Ugens streaming
26. jan. 2018 | 13:53

Ugens streaming: Sundance-film

Foto | Daniel C. McFadden
J.K. Simmons er i Whiplash en sadistisk orkesterleder, som presser sin elev (Miles Teller) til det yderste. Filmen var en af de bedste, der blev vist under Sundance 2014.

I disse dage nyder Ekkos udsendte godt af spritnye indie-film på Sundance-festivalen. Vi anbefaler til streaming fem mesterværker, der tidligere har været på festivalen.

Af Patricia Smollerup og David Madsen

Skuespiller, instruktør og producer Robert Redford har siden 1985 stået i spidsen for Sundance Film Festival – verdens største filmfestival for independent-film: film lavet uden for studiesystemet.

Festivalen har gennem årene budt på et hav af amerikanske indie-perler og givet europæiske film mulighed for at nå ud til det amerikanske marked.

Flere anerkendte filminstruktører som Steven Soderbergh, Quentin Tarantino og Paul Thomas Anderson har besøgt og fået deres gennembrud på festivalen.

Dette års festival løber af stablen i disse dage, og vores udsendte har allerede begejstret kunne reportere om et tag-selv-bord af interessante fortællinger, som vidner om et lovende filmår.

Men herhjemme skal du da ikke snydes. Vi anbefaler storslåede værker vist på Sundance, som er klar til streaming.

Stranger Than Paradise

Allerede i 1985 fremviste Sundance en kunstner, der skulle vise sig at blive en af Amerikas vigtigste indie-instruktører. Stranger Than Paradise er blot Jim Jarmusch’ anden spillefilm, men i dens sort-hvide æstetik og melodiøse, melankolske handlingsforløb lagde den stilen for resten af hans karriere.

Den ungarske ungkarl Willie lever en ensom, men sikker hverdag i en etværelses lejlighed i New York. Sammen med kusinen Eva og vennen Eddie beslutter han sig for at tage et smut til Florida.

Jim Jarmusch formår at skabe poesi ud af de mest hverdagsagtige mundhuggerier mellem familiemedlemmer og venner og tegner et sympatisk billede af ensomme mennesker i et fremmed land.

Kan streames på Filmstriben og lejes på Blockbuster og Filmperler.

 

Colossal

Et kæmpemæssigt monster hærger i den sydkoreanske hovedstad Seoul i Nacho Vigalondos bizarre sci-fi-komedie.

På den anden side af Stillehavet er Anne Hathaway charmerende i rollen som vraget Gloria, der ikke kan få styr på sit liv. Hun bliver smidt ud af sin bopæl i New York af kæresten og rejser hjem til sin barndomsby efter også at være blevet fyret fra sit arbejde.

Her får hun dagene til at gå med at drikke sig fuld. Hun får blackouts og opdager mystiske og foruroligende lighedstegn mellem sig selv og det mærkværdige monster.

Nacho Vigalondos forener den japanske kaiju-genre, hvor monstre ofte raserer storbyer, med vittig komik og rørende personer. Han tilføjer samtidig et mørkere lag og skaber en fortælling om misbrug, afhængighed og usunde forhold.

Kan streames på C More og Filmstriben og lejes på Blockbuster.

 

The Witch

En bondefamilie bandlyses i 1630’erne fra deres landsby og sendes ud i New Englands dystre, altopslugende skovområder. Da spædbarnet Samuel forsvinder under mystiske omstændigheder, mistænker familien, at sort magi og en lokal heks angriber dem. Den yngre datter Thomasin (Anya Taylor-Joy) bliver straks beskyldt for at være i ledtog med mørkets kræfter.

Robert Eggers’ debutspillefilm er mere kuldegysende end uhyggelig. Som en lang skygge sniger filmens dunkle atmosfære sig ind på tilskueren.

Filmen har været med til at starte en ny bølge af intellektuelle, psykologiske gysere såsom Thelma, Ich seh ich seh og It Comes at Night.

Kan lejes på Blockbuster.Winter’s Bone

Jennifer Lawrence er i dag en af Hollywoods mest eftertragtede kvindelige skuespillere. Hun var kun nitten år, da hun gav en af sine stærkeste præstationer foran kameraet i Winter’s Bone.

Her spiller hun den stålfaste Ree, der i Ozarks afdankede trailerparker og gigantiske bjergarealer prøver at finde frem til sin alkoholiske og småkriminelle far, der er forsvundet.

Ligesom den aktuelle Three Billboards Outside of Ebbing, Missouri er Winter’s Bone en begmørk fortælling om USA’s hvide, forbitrede underklasse. Den amerikanske drøm er for længst smidt ud af vinduet, og hver dag er en krig for at opretholde en snert af værdighed.

Kan streames på Filmstriben og lejes på Blockbuster.Whiplash

Lussinger flyver gennem luften, til tårerne triller ned ad kinderne på musikeleven Andrew (Miles Teller), når den vanvittige og passionerede orkesterleder Terence Fletcher (J.K. Simmons) vil lære den unge jazztrommeslager at spille i et fejlfrit tempo.

Damien Chazelles drama er en intens og fascinerende skildring af rejsen mod succes, som ikke er for sarte sjæle, men både kræver viljestyrke, ofrer og blod.

J.K. Simmons er skræmmende god i rollen som læremesteren, der er som reinkarnationen af djævlen, når han med skrappe metoder presser til perfektion – et nødvendigt onde, hvis man vil opnå storhed.

Whiplash banede Damien Chazelles vej til La La Land og viser tydeligt instruktørens kærlighed til jazzmusik og interesse for unge mennesker med drømme og ambitioner. Særligt skal filmen nydes for en fænomenal finalescene med eminent musik komponeret af Chazelles tro følgesvend, Justin Hurwitz.

Kan lejes på Blockbuster.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på Sundance-film.

© Filmmagasinet Ekko