Nyhed
07. maj 2025 | 10:00

Politisk velvilje over for nordisk streamingtjeneste

Foto | Nana Reimers

Jakob Engel-Schmidt mener, at vi er nødt til at opruste kulturelt, og en nordisk streamingtjeneste kan være en god måde at udbrede nordiske værdier. 

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har fået støtte fra sine nordiske ministerkolleger til at undersøge muligheden for at etablere en fælles nordisk streamingtjeneste.

Af Claus Christensen

Ekkos blogger Claus Bülow Christensen har kaldt idéen naiv, men på et møde mandag i Nordisk Ministerråd i Helsinki har den danske kulturminister Jakob Engel-Schmidt fået opbakning til at gå videre med planen om en nordisk streamingtjeneste for at udbrede nordisk kultur til resten af verden.

”Jeg er meget tilfreds og opløftet over, at der var enstemmig opbakning i Nordisk Ministerråd til at undersøge, hvordan vi i Norden kan få mere ud af de public service-kroner, som vi sammen bruger på indhold, og hvordan vi kan arbejde for, at mere nordisk indhold også kommer resten af verden til gavn og glæde,” siger Jakob Engel-Schmidt til Ritzau.

Nu skal ministeren nedsætte en arbejdsgruppe, der skal undersøge mulighederne og udarbejde en rapport. Den skal være klar til 2026, hvor Danmark overtager formandskabet for Nordisk Ministerråd.

Åben for andre muligheder
Jakob Engel-Schmidt har ladet sig inspirere af den britiske streamingtjeneste BritBox, som uafhængigt af de amerikanske streamingtjenester bringer de britiske film og serier ud til hele verden.

Medieanalytikeren Claus Bülow Christensen mener imidlertid ikke, at det er realistisk at skabe en nordisk konkurrent til gigantiske tjenester som Netflix, Prime Video, Disney+ og Max

”At lancere en konkurrencedygtig platform kræver milliarder, hvis man skal opnå blot et par millioner brugere globalt. Alene den tekniske platform – servere, streaminginfrastruktur, app-udvikling, datasikkerhed og drift – kan løbe op i et trecifret millionbeløb årligt,” skrev Claus Bülow Christensen i sin Ekko-blog i søndags.

”Og så er der den uundgåelige regning for global markedsføring, supportcentre, kundeservice på adskillige sprog og administration af rettigheder og licenser. Alt i alt kan opstart og drift koste mellem 500 millioner og én milliard kroner, og så er vi stadig kun lige i gang.”

Claus Bülow Christensen nævner, at den svenske streamingtjeneste Viaplay knækkede nakken på at prøve at komme ind på det amerikanske marked. Og måske trækker Jakob Engel-Schmidt også lidt i land.

Til Ritzau siger kulturministeren, at ambitionen om at udbrede nordiske film og serier til resten af verden ikke nødvendigvis ender med en streamingtjeneste. ”Det kan jo være, at der kommer andre anbefalinger, som jeg ikke har tænkt på,” siger han.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko