Sexisme på TV 2
10. jan. 2021 | 21:15 - Opdateret 14. jan. 2021 | 16:58

TV 2 bør forklare Jes Dorph-sagen

Foto | DR
TV 2-værten Jes Dorph-Petersen har vundet manges sympati ved at stå frem – her i Aftenshowet på DR – og bedyre sin uskyld i en #MeToo-sag, der har ført til afskedigelse. Det har sat TV 2 i en svær situation.

Den populære vært sår tvivl om TV 2’s troværdighed og udfordrer #MeToo-bevægelsen. Nu må stationen komme ud af busken og fortælle den fulde historie.

Af Claus Christensen

Er Jes Dorph-Petersen offer for en hekseproces, der skal skabe ro på sexisme-anklagede TV 2?

Eller personificerer han den grænseoverskridende kultur i en grad, at det ville være respektløst over for ofrene at lade ham fortsætte som stationens folkekære vært?

Svaret blæser i vinden, efter at den 61-årige tv-stjerne har brudt #MeToo-kodekset ved at gå til modangreb.

Mens TV 2-kollegaen Jens Gaardbo undgik slibrige detaljer om sin fyring i december med indrømmelsen af ”dårlig dømmekraft” – en eufemisme, der kan vaske sig – sætter Jes Dorph-Petersen alt på et bræt med et kongeinterview i Politiken.

Han anklager TV 2 for en ”gruopvækkende, grotesk og pisse uretfærdig” undersøgelse, der har ført til hans afskedigelse. Og han beskylder en kvinde, der har anmeldt ham for voldtægt i 2001, for at tale usandt.

En bjørnetjeneste
TV 2 vil ikke svare på kritikken af hensyn til de to kvinder, der i undersøgelsen har fortalt om i deres oplevelser med værten, da de i starten af 00’erne var i praktik på stationen.

I udgangspunktet sympatisk. Men tv-værtens modtræk med at overhale TV 2 indenom saboterer strategien, og ved at overlade hele scenen til den medievante journalist gør TV 2 kvinderne en bjørnetjeneste.

Det er en lille branche og derfor ikke svært at regne ud, hvem de to kvinder må være. Nu kan især den ene af dem se sig udstillet som en løgner af Mr. News, som otte gange er blevet kåret som årets tv-vært.

Han bliver tilmed bakket op af gamle venner på TV 2 – Rasmus Tantholdt, Natasja Crone, Line Baun Danielsen m.fl. – og politikerne Pia Kjærsgaard og Jens Rohde. Førstnævnte hævder, at de slet ikke kender den side af deres rare og hyggelige kollega, og sidstnævnte mener, at TV 2 har tilsidesat grundlæggende retsprincipper og betalt et advokatfirma for at gøre det beskidte arbejde.

Mange spørger sig selv, hvorfor TV 2 er interesseret i at grave to sager fra atten og tyve år siden op og ødelægge en hæderkronet journalists karriere og hans omdømme.

Hvis Jes Dorph har opført sig som et dydsmønster i mere end et årti, hvorfor så straffe ham for gamle sager, hvor det er påstand mod påstand?

Flig af sløret
TV 2’s indholdsdirektør, Lotte Lindegaard, løftede en flig af sløret, da hun i Go’ aften Live sagde, at fyringen er et resultat af ”en samlet vurdering”.

”Der har været én udlægning af sagen. Det er jo ikke det fulde billede, der er blevet præsenteret,” tilføjede hun hårdt presset om Jes Dorph-Petersens partsindlæg og mediedækningen i øvrigt.

Dermed antyder direktøren, at der er flere sager eller noget mere end, hvad Jes Dorph og Politiken har lagt frem.

Hemmelighedskræmmeri, fortielser og forskønnende omskrivninger af en ubehagelig virkelighed kan ingen være tjent med. Når Jes Dorph rejser tvivl om TV 2’s troværdighed og indirekte sætter #MeToo-bevægelsen i et dårligt lys, har offentligheden krav på at kende det fulde billede.

Ikke mindst, når der er tale om en statsejet, kulturbærende institution som TV 2. Og det må kunne lade sig gøre på en elegant måde uden at forbryde sig mod GDPR-reglerne.

Dyrbys tavshed
Jes Dorph-Petersen erkender, at der på stationen har været ”flydende grænser” mellem arbejde og privatliv, men det er værd at bemærke, at han ikke tager ansvar.

Når han taler om ”kulturen”, fremstår den nærmest som noget naturgivet, selv om han sammen med Jens Gaardbo har siddet i toppen af hierarkiet siden stationens fødsel i slutningen af 80’erne.

Har d’herrer ikke selv været med til at skabe den sexistiske kultur, som har gjort unge, kvindelige praktikanter til jaget vildt og i september fik seks TV 2-journalister til at skrive et åbent støttebrev til Sofie Linde?

Det er påfaldende, at mange medarbejdere på TV 2 er tavse i forhold til Dorph-Petersens angreb. Heller ikke B.T.’s chefredaktør Michael Dyrby, der ellers har en mening om alt mellem himmel og jord, har kommenteret sagen. Han var nyhedschef på TV 2 i perioden, nær ven med Dorph-Petersen og i høj grad med til at skabe arbejdspladsen.

Dyrby måtte selv forlade TV 2 i 2015 på grund af en grotesk sexsag, men han mangler stadig, som en af de toneangivende mediechefer, offentligt at forholde sig til den kultur, han i mange år var chef for.

TV 2’s undersøgelse skulle have været et opgør med sexchikane og overgreb. Man ville sætte en streg i sandet og tage hul på en bedre fremtid. I stedet står vi med en mudret sag, hvor det umuligt at greje, hvad der er ret og uret. Det er uholdbart. TV 2 må komme ud af busken og fortælle den fulde historie.

TV 2-folks afsked med Jes Dorph-Petersen i 2012

Kommentarer

Claus Christensen

Født 1964 i Gentofte.

Chefredaktør for Ekko siden 2002.

Har tidligere arbejdet for Aarhus Stiftstidende og Information.

© Filmmagasinet Ekko