Ugens streaming
11. mar. 2019 | 17:21

Streaming: Transkønnet filmmagi

Foto | Kris Dewitte
Transkønnede Lara (Victor Polster) får i Girl opbakning fra sin familie, men alligevel er det svært for hende at leve i en drengekrop, som hun ikke identificerer sig med.

Der er enorm livsglæde og kærlige skildringer af transkønnede mennesker i film og serier, som ligger klar til streaming.

Af Nicki Bruun

Transkønnede mennesker har ikke været voldsomt fremtrædende i filmhistorien. Alligevel er det ikke svært at finde gode historier om transkønnede.

I anledning af vores snigpremiere på det seksstjernede mesterværk Girl – hvor en teenagepige har det svært med at være født i en drengekrop – anbefaler vi i denne uge fem stærke film og serier, hvor en transperson er i centrum.

Temaet i det nye nummer af Ekko hedder Identitet og rolle. Det byder på et interview med instruktøren af Girl, unge Lukas Dhont, der har brugt ni år på at lære en transkvinde at kende og fortælle hendes historie.

I den forbindelse snakker vi også med David Dencik om at spille transkønnet i En soap og med Danmarks mest kendte transkønnede skuespiller, May Simón Lifschitz, der fortæller om vanskelighederne ved at komme ind i den danske filmbranche.

Det er et brandvarmt spørgsmål, om ciskønnede skuespillere kan spille transkønnede roller. Temaet byder også på en artikel af Peter Schepelern, der tager en rejse gennem filmhistorien og undersøger, hvem der har spillet hvad.

Disse fem film og serier giver en god introduktion til, hvordan man kan beskrive livet som transkønnet.

En fantastisk kvinde

Livet er en farvestrålende fest for Marina (Daniela Vega), men kun, fordi hun selv insisterer på det.

I Sebastián Lelios Oscar-vindende drama En fantastisk kvinde er der en masse modstand for den transkønnede hovedperson. Marina bliver set på som et offer, og da hendes gifte elsker dør, får hun problemer med hans efterladte familie.

Filmen fra 2017 er fuld af visuel opfindsomhed og skaber den ene forrygende kameraindstilling efter den anden, når Marina går på solrige gader eller danser af hjertets lyst på et diskotek. Det er en film, som stråler af livsglæde, men på den troværdige måde, hvor livet ikke er en dans på roser. Lykke er noget, man må kæmpe for.

Streames på Filmstriben, FilmLounge og Filmperler

 

Breakfast on Pluto

Neil Jordan er mest kendt som manden bag The Crying Game, der i 1993 vandt en Oscar for bedste manuskript, nok ikke mindst takket være den hårdtslående afsløring af en hemmelighed.

Knap så kendt er Jordans Breakfast on Pluto fra 2005, der ellers ligner forgængeren på flere måder. Cillian Murphy spiller den transkønnede kvinde Patrick Braden, der i 70’erne rejser fra den irske landsby til London for at lede efter sin mor – og sin kønsidentitet.

Undervejs bliver det både til arbejde som assistent for en tryllekunstner og indblanding i IRA-aktiviteter. Men filmens største force er Murphys rolle som kvinden med tilnavnet Kitten, der skildres med enormt forståelse og følsomhed.

Streames på C More

 

Tangerine

Sean Baker fik et større gennembrud med ungdomsfortællingen The Florida Project, men også instruktørens film om transkønnede kvinder på gadehjørner i Los Angeles er noget ganske særligt.

Tangerine fra 2015 er stopfyldt med eksplosiv energi, der strømmer ud af historien om to prostituerede, som hustler sig gennem livet. Det bliver filmet på iPhones, så alt virker, som om man står på asfalten sammen med kvinderne.

Der er dog ingen offermentalitet, og meget af tiden er det hylende morsomt. Som når Alexandra går i clinch med en kunde, der nægter at betale: ”Du glemmer, at jeg også har en pik!”

Streames på Filmstriben, Filmperler og Netflix

 

Transparent

Mens vi venter på afslutningen af Transparent, der ifølge serieskaber Jill Soloway bliver en musicalfilm og ikke en tv-sæson, er der al mulig grund til at se eller gense en af nyere tids bedste serier.

Det er nemlig både oplysende, morsomt og bevægende at følge historien om en universitetsprofessor, der på sine ældre dage endelig finder modet til at springe ud som transkønnet kvinde.

Det får også hendes familie til at stille spørgsmålstegn ved deres seksualitet og identitet, og undervejs i serien bliver man lukket ind i nogle miljøer, som de færreste kender særlig meget til.

Streames på Viaplay

 

Tomboy

Tiårige Laure flytter i sommerferien sammen med sin familie til et nyt nabolag. Hun er født som pige, men over for børnene i kvarteret – særligt pigen Lisa – præsenterer hun sig som drengen Mickäel.

Tomboy er instrueret af Céline Sciamma, der også er kendt for ungdomsportrættet Girlhood. Hun udforsker kønsidentitet i historien om to børn, der forelsker sig på tværs af spørgsmål om maskulint og feminint.

Filmen fik næsten topkarakter af den salige kritiker Roger Ebert, der hyldede den unge hovedrolleindehaver Zoe Heran og kaldte Tomboy et ømt og kærligt portræt af ung identitet.

Streames på Filmstriben og Filmperler

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på film om transkønnede mennesker.

Ekko #81

Trine Dyrholm pryder forsiden af det nye nummer.

Magasinet byder på et interview med Lukas Dhont om Girl.

Køb magasinet i kiosker eller bestil her.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko