Ekko Shortlist Awards 2023
20. nov. 2023 | 01:35

En af de bedste danske kortfilm i århundredet

Foto | Loui Ladegaard

Sygeplejersken Emma (Benedikte Hansen) har nok at se til på det underbemandede psykiatriske hospital, hvor hun arbejder i Et eksempel: Dem på gulvet. 

Selma Sunniva har lavet et modigt og gribende opråb om at løfte psykiatrien, siger juryen om Et eksempel: Dem på gulvet, der vinder Shortlist Prisen.

Af Juryen

Svingdørspatienten Carsten skal udskrives. Agnete hyperventilerer på gangen. Casper har lukket sig inde på værelset. Alberte græder og vil bare gerne i bad.

”Det skal nok gå fint,” siger sygeplejersken Emma, men katastrofen lurer. Der mangler hænder på den lukkede, psykiatriske afdeling. Og hvor er AG henne? Lederen sidder vistnok i møde.

Et eksempel: Dem på gulvet er en realistisk kollektivfortælling om konsekvenserne af underprioriteringen af psykisk sygdom. Båret af tilbageholdt vrede og fyldt med empati for både patienter og personale.

Der er ingen skurke. Det er systemet, som der er noget helt galt med.

Selma Sunniva, på Ekko Shortlist har vi haft det privilegium at kunne følge din udvikling, siden du første gang indsendte en film for fem år siden.

Du har lavet alt fra mystisk surrealisme over animation til eksperimenterende psykodrama. Altid spændende, altid udfordrende, altid noget, som har splittet juryen.

Men denne gang er det en enig jury, som bare har måttet overgive sig til et imponerende modigt og modent værk. Modigt, fordi du trækker på dine egne oplevelser i psykiatrien. Modent, fordi du er i stand at skabe en så nøgtern, præcis og fuldstændigt troværdig beskrivelse af en institution.

Det er en sjælden bedrift, ikke bare af dig, men også af hele filmholdet. Manuskriptforfatter Kristine Plechinger Tüchsen, fotograf Loui Ladegaard, producer Christian Lønhart og nogle af dansk films bedste skuespillere, blandt andre Benedikte Hansen, Rudi Køhnke og Frederikke Dahl Hansen.

En gribende fortælling, men samtidig et kraftigt opråb til politikerne om at løfte psykiatrien.

I fremtiden håber vi, at du Selma som en del af den næste generation kan løfte dansk film et nyt sted hen. Indtil videre har du lavet en af de bedste kortfilm i dette århundrede.

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Prisuddeling for danske filmskabere og deres kortfilm på Ekko Shortlist.

Tiårsjubilæet fandt sted i Bremen Teater den 17. november.

En jury på seksten filmpersoner med Dar Salim i spidsen valgte Et eksempel: Dem på gulvet som vinder af Shortlist Prisen.

Med statuetten følger en check på 25.000 kroner.

Ekko Shortlist Awards er støttet af Det Danske Filminstitiut.

Sponsoreret af Producentforeningen, FAF, FILM&TVGruppen, Dansk Skuespillerforbund, Zentropa, Danske Dramatikere, ANIS, Danske Filminstruktører, Danske Scenografer, Dansk Filmfotograf Forbund, Politiken-Fonden, Trust Rental og Royal Beer.

© Filmmagasinet Ekko