Cannes 2022
20. maj 2022 | 21:10 - Opdateret 21. maj 2022 | 01:34

Protest i Cannes: ”Stop med at voldtage os!”

Foto | Kyle Buchanan
Den glamourøse opvisning af celebre stjerner på den røde løber i Cannes blev for en kort stund afbrudt af en desperat kvindes skrigende protest mod de russiske soldaters overgreb i Ukraine.

Kvinde bemalet med det ukrainske flags farver brød skrigende ind på Cannes-festivalens røde løber for at protestere mod russiske soldaters voldtægter i krigen.

Af Claus Christensen

Den celebre Cannes-festival ved solbeskinnede Rivieraen føles meget langt væk fra krigen i Ukraine.

Men her til aften blev de festklædte gæster mindet om den frygtelige virkelighed, da en kvinde trængte ind på den røde løber, der fører op til Grand Théâtre Lumière-biografen på Croisetten.

Løberen var rullet ud for holdet bag George Millers Three Thousand Years of Longing – der tæller skuespillerne Tilda Swinton og Idris Elba – og mange fotografer og mennesker var mødt frem for at hylde filmstjernerne.

I stedet fik de noget af et chok, da kvinden kun iført trusser og med kroppen malet i det ukrainske flags farver kom til syne. På hendes ryg stod der skrevet det engelske ord ”scum” – altså rakkerpak.

”Stop med at voldtage os,” skreg hun med reference til beretninger om de russiske soldaters voldtægt af ukrainske kvinder under krigen.

Kvinden blev hurtigt overmandet af sikkerhedsvagter og ført bort. Journalisten Kyle Buchanan skriver på Twitter, at vagterne dækkede kvinden i en frakke og blokerede hans kamera, så han kun nåede at filme optrinnet kort.

Historien går lige nu verden rundt, men det er endnu ikke kommet frem, hvem hun er.

Instruktør dræbt af russerne
Cannes-festivalen forsøger at skabe en fest uden at fortrænge krigen.

Under åbningsceremonien tirsdag aften talte Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij via et videolink. Han understregede den humanistiske filmkunsts mulighed for at samle verden imod diktatorer.

Og i dag var der i Cannes verdenspremiere på Mariupolis 2. Den dokumenterer en gruppe mennesker, som under russernes angreb i marts har søgt ly i den lokale kirke, mens deres hjem bliver bombarderet sønder og sammen.

Filmen er instrueret af litauiske Mantas Kvedaravičius, der tidligere har lavet to dokumentarfilm om livet i havnebyen Mariupol. Og det blev tragisk med livet som indsats, for han blev taget til fange af russiske soldater og dræbt den 2. april.

Det lykkedes Kvedaravičius’ kæreste, Hanna Bilbrova, at få optagelserne ud af Ukraine, og hun har på rekordtid klippet materialet til en rå og rystende dokumentarfilm på to timer.

En vigtig premiere, som står i skærende kontrast til Cannes-festivalens beslutning om at udtage russiske Kirill Serebrennikovs Tchaïkovsky’s Wife til hovedkonkurrencen.

Den er finansieret af oligarken Roman Abramovich, som er en god ven af Ruslands diktator Putin. Abramovich er blevet ramt af alskens sanktioner og har både måttet sælge fodboldklubben Chelsea og forlade England. Men i Cannes er hans film mere end velkommen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko