Nyhed
05. maj 2025 | 20:45

Trump går til told-angreb på filmbranchen

Foto | Pief Weyman

Ali Abbasis amerikansk-danske The Apprentice tegner et ufordelagtigt portræt af en ung Donald Trump, og netop den slags koproduktioner risikerer nu at blive ramt af tårnhøj told.

Den amerikanske præsident vil presse filmproduktionen hjem ved at pålægge 100 procents told på udenlandske optagelser. Men strategien kan give bagslag.

Af Frederik Hoff

Donald Trumps toldkrig har spredt sig til filmbranchen.

I et opslag på sit eget sociale medie Truth Social tidligere i dag skriver præsidenten, at filmbranchen er ”hastigt døende”. Det skyldes ifølge Trump udenlandske produktionsrabatter, som får amerikanske filmselskaber til at lægge dele af eller hele produktioner i udlandet.

”Det her er en koordineret indsats fra andre nationer og derfor en trussel imod national sikkerhed. Det er oven i købet propaganda!” skriver Trump.

Han fortæller, at han har givet ordren til at etablere en 100 procents told på alle film, der ”kommer ind i vores land og er produceret i fremmede lande”.

Branchebladet Variety har talt med en lang række internationale producenter og filmfolk. De mener, at tolden vil ødelægge filmbranchen, som i høj grad er bygget op omkring internationale salg og produktioner.

Opringninger til Det Hvide Hus
Det er dog stadig uklart, hvornår tolden skal etableres, og hvordan den skal fungere i praksis. Især er et væsentligt spørgsmål, hvad ”produceret i andre lande” betyder.

Kommer tolden også kommer til at ramme amerikanske koproduktioner? Gælder det udenlandske film vist på amerikanske streamingtjenester?

Ifølge Reuters kimer Hollywoods store selskaber i øjeblikket Det Hvide Hus ned for at få svar på disse spørgsmål. Og Netflix’ aktiekurs er foreløbig estimeret til at falde med 5,5 procent, mens andre tjenester følger trop.

Mel Gibson – udpeget af Trump som en af sine ”særlige ambassadører” – skal ifølge Variety indspille opfølgeren til Passion of the Christ i Italien. Her kan tolden potentielt ødelægge finansieringen af den film såvel som mange andre.

Betydelig risiko
Udmeldingen har allerede spredt skræk og rædsel i den internationale filmbranche, for hvem USA er et lukrativt marked.

Ministre fra Australien og New Zealand, der ofte benyttes til store amerikanske produktioner – mest kendt er Ringenes herre og Hobbitten – har meldt ud, at de vil kæmpe for filmindustrien.

Ekstra Bladet har talt med den danske producer og tidligere Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen, der dog ikke mener, at de danske filmskabere har noget at frygte.

”Det er ikke på nogen måde depressionsfremkaldende. Det er ganske få topinstruktører, der har en chance for overhovedet at sælge til det amerikanske marked,” siger han.

Dog medgiver han, at instruktører som Susanne Bier og Thomas Vinterberg kan slå sig på tolden.

Ifølge Variety er der en betydelig risiko for, at tolden vil udløse et modangreb fra de europæiske lande. Det kan i sidste ende betyde, at amerikansk film mister sin internationale dominans.

Fald på 26 procent
Donald Trumps mål med tolden lader til at være flere ting.

På den ene side er det et angreb på den udenlandske filmbranche, som han beskylder for propaganda. Han tænker muligvis på dansk-iranske Ali Abbasis The Apprentice, der byder på et lidet flatterende portræt af den unge Trump.

Samtidig vil han bekæmpe tendensen til, at amerikanske produktioner tager til lande som Canada, Storbritannien og New Zealand.

The Hollywood Reporter citerer en rapport fra organisationen FilmLA, der viser, at optagelser i Los Angeles – inklusive filmhovedkvarteret Hollywood – er faldet med næsten 40 procent de sidste ti år. Flere af produktionerne rykker til andre stater som Georiga, der har en attraktiv produktionsrabat, men mange flytter også helt ud af landet.

Ifølge produktionsdatabasen ProdPro er produktionsforbruget i USA faldet med 26 procent fra 2022 til 2024.

Pisk frem for gulerod
The Hollywood Reporter skriver, at det er usikkert, om tolden på udenlandske film kommer til at stoppe amerikanske produktioner fra at tage udenlands, da produktionsomkostninger stadig vil være meget høje i USA.

Hollywood mærker nemlig efterdønningerne fra manuskriptforfatter- og skuespillerstrejken i 2023, og amerikanske filmhold er blevet dyrere. Samtidig mangler de en national produktionsrabat.

Danmark har de seneste år oplevet en lignende situation, hvor store produktioner tager til Polen, Estland og Tjekkiet for at spare penge på produktionsrabatter. I Ekko #95 talte daværende direktør for Filminstituttet, Claus Ladegaard, imod rabatordningerne, som har tvunget selskaberne til at rejse rundt for at finansiere deres film.

Men nu har regeringen besluttet også herhjemme at indføre en dansk produktionsrabat i 2026.

I USA har man også overvejet at indføre en national produktionsrabat som løsning på produktionsproblemet, men Trump vil øjensynlig vælge toldstokken frem for incitamentet – pisk frem for gulerod.

Trailer: The Apprentice

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko