Snigpremiere
28. dec. 2023 | 11:32

Se mesterværk af historiske dimensioner

Foto | Film4

Höss-familien har bogstavelig talt Auschwitz i baghaven og lever en almindelig tilværelse, mens historiens største forbrydelse mod menneskeheden finder sted i baggrunden. 

Ekko holder snigpremiere på årets store film, Oscar-favoritten The Zone of Interest, i Empire Bio den 3. januar, hvor du kan købe det nye nummer til halv pris.

Af Frederik Hoff

I den enorme strøm af premierer i biografen og serier på streamingtjenesterne kan det være nærmest umuligt at vælge. Men hvis der er én film, som bare skal ses i 2024, er det Jonathan Glazers The Zone of Interest.

Især hvis du vil være på forkant med nyskabende filmkunst. Interesserer du dig samtidig for at forstå ondskabens væsen – hvordan holocaust under Anden Verdenskrig kunne finde sted – går alt op i en højere enhed.

Sådan lyder det fra Ekkos chefredaktør, Claus Christensen, som i Empire Bio den 3. januar kl. 19.30 vil præsentere filmen, der er favorit til at vinde Oscar’en for bedste internationale film.

Køb billet her.

The Zone of Interest handler om det virkelige ægtepar Rudolf og Hedwig Höss. Han var kommandant i koncentrationslejren Auschwitz, hvor 1,1 million mennesker, fortrinsvis jøder, blev dræbt under Anden Verdenskrig.

Rudolf og Hedwig boede klos op ad udryddelseslejren. Kun en mur med pigtråd adskilte deres paradisiske familieidyl og den største forbrydelse mod menneskeheden. Familien formåede til en vis grad at lukke af for alt, hvad der var uden for deres ”zone of interest”.

Monument over menneskeheden
Jonathan Glazer, der er kendt for kultfilmen Under the Skin, har optaget skuespillerne med ubemandede kameraer placeret inde i Höss-familiens hus.

Han viser ikke et eneste billede inde fra lejren, men den er alligevel konstant nærværende i form af en urolig summen og de momentvise befalingsråb og skrig.

Komponisten Mica Levi har indarbejdet skrig i sin isnende underlægningsmusik, mens fotografen Lukasz Zal skaber pludselige brud på realismen og aldrig giver publikum nogen tryghed.

Det er sådan en film, man ikke aner, hvor den er på vej hen.

The Zone of Interest er større end en film og mere end en fortælling om familien Höss eller for den sags skyld holocaust,” skriver Claus Christensen i sin seksstjernede anmeldelse og fortsætter:

”Det er et mesterværk af historiske dimensioner, et monument over menneskeheden, som vi kan vende tilbage til igen og igen for at forstå, hvad det vil sige at være menneske, og hvad der sker, når vi giver slip på det menneskelige.”

Anmeldelsen kan læses i det spritnye nummer af Ekko, hvor vi også har et portræt af Jonathan Glazer, der nu for alvor træder frem som en af de toneangivende instruktører.

Magasinet kan ved snigpremieren købes for halv pris: 60 kroner. 

Køb billet her til snigpremieren, der finder sted en uge før filmens almindelige premiere. 

Trailer: The Zone of Interest

Kommentarer

The Zone of Interest i Ekko #95

Mesterværket får seks stjerner i det nye nummer af Ekko.

Vi taler med instruktøren Jonathan Glazer, som også er en af verdens bedste musikvideomagere.

Hovedrolleindehaveren Sandra Hüller fortæller om sin rejse fra barn bag jerntæppet til Europas største skuespiller. 

Få en filmgave, når du tegner abonnement

Bestil bladet her

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko