Cph:Dox
13. nov. 2014 | 16:47

Stjernebarometer: Oppenheimer løber med prisen

Foto | Lars Skree
Joshua Oppenheimers The Look of Silence får ofre, bødler såvel som publikum til at se klarere, mener Informations Lars Movin, der har filmen som sin personlige favorit ved årets Cph:Dox.

Står det til Ekkos internationale kritikerpanel, løber Joshua Oppenheimers The Look of Silence med hovedprisen på Cph:Dox foran omstridt Edward Snowden-dokumentar.

Af Morten Scriver Andersen

”Det er svært at forestille sig, at Joshua Oppenheimer kunne lave en bedre film end The Act of Killing, men jeg mener, at The Look of Silence er endnu stærkere!”

Sådan lyder det fra den anerkendte filmkritiker Anthony Kaufman fra branchesiden Indiewire over for Ekko.

Og hvis det er rigtigt, så kan Oppenheimer se frem til en regn af priser ud over høsten på Venedig Filmfestival, hvor han nærmest ryddede bordet med fem hjembragte trofæer – deriblandt juryens specialpris.

Med et gennemsnit på imponerende 3,9 stjerne ud af fire mulige er The Look of Silence Ekkos internationale stjernebarometers klare favorit til at tage hovedprisen på årets Cph:Dox-festival.

Prisen overrækkes fredag aften på d’Angleterre.

Fem af barometerets syv kritikere udpeger The Look of Silence som deres personlige favorit til at løbe med Dox:Award.

Se stjernebarometerets endelige dom her!

Gør publikum og bødler seende
The Look of Silence udgraver som Oppenheimers The Act of Killing rædslerne fra et folkemord i Indonesien i 1965.

Men hvor forgængeren rekonstruerer såkaldte dødspatruljers gruopvækkende henrettelser, handler The Look of Silence om forholdet mellem ofrene og bødlerne her 50 år efter begivenhederne.

Det mener Informations Lars Movin, at den gør så godt, at den hjælper alle parter til at se klarere.

”En film, der både formelt og indholdsmæssigt hæver sig langt over daglig vande, og som oven i købet sætter trumf på ved at betragte sit emne gennem den perfekte metafor: optikeren, der gør alle omkring sig, ofre og bødler såvel som filmens publikum, seende i den dybeste forstand,” skriver Lars Movin.

The Look of Silence får biografpremiere over hele landet i dag.

Andenplads til Snowden
På en klar andenplads på stjernebarometeret ligger Laura Portrais imødesete dokumentar om den amerikanske whistleblower Edward Snowden, der har synliggjort en af vor tids største politiske skandaler.

I Citizenfour følger vi Edward Snowden og Laura Portrais første møde på et hotelværelse i Hong Kong.

Her åbner Snowden sig for første gang for omverdenen med sin viden omkring det amerikanske sikkerhedstjeneste NSA’s ulovlige og omfattende overvågning af almindelige amerikanske såvel som europæiske borgere.

”En modig og uforfærdet undersøgelse, der koger over med både stil og substans. Dette er en moderne thriller, hvor vi alle både er medskyldige og ofre,” skriver Pamela Cohn fra australske Senses of Cinema.

Det samlede stjernebarometer giver Citizenfour 3,4 stjerner i gennemsnit, og Anthony Kaufman tøver ikke med at kalde den for ”årets politiske thriller”.

Filippinsk outsider
Men står det til Politikens Michael Bo er det den filippinske Storm Children – Book One, der fortjener at løbe med hæderen på Skandinaviens største dokumentarfestival.

Også Carmen Gray fra det britiske magasin Dazed er begejstret for filmen.

”Det særlige filippinske samfund indfanges perfekt af Lav Diaz’s hypnotiske, langsomme og sublime samspil mellem sort-hvide billeder og lyd.”

Storm Children – Book One har fået gennemsnitligt 3,0 stjerner hos Ekkos stjernebarometer.

En anden outsider til Dox:Award er Anders Østergaards koldkrigsdokumentar 1989 om de dramatiske begivenheder omkring Murens fald. Den har fået 3,1 stjerner i gennemsnit hos kritikerpanelet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko