Ugens streaming
22. dec. 2017 | 12:08

Ekko anbefaler vinterfilm

Foto | Twentieth Century Fox
Frances McDormand vandt en Oscar for sin rolle som politibetjenten Marge Gunderson, der leder mordefterforskningen i Coen-brødrenes Fargo fra 1996.

Find dynen frem, varm gløggen op og sæt dig godt til rette. Vi anbefaler fem film til streaming, som omhandler vinterhalvåret i al sin charme og dunkelhed.

Af Patricia Smollerup og David Madsen

Vinteren er kontrasternes tid. Det høje julehumør blander sig med vinterdepression, mens et smukt hvidt snelag kræver en isnende kulde, der går helt ind til benet. 

December kan især være en travl, stressende måned, solen forsvinder tidligt bag horisonten, og sne og slud kan gøre tilværelsen grå og tvær. Derfor er det også en glimrende tid at holde humøret oppe med nogle solide film.

I filmverdenen bliver sne og vinter ofte et synonym med ensomhed, men i den kolde, hvide årstid kan de mest utrolige venskaber opstå.

Vi anbefaler i denne uge fem vinterfilm, som spreder hygge i stuen op til juleaften.

Lad den rette komme ind

Før det internationale gennembrud med koldkrigs-thrilleren Dame, konge, es, spion instruerede svenske Tomas Alfredson vampyrfilmen Lad den rette komme ind

Filmen omhandler outsideren Oskar, som finder en ven i den mutte Eli, der lige er flyttet ind i lejlighedskomplekset overfor. 

Fotograf Hoyte Van Hoytema (Dunkirk) viser den trøstesløse svenske forstadsvinter gennem smukke indstillinger af stillestående skovarealer og forladte legepladsstativer, dækket af nyfalden sne.

Men Eli har en frygtelig hemmelighed. Selv om hun ligner en pige på tolv år, er hun i virkeligheden mere end hundrede år gammel. Hendes identitet som vampyr afsløres i frygtindgydende angreb på intetanende lokale beboere. Det er en dybt sørgelig film, men de to børn formår at finde håb gennem deres venskab.

Kan streames på FilmLounge.

 

Fargo

Coen-brødrenes moderne klassiker havde premiere næsten tyve år før den populære tv-serie af samme navn. Men hvor ondskab og nihilisme styrer i serien, så er der en dyb humanisme og absurd humor i filmen, som vi kender det fra brødreparrets andre værker.

Den underkuede bilsælger Jerry Lundegaard (William H. Macy) vil hellere indgå en aftale med to forbrydere om at kidnappe konen end at spørge svigerfaren om et pengelån.

Filmens voldsomme henrettelser forvandles til en makaber, men smuk dødsballet takket være Carter Burwells symfoniske underlægningsmusik og fotograf Roger Deakins’ billedskønne snelandskaber. Fargo er optaget i brødrenes hjemstavn Minneapolis, og storbyens gemytlighed bliver fremvist af den højgravide politibetjent Marge (Frances McDormand), som aldrig mister besindelsen eller humøret.

Kan streames på C More.

 

Batman Returns

Batman Returns er, hvad der sker, når et filmselskab giver en instruktør så passioneret og bizar som en ung Tim Burton carte blanche til at lave præcis den superheltefilm, han vil.

Resultatet er et syretrip, hvor gigantiske juletræer og klovne med kraniemasker er det mindst mærkelige i filmen. Den lille newyorker Danny DeVito er perfekt castet som The Penguin, en ækel, misdannet parodi på en aristokrat, der er vokset op med pingviner i Gothams kloaksystem.

Men til trods det overdrevne tegneserieæstetik og persongalleri fortæller Batman Returns en dybt personlig historie om samfundets uvelkomne freaks. Kun Tim Burton forstod nattens vogter på det plan, og kun Michael Keaton har leveret en præstation, der viser Batmans kamp mellem kontrol og vanvid.

Kan streames på Filmstriben.

 

Love Actually

Richard Curtis’ romantiske komedie er blevet en moderne juleklassiker. Med både humor og sentimentalitet viser en stjernespækket rollebesætning mennesker, der midt i den travle juletid hungrer efter kærlighed.

Nogle historier er mere helstøbte end andre, men samtlige er charmerende og byder på eminente skuespilpræstationer.

Vi ser Hugh Grant som Storbritanniens premierminister, der bliver smaskforelsket i sin sekretær. Mens Bill Nighy spiller rockstjernen, der har solgt ud og tjener godt på et remake af hittet Love Is All Around, hvor han har skiftet ordet ”love” ud med ”christmas”. 

Liam Neeson er enkemanden Daniel, der med sin stedsøn prøver at finde lysglimt i tiden efter morens død.

Historierne indkapsles sublimt af start- og slutscenen i lufthavnen, hvor kærlighed kan spores i alle ansigter, når personerne genforenes eller tager afsked med deres elskede. Og til tonerne af The Beach Boys’ God Only Knows kan man ikke undgå at blive varm om hjertet.

Kan lejes på Viaplay og Blockbuster.

 

Happy Feet

Syngende og dansende pingviner, som optræder til populære hits af Stevie Wonder, Prince og Earth Wind and Fire burde i sig selv være argument nok for at se Happy Feet.

Robin Williams, Brittany Murphy, Hugh Jackman og Nicole Kidman er blandt stjernerne, som lægger stemme til de små pingviner, der finder deres sjælevenner gennem sang.

For den unge pingvin Mumle (Elijah Wood) er der bare det ene problem, at han synger skrækkeligt. Til gengæld kan han stepdanse, men det er ikke velanset blandt de ældre pingviner i gruppen, som udstøder ham. Men det viser sig, at hans steptalent måske alligevel er gavnligt.

Australske George Miller, som er særlig kendt for Mad Max-filmene, har skabt en fortælling om at være unik og finde sin egen plads i samfundet. Det er en historie om at blive accepteret, om at turde skille sig ud og dyrke det, som gør én glad.

Kan streames på Netflix og Filmstriben og lejes på Viaplay.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på vinterfilm.

© Filmmagasinet Ekko