Nekrolog
09. aug. 2023 | 16:30

Sixto Rodriguez var en levende myte

Foto | Red Box Films

Amerikanske Sixto Rodriguez opgav musikken som ung, men i dokumentaren Searching for Sugar Man finder han ud af, at han i Sydafrika er blevet en mytologiseret kultstjerne.

Hovedpersonen i den Oscar-vindende musikdokumentar Searching for Sugar Man hittede i to kontinenter, men aldrig i sit eget.

Af Frederik Hoff

I den Oscar-vindende dokumentar Searching for Sugar Man fra 2012 følger vi to sydafrikanske musikfans, der tager til USA for at finde ud af, om den amerikanske undergrundsmusiker Sixto Rodriguez virkelig er død.

Det var han ikke dengang, men det er han nu.

”Det er med stor sorg, at vi hos Sugarman.org må meddele, at Sixto Diaz Rodriguez er gået bort tidligere i dag,” står der på hans hjemmeside.

”Vi bringer vores hjertelige kondolencer til hans døtre – Sandra, Eva og Regan – og til hele hans familie. Rodriguez var 81 år gammel. Må hans kære sjæl hvile i fred.”

Historien om Rodriguez’ liv og karriere er i sandhed en Oscar værdig.

Han blev født i Detroit, USA, af mexicanske indvandrere og begyndte tidligt at spille guitar. Som 25-årig udgav han sin første sang og blev opdaget af musikselskabet Sussex.

Men selskabet havde samtidig succes med Bill Withers, som kom til at overstråle Rodriguez.

Hans første to albums blev stort set ikke købt af nogen, og Rodriguez droppede musikerlivet til fordel for en stille tilværelse som ganske almindelig arbejdsmand.

Helt uventet blev hans karriere kortvarigt genoplivet i slutningen af 70’erne i Australien og New Zealand, hvor sange fra pladen Cold Fact tilfældigvis blev spillet i radioen.

Det ledte til to succesfulde turnéer. Men efter et par års eventyr sydpå var det igen tilbage til arbejdet med nedrivning og renovation i Detroit.

De undertryktes helt
Rodriguez’ musik har en særligt udødelig kvalitet over sig. Selv efter endnu en forlist succes lykkedes det de poetiske, psykedeliske folk-sange at snige sig til tops i Sydafrika, hvor han fik en anden genkomst som stort kultikon i 90’erne.

Denne gang uden at han havde den mindste anelse om det.

Pludselig blev hans gamle numre en del af anti-apartheidbevægelsen. Landets regering forbød radioafspilninger af sangen Sugar Man, hvilket selvfølgelig kun gjorde den endnu mere sprængfarlige og uimodståelig for det undertrykte folk.

Dog vidste Sydafrikanerne forbløffende lidt om deres nye musikhelt, og på underlig vis opstod der en myte om, at musikeren havde skudt sig selv allerede kort efter udgivelsen af sit andet album.

Koncerter for fulde huse
Men i 1997 blev to afrikanske fans skeptiske over for rygtet og tog til USA på jagt efter svar.

De fandt Rodriguez sund og rask i Detroit, hvor han levede et stille liv uden den mindste anelse om sin overjordiske kultstatus. Efter 30 års pause fra musikken kunne han nu tage til Sydafrika og spille for fulde sale.

Dokumentaren Searching for Sugar Man blev et stort, prisvindende hit, men filmen blev også kritiseret for at udelade Rodriguez’ succes i Oceanien og på den måde gøre pludselige genoprejsning mere spektakulær, end den var.

Oscar’en var en kæmpe triumf for den hidtil ukendte svenske instruktør Malik Bendjelloul. Han havde trodset alle skeptikere inden for branchen og nærmest skabt hele filmen selv, som han stolt fortalte, da vi mødte ham i 2012 i København.

Men han blev tragisk ramt af depression og tog sit liv i foråret 2014, et år efter Oscar-festen.

Sixto Diaz Rodriguez’ karriere vil blive husket som en af de mest bizarre i musikhistorien. Den opblomstrende popularitet på uventede steder og tidspunkter må tilskrives hans unægtelige talent.

Han efterlader sig døtrene Sandra, Eva og Regan.

Trailer: Searching for Sugar Man

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko