Ugens streaming
09. mar. 2018 | 17:14

Streaming: Store historiske dramaer

Foto | Jack English
Winston Churchill får applaus i Darkest Hour, og det samme gør Gary Oldman for sin præstation som den engelske politiker, der har indbragt skuespilleren karrierens første Oscar.

Gary Oldman vandt en Oscar for bedste mandlige hovedrolle som Winston Churchill i Darkest Hour. Vi anbefaler fem andre historiske dramaer, du bør se.

Af Mikkel Krebs Behnke

Filmindustrien har altid været begejstret for historiske dramaer med imponerende kulisser og store opsætninger – fra D. W. Griffiths Birth of a Nation over Ben Hur og Spartacus og helt frem til i dag med Darkest Hour

Genren fortæller historier om perioder og personer, som vi kender til, men gerne vil vide mere om. 

Derfor anbefaler vi i denne uge fem historiske dramaer, der ligger klar til streaming eller leje.

Det er alle glimrende film, som man bør give sig i kast med. Det er også fem fortællinger, der er umulige ikke at blive påvirket af.


Silence

Ser man på Martin Scorseses filmkatalog, bliver det tydeligt, at mesterinstruktøren altid har været betaget af religion i en eller anden form. Især det at kæmpe med troen – tænk bare på Harvey Keitels rolle i Mean Streets, der ikke mener, at man gør sine synder op i kirken, og vanviddet i The Wolf of Wall Street.

Silence er et historisk drama, der foregår i det 17. århundredes Japan, hvor katolicismen er blevet forbudt.

Som konsekvens har japanerne forfulgt præster og dræbt landsbyboere, der er konverteret. De to portugisiske jesuitter Rodrigues (Andrew Garfield) og Garupe (Adam Driver) smugles ind i landet for at finde deres mentor, som menes at have afsværget sig troen.

Filmen var 25 år undervejs, og Silence er et intenst drama om at bevare sin tro – også når Gud er stille.

Streames på C More.

 

Hotel Rwanda

Terry Georges film om den grufulde borgerkrig i Rwanda i 1994 er en rørende og dramatisk påmindelse om en sort plet i verdenshistorien.

Hotel Rwanda skildrer hadet mellem tutsier og hutuer i Rwanda, hvor det ender i et inferno af vold. Hotelbestyreren Paul (Don Cheadle) forsøger at bringe sin familie i sikkerhed på hotellet, hvor han arbejder.

Som myrderierne fortsætter, åbner han også op for beskyttelse af flygtende tutsier.

Filmen blev nomineret til tre Oscars for bedste hovedrolle, birolle og originale manuskript. Selv om folkemordet er rammen for fortællingen, er det en historie om, hvordan en hotelbestyrer redder over 1200 menneskeliv.

Streames på Filmstriben.

 

Das Boot

Der er efterhånden blevet produceret flere film, som foregår under vandet i en ubåds rammer. Men der er få, der får skrækken, kedsomheden og den helt enorme klaustrofobi så tydeligt skildret som Wolfgang Petersens intense krigsdrama fra 1981.

Filmen er en fortælling om en tysk ubåds-besætnings mission for at sænke fjendens handelsskibe under Anden Verdenskrig. Da besætningen endelig støder på et handelsskib, bliver de sendt på flugt af de beskyttende krigsskibe. Og pludselig er jægeren blevet den jagede.

Man kan lugte sveden, føle varmen og mærke klaustrofobien, men besætningen har affundet sig tilstanden på ubåden. Filmen handler om det desperate og meningsløse arbejde med at håndtere en ubåd.

Francois Truffaut har sagt, at det er umuligt at lave en anti-krigsfilm, da krig altid vil forekomme spændende. Das Boot viser, at han tog fejl.

Streames på Netflix.

 

Schindlers liste

Steven Spielbergs historiske drama fra 1993 vandt hele syv Oscars, deriblandt for bedste film og bedste instruktør. Den handler ligesom Hotel Rwanda om at redde mennesker fra systematisk udryddelse.

Vi følger den tyske handelsmand Oskar Schindler (Liam Neeson), der starter en fabrik i det tyskbesatte Polen, hvor han bruger jøder som arbejdskraft. Schindler bliver konstant konfronteret med nazisternes brutale behandling af jøderne, og ved hjælp af sine penge, kløgtighed og kontakter lykkes det ham at redde over 1000 af sine jødiske arbejdere. 

Schindlers liste er smukt filmet i afdæmpede sort-hvide billeder akkompagneret af en endnu smukkere violin-underlægningsmusik af John Williams. Spielberg formår at skildre en melodramatisk historie nærmest udramatisk, og det er en af de Spielberg-produktioner, der ikke drukner i effekter.

Lejes på Blockbuster.

 

Sauls søn

Der er få film, som efterlader et evigt aftryk. Og få, der ved hjælp af filmmediets muligheder kan gøre en allerede skrækkelig historie yderligere grufuld.

Sådan en film er Sauls søn, der vandt en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film i 2016.

Lászlo Nemes’ drama skildrer to dage i den jødiske kz-fange Sauls liv. Han er del af Sonderkommandoen, der har den brutale opgave at bringer jøder ind i gaskamrene og bagefter brønde ligene. En dag sætter han sig for den umulige opgave at give en dreng en værdig afsked, mens et oprør er under opsejling.

Man skulle tro, at skildringen af de jødiske kz-fangeres liv ikke kunne blive mere uafrystelig. Men Nemes tager det et skridt videre med et 4:3-format, som aldrig forlader Saul, og sært nok bliver virkningen endnu voldsommere.

Streames på Filmstriben og lejes på FilmLounge og Filmperler.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på historiske dramaer.

© Filmmagasinet Ekko