Top 10
12. feb. 2014 | 21:04

Top 10: Usynlige filmstemmer

Foto | Lucasfilm Ltd.
James Earl Jones’ karakteristiske baryton gav Darth Vader i Star Wars den helt rigtige balance mellem mørke og menneskelighed, og stemmeskuespillet er blandt filmhistoriens mest mindeværdige.

I Spike Jonzes Hende lægger Scarlett Johansson stemme til en computer, som Joaquin Phoenix forelsker sig i. Vi har valgt de største stemmepræstationer i filmhistorien.

Af Kasper Sølvsten

Når Scarlett Johansson, kåret i magasinet Esquire til verdens mest sexede kvinde, har sagt ja til at medvirke i din film, kan det virke besynderligt, at du vælger kun at bruge hendes stemme.

Ikke desto mindre er det, hvad Spike Jonze (Being John Malkovich, Orkidétyven) gør i Hende, der har dansk premiere 27. februar.

Scarlett Johansson spiller Samantha, der er verdens første kunstigt intelligente operativsystem. Uheldigvis forelsker Theodore (Joaquin Phoenix) sig i hende.

Det er naturligvis en helt umulig kærlighed, og derfor er der en vis logik i valget af Scarlett Johansson og hendes karakteristiske, hæse sovekammerstemme.

Hun er et symbol på kvinden, vi drømmer om, men ikke kan få.

Scarlett Johansson leverer ifølge udenlandske medier en blændende præstation, men hun er langt fra den første skuespiller, der stjæler billedet uden at optræde på lærredet.

Her kårer vi de ti bedste og mest mindeværdige præstationer udi genren ”stemmeskuespil i ikke-animerede film”:


10. Benedict Cumberbatch: Smaug (Hobitten: Dragen Smaugs ødemark)

Den britiske skuespiller Benedict Cumberbatch er for tiden her, der og alle vegne.

Nu klemmer han sig også ind her. Ikke for rollerne som Sherlock Holmes eller Julian Assange, men for sit rene stemmearbejde i Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark.

”Smaugs isnende slangetunge er langt mere gruopvækkende end dens ildspydende hals takket være stemmepræstationen fra Benedict Cumberbatch,” skrev Ekkos Mads Suldrup i sin anmeldelse.

 


9. Peter Cullen: Optimus Prime (Transformers-franchiset)

I snart 30 år har Peter Cullens dybe røst givet autoritet og liv til Transformers’ Optimus Prime, de venlige Autobotters heroiske leder.

Først i den animerede tv-serie, der begyndte i 1984, siden i filmen fra 1986 og senest i film-franchiset, der begyndte med Michael Bays hæsblæsende Transformers i 2007.

Siden er yderligere to film fulgt efter, og hver gang har det været Peter Cullen, der har gemt sig under Optimus Primes skinnende kølerhjelm, hvilket han igen gør, når den fjerde film i serien har premiere til sommer.


8. Brad Dourif: Chucky (Barneleg-filmene)

Brad Dourif blev i 1976 nomineret til en Oscar for sin birolle i Milos Formans Gøgereden, men det er hans præstationer i en række mindre velrenommerede film, der sikrer ham en plads på denne liste.

I 1988 indtog Brad Dourif rollen som den skingrende sindssyge seriemorder Charles Lee Ray, der via et voodoo-ritual tager ophold i den ellers så uskyldige dukke Chucky i Barneleg.

Brad Dourif har hvæset sig gennem alverdens svovlende eder, forbandelser, trusler, tilsvininger, dødsdomme og kulsorte vittigheder i foreløbig seks film i Barneleg-serien, senest i The Curse of Chucky fra sidste år.


7. Jim Henson: Kermit the Frog (The Muppet Movie)

Rækken af karakterer, dukkeføreren og Muppet Show-skaberen Jim Henson har lagt stemme til og givet liv, er endeløs.

Men ingen af hans karakterer er mere elsket end verdens mest kendte frø: Kermit.

I 1979 udkom The Muppet Movie, som var den første af en lang række af film baseret på de populære karakterer. Her leverer Jim Henson i skikkelse af Kermit – og mange andre karakterer – en vanlig overgearet præstation.


6 Pat Welsh: E.T. (E.T.)

Det meste af tiden er det bare rumlen og mumlen, Pat Welsh leverer i E.T. fra 1982.

Alligevel hører hun hjemme på denne liste, for Pat Welsh formår at give liv til vores alles yndlings-rumvæsen, E.T.

Men hvem var hun så? En californisk kvinde, der daglig røg to pakker cigaretter. Welsh’ kæderygerstemme optrådte i én film mere – som dusørjægeren Boushh i Jedi-ridderen vender tilbage – inden hun døde i 1995, 79 år gammel.


5. Frank Oz: Yoda (Star Wars-filmene)

Frank Oz stod bag elskede Muppet-karakterer som Miss Piggy og Fuzzy Bear, men det, der bringer ham ind på denne liste, er hans rolle som Jedi-mester Yoda i Star Wars-filmene.

Ligesom James Earl Jones gjorde med Darth Vader, skabte Frank Oz med Yoda en karakter, der i dag er ikonisk. Ikke kun på grund af stemmen, selvom den med sin gurglende særegenhed er bemærkelsesværdig nok i sig selv.

Det, der for alvor har gjort Yoda legendarisk, er måden hvorpå Frank Oz bytter rundt på ordene i sætningerne, så Yodas talemåde får sin helt særegne karakter.


4. Mercedes McCambridge: Djævlen (Eksorcisten)

Linda Blair blev nomineret til en Oscar for sin rolle som pigen, der besættes af djævlen i Eksorcisten (1973). Først senere kom det frem, at det er Mercedes McCambridge, der har lagt stemme til det onde selv.

I dag hyldes McCambridge rettelig for sit arbejde i Eksorcisten, og selvom hun faktisk har vundet en Oscar for birollen i Alle kongens mænd, er det hendes præstation i William Friedkins gyser, der for alvor har sikret hende en plads i historiebøgerne.

Den nydelig McCambrigde, der var tæt på 60 år, da hun spillede djævlen, spiste rå æg, røg og drak som en orlogskaptajn og lod sig selv fastspænde for at kunne fremsige den endeløse række af obskøniteter med en så hæs, beskidt og rasende stemme som mulig.

Resultatet er den dag i dag rystende.


3. Andy Serkis: Gollum (Ringenes herre-serien)

Det var en skuespiller, der stor set aldrig optrådte på lærredet, som leverede én af de bedste skuespilpræstationer i filmene om Ringenes herre.

Andy Serkis har med sin fortolkning af Gollum sat nye standarder for motion capture-skuespil. Han præsterede at få karakteren til virke mere levende, end de fleste af de levende mennesker, han optrådte med.

Uskyldig og blid det ene øjeblik – udspekuleret og morderisk det næste. Serkis sprang ubesværet frem og tilbage mellem den skizofrene Gollums personligheder.


2. James Earl Jones: Darth Vader (Star Wars-filmene)

Det er den tårnhøje ex-bodybuilder David Prowse, der gemmer sig under Darth Vaders sorte hjelm i Star Wars-filmene. Alligevel er det i dag James Earl Jones, alle forbinder med filmhistoriens måske største skurk. 

George Lucas mente, at Proswes stemme var for lys – og for skotsk – og derfor blev den udskiftet med James Earl Jones’. Et godt valg, for Jones’ karakteristiske baryton har gjort Darth Vader til en af filmhistoriens mest ikoniske karakterer.


1. Douglas Rain, HAL 9000 (Rumrejsen år 2001)

Hvis der er én skuespiller, hvis stemme alle filmfans kender, men ingen kan sætte ansigt på, må det være Douglas Rain.

Det er nemlig Rains klare og rolige røst, der giver kunstigt liv til supercomputeren HAL 9000 i Stanley Kubricks Rumrejsen år 2001.

I filmen er HALs opgave at hjælpe astronauterne om bord på rumfærgen Discovery med deres mission, men i stedet vender HAL sig mod besætningen og forsøger at dræbe dem.

Mens Scarlett Jonanssons stemme giver Samantha i Hende varme, empati og personlighed, er Douglas Rains tonløse HAL-stemme fuld af kulde og umenneskelighed.

HAL er blevet selve symbolet på en teknologisk udvikling, der går over gevind og tager magten fra sin skaber.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko