Top 5
18. sep. 2015 | 14:12

Top 5: Pinligste øjeblikke i Klovn

Foto | Joachim Ladefoged
Casper og Frank, der her har fået øje på noget i Klovn Forever, blander virkelighed og fiktion sammen med et ofte hylemorsomt resultat.

På torsdag er Klovn-holdet tilbage med den længe ventede opfølger til Tour de Fizz-filmen. Vi kårer de fem absolutte pinlighedsguldkorn i tv-serien, der lagde grunden til kassesuccesen.

Af Casper Hindse

Frank og Casper er tilbage med deres anden venne-odyssé i langformat, Klovn Forever, som vi dækker i det nye nummer af Ekko med et stort interview med Frank og hans bedre halvdel, Mia Lyhne.

Den ny film følger, ligesom Klovn: The Movie, folkekomediens let forcerede skabelon og står derfor en smule i kontrast til serien bag filmene.

For de 60 Klovn-afsnit tager sig nemlig enormt god tid til at være grænseoverskridende pinlige med fortællinger om de to venners op- og nedture i deres respektive kæresteforhold og ikke mindst i det danske kendismiljø.

Succesklovne
Frank Hvam og Casper Christensen gik i en radikal anderledes retning, da de for ti år siden lancerede den tilbagelænede, men samtidig tåkrummende morsomme tv-serie Klovn.

Forud var gået års forberedelse, efter at Langt fra Las Vegas havde lagt publikum ned med sitcom-humor på et internationalt højt niveau.

De to venner havde forinden allerede arbejdet sammen i Casper & Mandrilaftalen, som siden er blevet kult. Alligevel er Klovn det, der har banet vejen for de to komikeres massive succes.

Casper Christensen står med det ene ben i Hollywood, mens Frank Hvam lægger land og rige øde, når han turnerer med sine udsolgte standup-shows. 

Det er også med slet skjult reference til Klovn-universet, at Hvams seneste show har titlen Upassende.

Frank er pinlig, upassende og for meget, men samtidig også underligt elskelig. Men frem for alt er han og Casper alt, alt for meget, hvilket de følgende fem gyldne klip fra alle tiders bedste danske comedyserie beviser.


5. Den grønlandske politimand

Det helt særlige ved dette mindre kendte klip er grovheden. Klovn-serien lever af pinlighed og sin uheldige-helte-tilgang til verden. Men her ser vi, at Casper og Frank bestemt også kan være grovkornede sammen.

Men de to komikere har formået at twiste en grov joke om grønlænderes soberhed til også at handle om vores eget syn på både Frank og Casper – og på grønlændere.

Men i stedet for at skabe fordomme er scenen med til at nedbryde stereotyper. Det er røvhulshumor, når det er allermest elegant.


4. På indkøb

Når Casper og Frank rabler derudaf, rammer de ofte toppen af dansk comedys formåen, og da Frank beslutter sig for at købe ind til mange måneder af gangen, må Casper selvfølgelig sætte klovnefoden ned.

For hvad tænker folk ikke om tolv gange tolv ruller toiletpapir, der bliver pakket ind i en bil og kørt mod det bedre borgerskabs luksuslejligheder på Frederiksberg?

Klovn handler om, hvordan man ser på hinanden, og hvordan man ser på sig selv. Her er to moderne mænd på indkøb, og det er underholdende på et ganske lavpraktisk, men også samfundssatirisk plan.


3. Autist-opdragelse

Klovn-universet er selvfølgelig mest af alt kendetegnet ved, at de to hovedpersoner er vidt forskellige, men alligevel ikke kan undvære hinanden.

Heller ikke her, hvor Casper lærer Frank en smule om opdragelse. Naturligvis synes Frank ikke, at man skal pine en autist, men selvfølgelig lader han sig stille og roligt overtale af Casper. Christensens rolle formår at trække Franks klovneri så langt ud, at man til sidst ikke kan have sympati for nogen af dem.

Det samme gælder, når de bestiller en H.C. Andersen-taxa (en taxa med en hvid chauffør) eller råbe ”fede svin” efter en mand på golfbanen.


2. Jule-spanking

Nogle gange er en klovn selvfølgelig også bare møghamrende uheldig (og ubetænksom).

For hvis man får en Indiana Jones-pisk i julegave, så må regel nummer ét være, at man ikke skal afprøve den i stuen ved juletræet. Regel nummer to må så være, at man slet ikke skal afprøve den, hvis der sidder en lam kvinde i en kørestol lige ved siden af.

Men det gør Frank selvfølgelig. Og hvad gør en rigtig klovn så? Han forsøger at redde situationen med lidt julestemning.


1. Kattebakken

Trods et overflødighedshorn af pinligheder var vinderen ikke svær at finde.

For hvilket voksent menneske vælger at skide i en kattebakke for derefter at tage den ydmygende tur med kattens ejer til dyrlæge i stedet for bare at indrømme sin røvtur i gruset?

Frank, er svaret.

Dette er selve essensen af Klovn-universet. Man krummer tæer fra første til sidste sekund, og Frank formår at trække pinligheden længere og længere ud. Indtil han er en vaskeægte klovn.

Katten er i øvrigt ret reserveret og hedder Vinterberg, hvilket også er ganske sjovt!

Kommentarer

Klovn

Startede i 2005 som en sitcom på TV2 Zulu.

Handler om standup-komikerne Casper Christensen og Frank Hvams liv og nedbryder skellet mellem virkelighed og fiktion.

Er blevet kritiseret for at stjæle fra Larry Davids amerikanske comedy-serie Curb Your Entusiasm, men har en tydelig dansk tone.

I alt 60 afsnit, hvoraf It’s a Jungle Down There blev skrevet af Lars von Trier og fokuserer på Iben Hjejle og Mia Lyhne.

Spillefilmen Klovn: The Movie (2010) er med 850.000 billetter en af de største biografsucceser i nyere tid.

© Filmmagasinet Ekko