Filmkritik
06. sep. 2015 | 20:08

Kritikerne: Redmaynes bedste præstation

Foto | Agatha A. Nitecka
Eddie Redmayne, der tidligere på året vandt en Oscar for sit portræt af den syge Stephen Hawking, tager endnu et skridt ud i forvandlingskunsten med The Danish Girl.

Blandet modtagelse af The Danish Girl ved verdenspremieren på Venedig-festivalen. Men kritikerne er enige om, at Eddie Redmayne overgår sig selv i titelrollen.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Selv om The Danish Girl først får dansk premiere til februar næste år, er der allerede herhjemme blevet sagt og skrevet meget om filmen, som er instrueret af Oscar-vinderen Tom Hooper (Kongens store tale).

For som titlen antyder, handler The Danish Girl om den danske maler Einar Wegener, der i 1930 fik foretaget verdens første kønsskifte-operation.

Filmen er hverken en dansk produktion eller har danske skuespillere med, men takket være Copenhagen Film Fund har en mindre del af optagelserne fundet sted i København.

I går havde filmen så premiere ved den traditionsrige filmfestival i Venedig. Og anmelderne fra de store engelske og amerikanske medier har allerede fældet deres dom.

Imponerende transformation
The Danish Girl
får en blandet modtagelse, men ét synes de fleste anmeldere at være enige om: Engelske Eddie Redmayne brillerer i titelrollen.

Det amerikanske brancheblad Variety roser især den overbevisende måde, Redmayne viser Einar Wegeners transformation til kvinden Lili Elbe.

”For en skuespiller kan der næsten ikke være nogen roller, der er mere fristende – eller udfordrende – end denne rolle. Rollen er i sin natur vævet ind i spørgsmål om identitet, forestilling og transformation,” skriver Peter Debruge og fortsætter:

”Redmayne leverer den hidtil bedste præstation i sin karriere. Den er uendeligt meget mere intim – og mindre teknisk – end den ellers imponerende rolle som Stephen Hawking, der indbragte ham en oscar.”

The Hollywood Reporter følger trop med lutter roser til Redmayne.

”I sidste ende er filmens styrke at lade Redmayne følge sin Oscar-præstation i Teorien om alting op med en ny, dybtgående fysisk og emotionel transformation til en modig og virkelig karakter.”

Mangler kant
De to engelske aviser, The Guardian og Independent, er dog mere lunkne i deres vurdering af filmen.

Jonathan Romney kvitterer i The Guardian med to ud af fem stjerner – noget skuffende for en film, der har ambitioner om at gøre sig gældende ved Oscar-showet.

The Independent kritiserer især selve filmen og instruktøren Tom Hoopers arbejde.

”Det er en historie om transkønnede personer, der er meget opmærksom på ikke at oprøre eller forarge sit publikum. Det er en af grundene til, at filmen ikke rigtig har den følelsesmæssig kant, der måske var forventet,” skriver Geoffrey Macnab.

I The Danish Girl spiller svenske Alicia Vikander (En kongelig affære) Einar Wegeners kone, og også svenskeren får ros. The Telegraph melder helt klart ud:

”Eddie Redmayne og Alicia Vikanders præstationer … gør dem til seriøse pris-kandidater.”

The Danish Girl får dansk premiere den 4. februar 2016.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko