Nekrolog
16. nov. 2020 | 18:55

Danmarks reality-far er død

Foto | Robin Skjoldborg
Poul Martinsen var journalist og psykolog, der blev kendt for sine DR-dokumentarer, som graver ned i den menneskelige psyke.

Tv-tilrettelæggeren Poul Martinsen stod bag berømte DR-programmer, som udfordrede og inspirerede danskerne til at se anderledes på deres landsmænd.

Af Nicki Bruun

En af Danmarks største dokumentarister er død i en alder af 86 år.

Poul Martinsen sov stille ind den 12. november, oplyser hans søn Peter Martinsen ifølge Ritzau.

I en lang række tv-programmer for DR – hvor han var ansat i mange år – og med afstikkere til TV 2 lykkedes det Poul Martinsen at udfordre og inspirere danskerne til at se anderledes på deres landsmænd.

Han er særligt kendt for sociologiske eksperimenter i Lydighedens dilemma og Dagbog fra en fristad fra henholdsvis 1978 og 1976.

I det første udfører han det såkaldte Milgram-eksperiment, hvor en kittelklædt autoritet får en forsøgsperson til at give stadig mere strøm til en anden. Offeret fik ikke strøm i virkeligheden, men forsøget viser, hvordan mennesker kan få sig selv til at torturere hinanden.

I det andet følger man en dansk arbejderfamilie fra Jylland, som bor en uge i et kollektiv på Christiania. Undervejs i programmet skifter familien syn på fristaden, og det samme gjorde publikum.

Efter dokumentaren blev den ellers planlagte nedlukning af Christiania opgivet.

Nysgerrig på mennesker
Tidlige eksperimenter med forskellige formater betyder, at Poul Martinsen lavede reality-tv længe inden det for alvor blev in herhjemme i slutningen af 1990’erne med programmer som Robinson og Big Brother.

I en artikel om reality-genrens rødder skriver professor Ib Bondebjerg i Ekko #8, at Poul Martinsen bevægede sig inden for flere dokumentariske genrer.

Han lavede dramatiseret dokumentarisme med Broen fra 1969, observerende dokumentarisme med Høje historier fra 1999 og en dybdeborende journalistisk tv-dokumentar med Den sagtmodige morder fra 1988.

De handler henholdsvis om rockere og hippier i et fælles projekt om at bygge en bro, beboerne i et boligkompleks i københavnske Lundtoftegade og familiedrab i en indvandrerfamilie.

Men fælles for de meget forskellige dokumentarer er nysgerrigheden i forhold til det enkelte menneske og de grupper, som folk færdes i.

Kapacitet til ondskab
Poul Martinsen blev født 3. marts 1934 i Hillerød. Han blev uddannet til journalist og i 1965 til psykolog.

I sine mere end 100 dokumentarer viste Martinsen stor interesse for den menneskelige psyke i alle afskygninger.

Hans film tæller også Det hemmelige Danmark (1975), om Den Danske Frimurerorden, og Før solen går ned (1989), om ældre britiske kvinder i Kenya. Senest stod han bag DR-dokumentaren Krigerne fra 2006, der ligger i forlængelse af Lydighedens dilemma og handler om den iboende ondskab i os alle.

Undervejs i karrieren vandt han hædersbemærkninger som PH-Prisen, TV-Oscar, Prix Italia og Prix Europa.

I 2012 udgav Poul Martinsen bogen Hypnosemorderen om Palle Hardrup, der i 1951 under et bankrøveri på Nørrebro begik mord på to bankansatte.

Hardrup fortalte selv, at han havde været under indflydelse af hypnose, og historien blev i 2018 filmatiseret med Pilou Asbæk på rollelisten i den finske Skytsenglen.

På DR’s arkivtjeneste Bonanza kan man se flere af Poul Martinsens produktioner for kanalen, deriblandt programmet Fluen på væggen, hvor tilrettelæggeren reflekterer over sit forsøg på at indfange virkeligheden.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko