Cannes 2025
17. maj 2025 | 17:00

Zentropa skaber nyt dogme i 30-året

Foto | Tine Harden

Et kollektiv på fem instruktører står bag det nye dogmemanifest:Annika Berg, Jesper Just, Isabella Eklöf, Milad Alami og initiativtageren May el-Toukhy.

Tre af reglerne i det nye dogmemanifest lyder, at manuskriptet skal skrives i hånden, internettet må ikke bruges, og mindst halvdelen af filmen skal være uden replikker!

Af Claus Christensen

I foråret 1995 blev 100-året for filmkunstens fødsel markeret ved en stor konference i Théâtre de l’Odéon i Paris. 

Lars von Trier var inviteret til at tale, og det gjorde han med manér: Fra scenen kastede han røde ark ud over publikum, som indeholdt det overraskende og provokerende manifest for Dogme95.

Tre årtier senere lancerer Zentropa nu Dogme25 – denne gang under mere kontrollerede rammer ved et pressemøde i selskabets villa i Cannes med kollektivet bag initiativet: May el-Toukhy (Dronningen), Milad Alami (Charmøren), Annika Berg (Team Hurricane, Sia), Isabella Eklöf (Holiday, Kalak) og Jesper Just (Sirens of Chrome). 

Alle instruktørerne har deres udspring i Den Danske Filmskole – undtaget videokunstneren Jesper Just, der er uddannet på Det Danske Kunstakademi.

Kompromisløs og levende
Intentionen er den samme som for 30 år siden: Instruktøren skal have friheden til at udfolde sine mest originale og radikale visioner. For at det kan lade sig gøre skal skabelsesprocessen forenkles og befri filmskaberen for ydre krav som eksempelvis dramaturgiske forventninger og kommercielle hensyn. 

”Filminstruktøren er i stigende grad blevet reduceret til projektleder, værket til en vare og tilskueren til konsument. Det kunstneriske eksperiment strander grundet en manglende risikovillighed, der kvæler undersøgelsen og den personlige stemme,” skriver de fem filmskabere i en pressemeddelelse. 

”Filmen afvikles frem for at udvikles og er i overhængende fare for at blive tandløs, tæmmet og dermed irrelevant.” 

Det fremgår ikke præcist, hvem der hæmmer filmkunstens udfoldelse, men streamingtjenesterne lader til at være i skudlinjen. 

”I en verden, hvor den kalkulerede, algoritmebaserede og teknologisk sminkede film vinder terræn, ønsker vi at slå ring om det fejlbarlige, specifikke og menneskelige aftryk. Vi kæmper for det kompromisløse og uforudsigelige og mod de kræfter, der prøver at reducere filmkunsten til et ultraforarbejdet forbrugsgode,” skriver filmskaberne. 

”Ved at nedskalere produktionen sikrer vi, at alle på holdet har et intimt forhold til filmen, så vi kan arbejde i tillid og sammen tage ansvar for værket og hinanden. Samtidig beskytter vi den fleksibilitet, der er altafgørende, for at skabelsesprocessen bliver levende og intuitiv frem for ren afvikling.” 

Tilbage til fysisk virkelighed
Ligesom med Dogme95 angiver manifestet ti klare regler, som filmskaberne forpligter sig til at overholde.

Hvor Dogme95 blandt andet krævede håndholdt kamera og optagelser on location uden kunstige rekvisitter og kulisser, handler Dogme25 også om at arbejde med den fysiske virkelighed. Men med et særligt fokus på at undgå nutidens teknologi.

Manuskriptet skal således skrives i hånden (regel 1), hvilket må forventes at være udfordrende. Internettet må ikke anvendes i den kreative proces (regel 3), og det indebærer sandsynligvis også et forbud mod brug af kunstig intelligens. 

En central regel er, at filmen skal realiseres på højst ét år (regel 9) – et greb, der skal forhindre den i at havne i development hell, hvor alt for mange interesser spænder ben for processen. 

Kollektivet markerer samtidig et klart forsvar for den kunstneriske ytringsfrihed: Det er forbudt at modtage penge, hvis støtten indebærer krav, der påvirker filmens indhold (regel 4).

Også bæredygtigheden er tænkt ind. En af reglerne foreskriver, at filmene skal skabes af allerede eksisterende materialer – et opgør med den historieløse og selvdestruktive brug-og-smid-væk-kultur, som det formuleres (regel 8). 

Måske vigtigst af alt forpligter filmskaberne sig til, at mindst halvdelen af filmen skal være uden replikker. Det vil uden tvivl skabe værker, der adskiller sig markant fra de gamle dogmefilm, som ofte var meget dialogpræget.

”Vi insisterer på at arbejde cinematisk med filmmediet, fordi vi tror på den visuelle historiefortælling og har tillid til publikum,” lyder det fra kollektivet. 

Se alle ti regler efter artiklen! 

Nyt signal fra Filminstituttet
Projektet bakkes varmt op af Tine Fischer, der snart et år inde i sin ansættelse som direktør for Det Danske Filminstitut her markerer, hvor hun gerne vil have dansk film bevæger sig hen. 

”Vi har i dag, mere end nogensinde, brug for modige visioner. Visioner, der passer til en ny tid, og det er præcis dét, det nye Dogme25 repræsenterer: et stærkt hold af markant forskellige filmskabere, der i fællesskab har forpligtet sig på kunstnerisk radikalitet,” udtaler Tine Fischer i pressemeddelelsen. 

Filminstituttet har allerede støttet projektet, så kollektivets fem instruktører får mulighed for at skabe hver deres dogmefilm. Filmene skal produceres af Zentropa-producerne Louise Vesth og Sisse Graum Jørgensen. 

Trier og Vinterbergs Dogme95 blev i sin tid afvist af Filminstituttet, da de søgte samlet støtte til de første fire film. I stedet trådte DR til og reddede projektet. Også denne gang er DR med om bord. 

”Vi deler analysen om nødvendigheden af at gå nye veje for at styrke talent og få ny kraft ind i dansk film. Der er en dejlig energi og begejstring i projektet, og grundtanken om at nedskalere for at finde ind til kernen er en original måde at udvikle og redefinere dansk film,” siger Henriette Marienlund, Dramachef i DR.

Dogme25 – manifesto

Dogme25 er et kollektiv af filmskabere stiftet i København i foråret 2025. Vores erklærede mål er at forsvare den originale spillefilm og retten til at lave film på filmens egne præmisser.

Filminstruktøren er i stigende grad blevet reduceret til projektleder, værket til en vare og tilskueren til konsument. Det kunstneriske eksperiment strander grundet en manglende risikovillighed, der kvæler undersøgelsen og den personlige stemme. Filmen afvikles frem for at udvikles og er i overhængende fare for at blive tandløs, tæmmet og dermed irrelevant.

I en verden, hvor den kalkulerede, algoritmebaserede og teknologisk sminkede film vinder terræn, ønsker vi at slå ring om det fejlbarlige, specifikke og menneskelige aftryk. Vi kæmper for det kompromisløse og uforudsigelige og mod de kræfter, der prøver at reducere filmkunsten til et ultraforarbejdet forbrugsgode.

Ved at nedskalere produktionen sikrer vi, at alle på holdet har et intimt forhold til filmen, så vi kan arbejde i tillid og sammen tage ansvar for værket og hinanden. Samtidig beskytter vi den fleksibilitet, der er altafgørende, for at skabelsesprocessen bliver levende og intuitiv frem for ren afvikling.

Vi hylder Dogme95 og alle de filmskabere, der kom før os, samt dem, der skal komme efter. Vi kæmper den samme kamp for den frie kunst som et værn mod meningsløsheden og magtesløsheden. Dogme25 er en redningsaktion. Dogme25 er en kulturel oprustning og en streg i sandet.

For at kæmpe for det vi har kært, vælger vi nu frivilligt at underlægge os det strenge og uomtvistelige regelsæt kaldet ”Kyskhedsløftet”:

 

Kyskhedsløftet 2025

Jeg lover at underkaste mig følgende regelsæt udarbejdet og konfirmeret af Dogme25:

1. Manuskriptet skal være originalt og skrives af instruktøren i hånden
Vi tvinger os selv til at skrive manuskriptet i hånden for at stimulere intuitionen, der flyder mest ubesværet fra drømmen, ned gennem hånden og ud på papiret.

2. Minimum halvdelen af filmen skal være uden replikker
Vi insisterer på at arbejde cinematisk med filmmediet, fordi vi tror på den visuelle historiefortælling og har tillid til publikum.

3. Brug af internettet er forbudt i alle kreative processer
Vi forpligter os til at skabe filmen i mødet med hinanden og den fysiske virkelighed frem for i en algoritmebaseret, digital virkelighed.

4. Vi må kun tage imod penge, hvor der ikke stilles et modkrav, der påvirker filmens indhold
Vi tager ansvar for at holde budgetterne nede, så det vedbliver med at være holdet, der træffer de afgørende kunstneriske beslutninger.

5. Maksimum ti personer bag kameraet
Vi forpligter os til at samarbejde i intime fællesskaber for at fremme tillid og styrke den fælles vision.

6. Filmen skal optages, hvor handlingen udspiller sig
Filmkunsten bliver falsk og generisk, når vi sminker steder til at ligne noget andet, end de er.

7. Vi må ikke sminke eller manipulere ansigter og kroppe, medmindre det indgår som en del af fortællingen
Ligesom vi ønsker at fastholde stedets autenticitet, søger vi også at fremstille mennesker ufiltreret. Vi hylder den naturlige menneskelige krop med alle dens fejl og mangler.

8. Alt, der knytter sig til filmens produktion, skal være lejet, lånt, fundet eller brugt
Vi forpligter os til at skabe med ting, der allerede findes i verden og vender den historieløse og selvdestruktive brug-og-smid-væk-kultur ryggen.

9. Filmen skal laves på maksimum et år
Vi forkorter de drænende processer, der udvander visionen.

10. Lav din film, som var det den sidste

Kommentarer

Claus Christensen

Filmmagasinet Ekkos chefredaktør dækker for attende gang Cannes-festivalen.

Ser samtlige film i hovedkonkurrencen og vurderer dem i Ekkos stjernebarometer.

Årets festival løber fra 13. til 24. maj.

© Filmmagasinet Ekko