Reportage
29. okt. 2015 | 22:20

Supersæder gi’r plads til hele familien

Foto | Big Bio
Biografdirektør Henrik Obel glæder sig til i morgen. På åbningsdagen må Big Bio forventes at blive fyldt, når Spectre kører nonstop i alle fem sale.

Danmark har fået sin første biograf med supersæder, så man kan ligge på langs. Stilen i Big Bio er både rå og funktionel, og der er gjort plads til hygge for hele familien.

Af Anders Højberg Kamp

Der er optimisme at spore i Big Bio.

”Min kone gloede en ekstra gang, da jeg sagde, at jeg ville åbne endnu en biograf og så i Herlev.”

Folk griner af biografejerens tørre humor til receptionen, for tanken er lettere vanvittig. Det er ikke, fordi biografbranchen er støbt i guld og diamanter, så hvorfor dog investere op mod 50 millioner kroner på 541 sæder fordelt i fem sale?

Svaret er supersæder.

Elektriske biografstole, som med tryk på en knap kan folde stolen ud, så den bliver vandret, og man kan tage sig en lille lur, hvis filmen går hen og bliver for kedelig.

Eller bare ligge som hjemme i sofaen, hvad vi omkring 100 receptionsgæster gladeligt gør, mens Matt Damon gror kartofler på Mars, og popcornene vælter ned ad trøjen, og sugerøret sprøjter cola ud over mundvigen.

Og så er der jo lige lyden. ”Dolby Atmos,” kaldes den, og den imponerer øregangene hele vejen igennem The Martian.

Big Bio har allerede solgt flere tusinde billetter. Spørgsmålet er, om konceptet holder. Vil denne stol være en engangsforestilling for de eventyrlystne, eller kan man få liggelystne folk til gentagne gange at køre de lange tyve minutter fra København til Herlev?

Midt i en betonklods
Henrik Obel og hans hustru, Louise Obel, ejer i forvejen biografer i både Holstebro og Slagelse, så erfaringen er med dem.

Og der er faktisk gang i Herlev. Massive firkantede, grå betonklodser har rejst sig langs Herlev Hovedgade. De kommer til at indeholde storcentret Bigshopping, som vil byde på tøj, fitness, legeland og også film i rigelige mængder.

”Det er klart, at med biografens centrale placering og et legeland, tror jeg, at målgruppen bliver familier. Men det er ikke bare dem, vi vil have fat i,” fortæller Henrik Obel.

”Med biografens arkitektur tror jeg også, at vi kunne fange for eksempel et Østerbro-publikum. Lige nu har vi amerikanske og danske film på programmet, men vi vil også forsøge os med de franske, for vi elsker dem jo, og der er faktisk stærk tradition for film i Herlev.”

Han henviser til Herlev Teaterbio, der stammer helt tilbage fra 1924 og viser brede såvel som smalle film.

Orientalske tæpper med stikkontakter
Det bliver spændende at se, om de mere kulturkræsne lægger vejen forbi. Forstadsshopping og popcorn går ikke umiddelbart i spænd med finere fransk filmlavning, men biografens indretning passer til gengæld godt til de industrielt rå omgivelser såvel som villavejenes familiehygge.

Inspirationen kommer som så meget andet fra USA.

Her har den næststørste biografkæde AMC investeret i luksussæder og haft succes med det. ”Det er Europas første biografkompleks kun med VIP-sæder,” siger Henrik Obel stolt om sin nye biograf.

Ligesom sæderne i salene er vægge og gulve grå, og ellers er der godt med marmor, jern og kobber. Det er et råt look, som vi kender det fra Cinemateket. Når man træder ind, dækker sorte spejle den ene ende, hvilket illuderer et større lokale. I den anden ende ses en imponerende stor skærm med reklamer for de aktuelle film. En skærm, som hænger på en skalmur af grønne, glatte fliser.

I midten af lokalet er der opsat kasser i forskellige højder med orientalske tæpper, man kan slænge sig på. Alle med stikkontakter til telefoner og computere. Lidt af en genistreg i en teknologisk højtid. Baren byder på popcorn og slikposer, der cementerer familien som målgruppe.

Efter filmen er folk godt tilfredse.

”Det var eddermame nogle fede sæder. Det skal jeg helt sikkert prøve igen,” lyder det fra nær og fjern. Lad det hermed blive en opfordring til at tage en anderledes biografoplevelse.

Kommentarer

Big Bio

Ny biograf på Herlev Hovedgade 31.

Fem sale med i alt 541 supersæder og Dolby Atmos-lydsystem.

Satser på at sælge mellem 180.000 og 200.000 billetter årligt.

Åbner 30. oktober 2015.

Læs mere på biografens hjemmeside.

© Filmmagasinet Ekko