Top 5
22. sep. 2016 | 10:18

Top 5: Serier, vi vil have til Danmark

Foto | FX Productions
Venne/fjendegruppen i It’s Always Sunny in Philadelphia ser på overfladen tilforladelige ud, men de er nogle af verdens værste – og derfor også sjoveste – mennesker.

Her er fem stærke serier, som burde gøres tilgængelige for danske seere – nu!

Af Nicki Bruun

Det er et kedeligt faktum, men ikke desto mindre er fysiske eksemplarer af film og serier ved at være en saga blot.

Online-streaming er mere populært end nogensinde, og det lægger et stort ansvar på streaming-tjenesterne, der – som vi med artikelserie har vist den sidste måneds tid – heldigvis har en masse serieguld liggende.

Men der findes også mange fremragende serier, som selv efter adskillige sæsoner hverken er på C More, HBO Nordic, Netflix, Viaplay eller andre danske tjenester.

Serie-elskere måtte vente et helt år, før HBO Nordic og Viaplay i sommer hentede den fremragende serie Mr. Robot til landet – og nu venter vi så på anden sæson, der ellers går på både svenske SVT og norske NRK i skrivende stund.

Dette års hypede seriehit på den anden side af Atlanten er Donald Glovers hiphop-serie Atlanta, men da den kun lige har haft premiere i hjemlandet, er det endnu for tidligt at skose de danske distributører. Man kan dog godt få bange anelser, for serien bliver i USA vist på kanalen FX, og som vi skal se senere i artiklen, er det ikke noget godt tegn.

Kriteriet for denne afsluttende liste i artikelserien har været, at serierne mindst skulle have et par sæsoner, så der har været en chance for at hente dem hjem.

Det har der i den grad været med disse fem serier – en af dem har endda været et kort smut forbi det danske tv-marked – og derfor vil vi have dem til Danmark nu!


5. UnReal, 2015-

Et hav af serier kunne have taget denne yderste plads, men UnReal er interessant, fordi den lægger sig et sted mellem de to poler, der er på det danske marked for tv og streaming.

Mens der på diverse tv-kanaler bliver vist en masse serier af meget svingende kvalitet, er langt de fleste, som kommer eksklusivt på HBO Nordic, Netflix, Viaplay eller C More, hvad man kalder kvalitets-tv – altså serier af et særligt kunstnerisk niveau.

Den dramatiske og sorthumoristiske UnReal foregår i kulissen af et dating-program og mimer derfor disse programmers udtalt dårlige smag. Men samtidig er der samme fine karakterudvikling, æstetik og fokus på grænsesøgende emner, som vi kender fra kvalitetsserierne.

UnReal vises i USA på livsstilskanalen Lifetime, der mest er kendt for reality-tv, og det er måske grunden til, at den anses for at være mindre lødig. Den ville imidlertid passe godt ind i eksempelvis C Mores bibliotek, hvor frække og blodige serier som The Girlfriend Experience og Ash vs. Evil Dead tegner profilen.


4. Da Sharon mødte Rob, 2015-

Det var en glædelig overraskelse, da DR sidste sommer viste første sæson af den fantastisk sjove romantiske komedieserie Catastrophe, der fik den danske titel Da Sharon mødte Rob.

Desværre kunne noget tyde på, at løjerne ikke tiltrak nok seere til DR2, for siden har man måtte spejde forgæves efter anden sæson, som ellers blev produceret kort efter den første.

I serien får irske Sharon (Sharon Horgan) og amerikanske Rob (Rob Delaney) deres egen mere eller mindre glædelige overraskelse, da de efter en passioneret weekend sammen i hendes hjemby London finder ud af, at de nu venter et barn.

Første sæson gav et råt og usødet morsomt indblik i graviditetsperioden, mens anden sæson mindst lige så underholdende viser vanskeligheden ved at holde kærligheden i live, når man er blevet forældre.

Hvis DR ikke vil vise mere Da Sharon mødte Rob, kunne Viaplay måske tage over. Tjenesten viser eksklusivt mange serier fra Amazon – som er seriens amerikanske producent og distributør – og derfor kunne det give mening for dem og de seere, der stadig i spænding venter på anden sæson.3. You’re the Worst, 2014-

Vi mener, at You’re the Worst er blevet vist i de helt sene nattetimer på TV3+, hvor de tre bedste placeringer på denne liste vist i øvrigt alle har optrådt. Men den er endnu ikke blevet gjort tilgængelig på en streaming-tjeneste, vi kan se herhjemme.

Dramedy-serien kom som mange andre lidt sløvt fra start, og kæmpede i starten af første sæson med at ramme tonen mellem intelligent humor og dystert sortsyn.

Det gør den dog suverænt i anden sæson, hvor forholdet mellem de to hovedpersoner – den britiske forfatter Jimmy (Chris Geere) og pr-partypigen Gretchen (Aya Cash) – udvikler sig fra heftig lidenskab til noget følelsesmæssigt meget krævende.

Ligesom den Louis C.K.-producerede FX-serie Better Things, der netop har fået premiere på HBO Nordic, er You’re the Worst et morsomt, men eftertænksomt blik på den menneskelige tilstand, bare set gennem parforholdets briller.

Passionen mellem Jimmy og Gretchen og deres dertilhørende ophedede udvekslinger gør serien til et både sexet og sjovt bekendtskab, som derfor ville gøre sig godt blandt de andre stærke serier på HBO Nordic.2. Justified, 2010-15

Der begynder at tegne sig et mønster. Ligesom Atlanta og You’re the Worst er Justified nemlig en FX-serie. Det er listens sjove førsteplads i øvrigt også, og det kunne dermed tyde på, at der er et generelt distributionsproblem med den amerikanske tv-kanals serier.

FX står bag tre af de bedste dramaserier på tv lige nu – Fargo, The Americans og American Crime Story, som er eller har været på henholdsvis HBO Nordic, Netflix og Blockbuster– mens den western-inspirerede krimiserie Justified altså ikke er til at støve op.

Den var ellers tidligere på Viaplay, så det er ærgerligt, at serien – nu hvor den er slut efter seks stærke sæsoner – ikke længere findes på en af de store streaming-tjenester. Spillet mellem den anakronistiske cowboy-politimand Raylan Givens (Timothy Olyphant) og hans veltalende nemesis Boyd Crowder (Walton Goggins) hører nemlig til blandt tv-historiens bedste had/kærlighed-bromances.

Lad derfor dette være en opsang til streaming-tjenesterne om at være ekstra opmærksomme på FX-serier.1. It’s Always Sunny in Philadelphia, 2005-

Det er en forbrydelse af de større, at en af de sjoveste serier i nyere tid ikke er tilgængelig på nogen dansk streaming-tjeneste.

It’s Always Sunny in Philadelphia er lårklaskende morsom i hele elleve sæsoner, så der har været rigelig tid til at opdage den. Fra starten blev den grænseoverskridende komedieserie om en flok forfærdelige mennesker, der ejer en bar i Philadelphia, men for det meste gør livet surt for hinanden, rammende kaldt ”Seinfeld på rygekokain”.

Kan man fiksfakserierne med at få det til at se ud, som om man befinder sig i et andet land, er mange sæsoner af serien tilgængelig på både amerikansk og engelsk Netflix.

Men når der nu er tale om en så god serie, som der kommer endnu flere sæsoner af, burde It’s Always Sunny in Philadelphia komme på en dansk tjeneste, så de mindre teknisk anlagte også kan grine med.


Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko