Leder
13. juli 2017 | 13:04

Ekko-leder: Tiger på spring?

Foto | Rico Torres
Der er brug for nye initiativer, hvis dansk film igen skal flyve, som de gør i Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny.

Filminstituttet har fået en ny bestyrelse med blandt andre Lennart Lajboschitz – manden, som skabte Tiger-butikkerne. Der er brug for nye initiativer i dansk film, hvis tigeren skal flyve.

Af redaktionen / Ekko #75

Det begyndte for en snes år siden, da det viste sig, at dansk film kunne gå på vandet. Efterhånden har vi vænnet os til, at danske film ikke bare har publikums fulde opbakning, men også er en vigtig aktør på den internationale filmscene med priser og deltagelse på højeste festivalniveau.

Men nu anes nedturen. Både på hjemmebane og på udebane.

Hvor danske film for to år siden tegnede sig for 40 procent af billetsalget i årets første fire måneder, er det i år kun 22 procent. Og der er, trods satsning på kunstneriske lavbudgetfilm, ingen danske spillefilm på årets Cannes-festival.

Gennem de sidste måneder har der været heftig debat med fokus på det faktum, at der er færre spillefilm, som er instrueret af kvinder end af mænd. Ville dansk film stå stærkere, hvis der var flere spillefilm med en kvindelig instruktør?

Det mest åbenlyse problem har fået mindre opmærksomhed, nemlig at vores stærkeste instruktører laver film i udlandet. Lone Scherfig har netop udsendt sin fjerde britisk producerede film i træk, og vi skal ikke regne med, at hun kommer tilbage lige med det samme.

”Jeg bor i Danmark, men her er tit meget faste forestillinger om, hvem man er. Det er der ikke i England,” siger hun. ”Vi skal hele tiden stille krav til os selv om at være grundigere og mere originale i vores manuskriptarbejde. Måske netop fordi budgetterne er lave i Danmark, kræver det, at historierne er endnu mere vedkommende og helst fortalt på måder, der ikke er set før.”

Nu har kulturminister Mette Bock så beskikket en ny bestyrelse for Det Danske Filminstitut for de næste fire år.

Ifølge Filmloven må medlemmerne ”ikke være repræsentanter for eller ansat i eller økonomisk interesseret i virksomheder for produktion, udlejning eller forevisning af film”, så man skal ikke undre sig over, at kun enkelte medlemmer har en filmfaglig ekspertise.

Formand for bestyrelsen er Anders Kronborg, som har været direktør for både TV 2 og Berlingske, men nu er direktør i medicinalvirksomheden LEO Pharma. Næstformand er Lennart Lajboschitz, manden der skabte Tiger-butikkerne (som nu hedder Flying Tiger).

Det er de to, der sammen med fem andre skal finde den rette medicin til patienten.

Den svenske nybølge i 1960’erne blev annonceret af Bo Widerberg med manifestet Visionen i svensk film. Man tænker ofte i disse år, at der er brug for en vision i dansk film. En plan og en ambition om noget nyt. Systemet, som Filminstituttet administrerer, har mange kvaliteter. Men systemet kan ikke sikre, at dansk film kommer med noget, ”der ikke er set før”. Der er brug for initiativer, hvis tigeren skal flyve.

Kommentarer

Ekko #75

Det aktuelle nummer har et stort tema om Twin Peaks.

Magasinet kan købes i kiosker eller bestilles her.

© Filmmagasinet Ekko