Nekrolog
30. aug. 2016 | 06:28 - Opdateret 30. aug. 2016 | 10:42

Skuespilleren Gene Wilder er død

Foto | Joseph F. Biroc
Gene Wilder (th.) døde natten mellem søndag og mandag i en alder af 83 år. Her ses han i Sheriffen skyder på det hele sammen med Cleavon Little.

Den komiske og folkekære skuespiller Gene Wilder er gået bort i en alder af 83. Han huskes især for komedier som Sheriffen skyder på det hele og Forår for Hitler.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

En af Hollywoods gamle legender, skuespilleren, manuskriptforfatteren og instruktøren Gene Wilder, er død. Han blev 83 år gammel.

Wilder var i mange år en af Hollywoods mest elskede og folkekære skuespillere i kraft af sine roller i populære film som Sheriffen skyder på det hele og som Willy Wonka i 1971-versionen af Roald Dahls bog om Charlie og chokoladefabrikken.

Til det amerikanske film- og brancheblad Variety oplyser Wilders familie, at han gik bort natten mellem søndag og mandag amerikansk tid i sit hjem i staten Connecticut som følge af Alzheimers.

I en pressemeddelelse begrunder Wilders nevø Jordan Walker-Pearlman, hvorfor familien har holdt skuespillerens tilstand hemmelig indtil nu.

”Beslutningen om at vente med afsløre hans sygdom skyldes ikke forfængelighed, men i stedet så de børn, som ville genkende ham, ikke behøvede at blive mindet om sygdommen af de voksne og dermed blive bekymrede, skuffede og frustrerede. Han kunne ganske enkelt ikke klare tanken om, at der ville være færre smil i verden på grund af hans sygdom,” siger Jordan Walker-Pearlman ifølge Variety.

To Oscar-nomineringer
Gene Wilder blev født i 1933 i Wisconsin og hedder egentligt Jerome Silberman.

Han blev især kendt for sine komiske roller og brød igennem i musical-komedien Forår for Hitler fra 1967, hvor han for første gang arbejdede sammen med instruktøren Mel Brooks.

Forår for Hitler gav han den første af to Oscar-nomineringer, nemlig for rollen som revisoren Leo Bloom. Anden gang var for bedste manuskript sammen med Mel Brooks for Frankenstein junior.

Igennem hele sin karriere fra 1960’erne op til 90’erne var Wilders roller ofte nervøse, men godhjertede mænd, der famler rundt i et gakket og komisk univers.

For en hele generation af amerikanske børn er han uløseligt forbundet med chokolademageren Willy Wonka i den første filmatisering af Roald Dahls bog Charlie og chokoladefabrikken, der fik premiere i 1971.

Hans sidste rolle som skuespiller var i komedieserien Will and Grace, mens han sidste gang kunne ses ses i biograffilmen Another You i 1991.

Steven Spielberg forsøgte sidste år at få ham til at gøre comeback i sin kommende film Ready Player One, hvor han havde udset sig Wilder til rollen som James Donovan Halliday, den Willy Wonka-lignende opfinder af filmens virtual reality-verden.

Gene Wilder efterlader sig datteren Katharine Wilder samt sin fjerde kone Karen Boyer.

Sheriffen skyder på det hele: The Waco Kid

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko