie) og Martin Scorsese (Killers of the Flower Moon) længe har lignet sikre nomineringer. De to sidstnævnte blev bare forbigået ved BAFTA, mens Lanthimos mere har ført amerikansk kampagne for sin film og hovedrollen Emma Stone end for sig selv.

Omvendt blev Jonathan Glazer (The Zone of Interest) og Justine Triet (Frit fald) BAFTA-nomineret, og filmene har haft solide Oscar-kampagner. Kan de overraske ved at blive nomineret for deres europæiske film, ligesom danskeren blev for Druk?

Som det ser ud lige nu, er Glazer et mulehår foran de fire andre. Samtidig er det svært at forestille sig, at Oscar-akademiet nominerer fem hvide mænd, så Lanthimos eller Scorsese må ud.

Vi tror, amerikanerne i overvældende stil stemmer på legenden Scorsese for tiende gang i kategorien frem for på græske Lanthimos. Derfor kæmper Gerwig og Triet om den sidste plads.

Det er reelt fifty-fifty, men vi går med overraskelsen. Justine Triet bliver nomineret. Tre europæere og to amerikanere skal kæmpe om Oscar’en her. 

Bedste kvindelige skuespiller

Lily Gladstone
Carey Mulligan
Emma Stone
Margot Robbie
Sandra Hüller


Lily Gladstone (Killers of the Flower Moon) og Emma Stone (Poor Things) er sikre.

Det samme har mange tænkt om Margot Robbie (Barbie), men på det seneste er buzz’en omkring hende taget af. Vi tror dog stadig, at australieren bliver nomineret og får selskab af Carey Mulligan (Maestro) samt den internationale kritikerdarling Sandra Hüller (Frit fald), som Ekko interviewer i #95

I de seneste uger har der været en del snak i priskredse om Annette Bening (Nyad) og især Aunjanue Ellis-Taylor (Origin), men vi gætter på, at de lige præcis ikke slår de andre i kategorien.


Bella (Emma Stone) begynder sin historie som en voksen kvinde med et spædbarns krop, men udvikler sig lynhurtigt til en vidunderligt skamløs og intelligent person i Poor Things. 


Bedste mandlige skuespiller

Paul Giamatti
Cillian Murphy
Bradley Cooper
Colman Domingo
Jeffrey Wright


Det mandlige felt for bedste hovedrolle virker mere åbent end det kvindelige. 

Dog vil det være en overraskelse, hvis ikke Paul Giamatti (The Holdovers) og Cillian Murphy (Oppenheimer) bliver nomineret.

Også Bradley Cooper (Maestro) ser sikker ud, men så åbner mulighederne ellers også op. 

Jeffrey Wright (American Fiction) – som vi stadig har til gode herhjemme – bør komme med, men Leonardo DiCaprio (Killers of the Flower Moon) hænger i en tynd filmtråd. Verdensstjernen blev forbigået ved både SAG og BAFTA. Det tegner ikke godt.

Til gengæld er Colman Domingo (Rustin) nomineret begge steder. Vi tror, han overrasker og skubber DiCaprio ned fra plyssædet. 

Bedste kvindelige birolle

Da’Vine Joy Randolph
Emily Blunt
Penélope Cruz
Danielle Brooks
Jodie Foster


Da’Vine Joy Randolph (The Holdovers) ligner på forhånd statuette-vinderen den 10. marts. Hun bliver stensikkert nomineret.

Det tyder meget også på, at Emily Blunt (Oppenheimer) gør, mens Penélope Cruz (Ferrari) er en ægte Oscar-darling. Det bør være nok her, selv om der ikke er mange, som taler om Ferrari.

Det samme kan man faktisk sige om Barbie i de her dage. America Ferrera har længe virket som en sikker kandidat for sin stærke feminisme-tale midtvejs i filmen, men vi tror ikke, hun sniger sig med. 

Det gør til gengæld feltets dark horse, Jodie Foster. Præstationen i Nyad er ikke én, der er blevet gennemdiskuteret, men Foster kunne godt lave en ”Matthew McConaughey”.

Hun spiller nemlig hovedrollen i den nye sæson af True Detective. Det var netop den serie, der var med til at indbringe McConaughey Oscar-statuetten for Dallas Buyers Club i 2014. Vi tror, Foster får en nominering på denne lidt særprægede facon.

Det efterlader en enkelt plads.

Den står mellem Danielle Brooks (Farven lilla), Rosamund Pike (Saltburn), Julianne Moore (May December) og Sandra Hüller (The Zone of Interest). Meget taler for den tyske skuespiller, der formentlig også bliver nomineret i hovedrollekategorien for sin præstation i Frit fald.

Dog er Danielle Brooks den eneste, der både har en SAG- og BAFTA-nominering. Hun får den sidste Oscar-plads. 

Bedste mandlige birolle

Robert Downey Jr.
Ryan Gosling
Dominic Sessa
Robert De Niro
Sterling K. Brown


Robert Downey Jr. (Oppenheimer), Ryan Gosling (Barbie) og Robert De Niro (Killers of the Flower Moon) bliver nomineret.

Og så er der jo Poor Things. Mark Ruffalo har længe lignet en sikker kandidat, men han blev hverken SAG- eller BAFTA-nomineret. Willem Dafoe fik til gengæld en SAG-nominering.

Noget tyder altså på, at Dafoe og Ruffalo deler mange stemmer imellem sig. Derfor tror vi ikke på, at de ender med at blive nomineret.

Det gør til gengæld Dominic Sessa (The Holdovers) og Sterling K. Brown (American Fiction).

The Holdovers er elsket i både USA og Europa – Sessa blev BAFTA-nomineret – mens Sterling K. Brown er kolossalt populær i den amerikanske filmbranche. Han har oplevet en enorm buzz på de sociale medier efter sin SAG-nominering.

Bedste originale manuskript

The Holdovers
Past Lives
Frit fald
May December
Saltburn


Kategorien er kendt for artige overraskelser, men konkurrencen ser ikke alt for prangende ud i år.

David Hemingson bliver nomineret for The Holdovers, Celine Song ligeså for Past Lives, mens Justine Triet og hendes mand Arthur Harari kommer med for Frit fald

Samy Burch og Alex Mechanik har med May December lavet et krøllet manuskript om et mærkeligt ægteskab, der startede med en voksen kvindes forførelse af en fjortenårig dreng. De bliver nomineret.

Spørgsmålet er så, om Bradley Cooper og Josh Singer (Maestro) tager den sidste plads i kategorien foran mere flabede bud som Emerald Fennell (Saltburn), Alex Convery (Air) eller legenden Hayao Miyazaki (Drengen og hejren). 

Vi tror det ikke. Fennell ligner en lille favorit, da hun før har vundet for Promising Young Woman. Og det er jo ikke ligefrem manuskriptet, Maestro er blevet rost for. 

Saltburn og dens delikate manuskript sniger sig med.


I Past Lives spiller Teo Yoo (tv.) og Greta Lee (th.) barndomsvenner, der møder hinanden igen, efter livet har sendt dem i vidt forskellige retninger.


Bedste manus baseret på andet forlæg

Oppenheimer
American Fiction
Barbie
Poor Things
The Zone of Interest


Det ligner en stoledans om fem pladser for seks kandidater.

Christopher Nolan, Kai Bird og Martin J. Sherwin bliver nomineret for Oppenheimer. Det samme gør Greta Gerwig og Noah Baumbach for Barbie.

Efter ”Barbenheimer”-fænomenet følger Cord Jefferson og Percival Everett for American Fiction.

Så er der tre tilbage om to pladser.

Tony McNamara og Alasdair Gray er virtuose med Poor Things, men de kan godt blive overhalet af både Jonathan Glazer og nyligt afdøde Martin Amis’ The Zone of Interest samt Eric Roth, Martin Scorsese og David Granns Killers of the Flower Moon.

Det tror vi bare ikke, at de gør. Det skyldes, at Killers of the Flower Moon på det seneste har ført benhård kampagne for hovedrolleindehaveren Lily Gladstone frem for at satse bredt.

Vi satser på, at det kommer til at koste dyrt for både Leonardo DiCaprio og altså også manuskriptfolkene.

Bedste animationsfilm

Spider-Man: Across the Spider-Verse
Nimona
Drengen og hejren
Elementært
Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem


Det er sikkert, at Joaquim Dos Santos, Kemp Powers og Justin K. Thompson bliver nomineret for Spider-Man: Across the Spider-Verse.

Det gør legenden Hayao Miyazaki også for Drengen og hejren, mens Pixar som regel er selvskrevet i kategorien. Peter Sohn bliver nomineret for Elementært.

Det efterlader to pladser. Den første snupper de pizza-spisende skildpadder i Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhemog deres seneste skabere Jeff Rowe og Kyler Spears.

Sidste nominering er en trekamp mellem Nimona, Flugten fra hønsegården: Operation Nugget og Ønsket

Normalt ville Disney stå stærkt, men Ønsket er blevet skubbet i baggrunden til fordel for Elementært (Disney ejer Pixar). Derfor tror vi, at den Netflix-støttede science-fantasy-fortælling Nimona tager femtepladsen. Nick Bruno og Troy Quane bliver nomineret. 


Hayao Miyazaki er tilbage med sin første film i ti år, Drengen og hejren, som foregår i 1940'erne og handler om en dreng, der i et forladt tårn møder en talende hejre. 


Bedste fotografering

Oppenheimer
Killers of the Flower Moon
Poor Things
The Zone of Interest
Maestro


Her har det længe set ud til, at Dan Laustsen ville blive nomineret for Farven lilla, men den danske fotograf er i de seneste uger blevet overhalet.

Det er dog ikke fuldstændigt usandsynligt, at han kommer med, men lige nu og her ser det ud til, at Hoyte van Hoytema (Oppenheimer), Rodrigo Prieto (Killers of the Flower Moon), Robbie Ryan (Poor Things), Lukasz Zal (The Zone of Interest) og Matthew Libatique (Maestro) er de udvalgte. 

Hvis det skal blive til en dansk nominering, skal det nok være på bekostning af Maestro.

Bedste dokumentar

American Symphony
20 dage i Mariupol
Beyond Utopia
Still
Apolonia, Apolonia


Matthew Heineman (American Symphony), Mstyslav Chernov (20 dage i Mariupol) og Madeleine Gavin (Beyond Utopia) ligner alle sikre bud.

Det samme gør Kaouther Ben Hania (Four Daughters) og Davis Guggenheim (Still), men hvad med Lea Globs prisvindende og forrygende Apolonia, Apolonia?

Den er der ikke mange, som på forhånd har fidus til, men det har vi. Når du har modtaget hovedprisen ved IDFA, har du en Oscar-chance. Vi tror og håber, at den danske dokumentarfilm overrasker på bekostning af Four Daughters.

Også selv om vi erkender, at det er dagens helt store langskud.

Bedste internationale film

The Zone of Interest
Lærerværelset
Pot-au-feu: Vejen til hjertet
Snefællesskabet
20 dage i Mariupol


Får vi så også en dansk nominering her? Ikke umiddelbart. Mads Mikkelsen-effekten ser simpelthen ud til at udeblive for Bastarden.

I stedet bliver engelske The Zone of Interest, tyske Lærerværelset, franske Pot-au-feu: Vejen til hjertet og spanske Snefællesskabet nomineret.

Sidste plads har i de seneste uger stået mellem japanske Perfect Days, finske Faldne blade og netop danske Bastarden, men Nikolaj Arcels storfilm er desværre drattet ud af samtalen på det seneste. Til gengæld taler mere og mere for, at en dokumentarfilm sniger sig med.

For det ukrainske bidrag 20 dage i Mariupol foregår i et af verdens brændpunkter. Den blev nomineret i både dokumentar- og ikke-engelsksproget-kategorien ved BAFTA. Vi tror, det samme sker her.


Den nazistiske folkemorder Rudolf Höss gør sit bedste for at adskillge sit absurd almindelige familieliv og sit langt fra amindelige arbejdsliv i The Zone of Interest. 

Kommentarer

Oscar 2024

For 96. gang skal Oscar-priserne uddeles.

Der dystes i 23 kategorier.

Det er Oscar-akademiets godt og vel 10.000 medlemmer, der vælger vinderne.

Uddelingen finder sted i Dolby Theatre i Los Angeles 10. marts.

Jimmy Kimmel er igen i år vært.

Oscar-film i Ekko #95

Vi interviewer Emma Stone og Yogos Lanthimos om Poor Things i nyt Ekko.

Læs også stort portræt af Jonathan Glazer, der står bag The Zone of Interest.

Justine Triet fortæller om tilblivelsen af Frit fald.

Sandra Hüller, hovedrolleindehaveren i Frit fald og The Zone of Interest, beretter om sin opvækst i DDR.

Nummeret byder også på anmeldelser af mange af Oscar-kandidaterne.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Bestil magasinet her og få det tilsendt.

Magasinet kan købes i løssalg over hele landet.

© Filmmagasinet Ekko