Ugens streaming
23. mar. 2018 | 10:45

Ugens streaming: Politisk aktivisme

Foto | Steffan Hill
Suffragette viser, hvordan kvinder i starten af 1900-tallet går på gaden i England og protesterer i kampen for at få stemmeret.

Politiske aktivister er leveringsdygtige i gode historier. I denne uge anbefaler vi fem film, der skildrer aktivisme og kampen for forandring.

Af Mikkel Krebs Behnke

Ønsket om forandring er altid en god historie. Og når der er tale om aktivisme, er der altid klare aktører i spil.

Vi har vores helt eller heltinde, og derfor har vi også en skurk, der forsøger at forhindre vore heltes agenda. Det er ægte drama – også selv om det ikke altid er lige klart, hvem der egentlig er vores helte og skurke.

I anledning af Putins valgsejr og udsigten til en af de største storkonflikter i Danmarkshistorien med strejke og lockout anbefaler vi i denne omgang fem film, der skildrer politisk aktivisme.

Alle hovedpersoner forsøger at gøre op med det etablerede og tage kampen op for forandrings skyld.

Milk

Gus Van Sants film fra 2008 skildrer den amerikanske politiker og aktivist Harvey Milks liv og kamp for homoseksuelles rettigheder.

I Milk følger vi hovedpersonen Harvey Milks (Sean Penn) vej til at blive den første erklæret homoseksuelle politiker til at besidde et offentligt embede i 1970’ernes USA.

Sean Penn gør det fremragende i rollen som Milk, og han vandt en Oscar for bedste mandlige hovedrolle i 2009 for sin præstation. Det er i høj grad Penns film, der rørende skildrer Milks aktivisme og kamp. Men også Josh Brolin, James Brolin og Emile Hirsch bidrager med stærke biroller. Glimrende film med et stort budskab!

Streames på C More og Filmstriben.


Trumbo

USA i slutningen af 1940’erne og 50’erne var kendetegnet ved en voldsom kommunistforskrækkelse, der resulterede i komiteen for uamerikansk virksomhed og McCarthyismen: udpegning af enkeltpersoner for at være kommunistiske spioner.

Jay Roachs Trumbo fra 2015 handler om en af det daværende Hollywoods mest populære manuskriptforfattere, Dalton Trumbo (Bryan Cranston). Han bliver sammen med en række andre prominente filmfolk fængslet og sortlistet for deres politiske overbevisning.

Trumbo er fortællingen om, hvordan en kommunist vandt to Oscars og samtidig udstillede heksejagten. Bryan Craston, kendt for Breaking Bad som Walter White, gør det fremragende som Trumbo.

Streames på Filmstriben.


Ai Weiwei: Never Sorry

Den kinesiske samtidskunstner og aktivist Ai Weiwei har flere gange været i fedtefadet og presset af det kinesiske styre for sine kritiske kommentarer om regimet. I 2011 blev han tilbageholdt i tre måneder uden rettergang.

I dokumentarfilmen Ai Weiwei: Never Sorry tegnes et portræt af kunstneren og aktivisten, mens han forbereder sig på en række udstillinger og har flere sammenstød med den kinesiske regering. Men vi møder også kunstneren som privatperson.

Det er instruktør og journalist Alison Klayman, der følger ham gennem to år, og vi får gennem hendes adgang et unikt indblik i hans aktivisme, kunstudstillinger og personlige traumer.

Lejes på FilmLounge.


Suffragette

En suffragette er en kvinde, som kæmper for samme stemmeret som mænd. Begrebet stammer fra en række kvindebevægelser, der tog form i slutningen af det 19. århundrede og starten af det 20.

Sarah Gavrons film fra 2015, Suffragette, er historien om den unge mor og fabriksarbejderen Maud (Carey Mulligan), der kæmper for kvinders rettigheder. Hun kommer med i Suffragette-bevægelsen, men med deres militante midler og voldsomme sammenstød med staten begynder de personlige omkostninger at blive for store.

Suffragette er en stærk film om en vigtig sag, men den forfalder ikke til at idealisere kvinder. Intet køn er ufejlbarligt i filmen, og det er vitterlig sagen, der er omdrejningspunktet. Ekko kvitterede i sin tid med fire stjerner.

Lejes på Blockbuster.


Malcolm X

Spike Lees Oscar-nominerede drama fra 1992 tager fat i en af USA’s mest kendte politiske aktivister, Malcolm X, der kæmpede for borgerrettigheder og sort nationalisme.

I Malcolm X følger vi Malcolm Little (Denzel Washington), der er en ung, sort og småkriminel mand, som fornægter sin kultur og race.

Da han fængsles, ændres hans livssyn. Her møder han Black Muslim-bevægelsen, og da han løslades, er han blevet til Malcolm X. Men efter en pilgrimsrejse til Mekka bliver bevægelsens vrede og radikalisme erstattet med bøn og forsonlighed. Det fører til et brud mellem Black Muslim og Malcolm X, hvilket bliver begyndelsen til enden.

Uden politiske klichéer eller sentimentalitet fremstiller Spike Lee Malcolm X’s liv og viser, hvorfor han er en af USA’s vigtigste politiske stemmer.

Streames på Netflix.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på politisk aktivisme.

© Filmmagasinet Ekko