Cannes Filmfestival 2015

Ekkos internationale kritikerpanel giver dagligt stjerner til de nitten spillefilm, der deltager i hovedkonkurrencen om Guldpalmen. Kritikerne skal undervejs også placere Guldpalmen, som dog kan flyttes, hvis der kommer en bedre film. Læs om filmene og se trailers under barometeret. Festivalen åbner 13. maj og slutter 24. maj.

Dårlig
Rimelig
God
Bedst
Favorit
Ariane Allard
Positif (Frankrig)
Claus Christensen
Ekko (Danmark)
Kjetil Lismoen
Rushprint (Norge)
Lee Marshall
Screen (England)
Kuriko Sato
Cut (Japan)
Damon Wise
Empire (England)
Stephanie Zacharek
Village Voice (USA)
Gennemsnit
Our Little Sister
Hirokazu Kore-eda
2.6
Tale of Tales
Matteo Garrone
 
2.0
Son of Saul
Laszlo Nemes
3.0
The Lobster
Yorgos Lanthimos
3.0
The Sea of Trees
Gus Van Sant
1.6
Mia Madre
Nanni Moretti
2.9
Carol
Todd Haynes
3.6
Mon roi
Maïwenn
 
2.2
Louder Than Bombs
Joachim Trier
2.9
La loi du marché
Stéphane Brizé
2.7
Marguerite et Julien
Valérie Donzelli
1.6
Sicario
Denis Villeneuve
2.7
Mountains May Depart
Jia Zhangke
 
 
2.6
Youth
Paolo Sorrentino
3.4
The Assassin
Hou Hsiao-hsien
3.1
Dheepan
Jacques Audiard
2.6
Valley of Love
Guillaume Nicloux
 
 
 
 
1.0
Chronic
Michel Franco
 
2.3
Macbeth
Justin Kurzel
 
 
2.6

Our Little Sister


Instruktør: Hirokazu Kore-eda
Medvirkende: Masami Nagasawa, Haruka Ayasa, Kaho, Suzu Hirose
Land: Japan

Our Little Sister er en filmatisering af en tegneserie om tre søstre, som bor i deres bedstemors hjem i Kamakura i Japan. Da deres far dør, møder de deres trettenårige halvsøster og inviterer hende til at flytte ind hos dem.

Kore-eda er endnu en Cannes-veteran, som har været udtaget til Guldpalmen tre gange tidligere. Så sent som i 2013 vandt han to jury-priser for familiedramaet Like Father, Like Son.

 

Tale of Tales


Instruktør: Matteo Garrone
Medvirkende: Salma Hayek, Vincent Cassel, John C. Reilly, Toby Jones
Land: Italien

Matteo Garrone debuterer på engelsk med Tale of Tales, der blander fantasy og horror. Filmen er inspireret af en række eventyr af den italienske 1600-tals forfatter Giambattista Basile.

Garrone har to gange tidligere været udtaget til hovedkonkurrencen: Gomorra (2008) og Reality (2012). Begge gange måtte han dog tage til takke med andenpladsen, da han hjemtog juryens Grand Prize.

 

Son of Saul


Instruktør: Laszlo Nemes
Medvirkende: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn
Land: Ungarn

Laszlo Nemes spillefilmdebuterer med en historie om en Auschwitz-fange, der i 1944 tvinges til at brænde sine venners kroppe og prøver at redde, hvad han mener er sin søns krop.

På trods af at Son of Saul er Nemes’ første film i spillelængde, er han ikke hvem som helst. Som henholdsvis søn og lærling af de ungarske instruktører András Jeles og Béla Tarr kommer han med auteur-blod i årene, og man må formode, at der er en god grund til, at hans debut er at finde i hovedkonkurrencen.

 

The Lobster


Instruktør: Yorgos Lanthimos
Medvirkende: Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. Reilly
Land: Grækenland

I en dystopisk fremtidsverden bliver enlige mennesker arresteret og tvunget til at finde en partner på 45 dage. Hvis de fejler, bliver de transformeret til dyr og sendt ud i skoven.

Yorgos Lanthimos skrev sig ind i europæisk film med Dogtooth fra 2009, der vandt både Un Certain Regard og ungdomsprisen på festivalen i Cannes. Den handler om forældre, som holder deres tre børn indespærret i huset med mærkelige optrin til følge. Instruktøren lavede siden den knap så kultelskede Alps (2011), hvor en gruppe mennesker starter en forretning, der hjælper folk igennem deres sorg ved at spille afdøde venner og familie.

 

The Sea of Trees


Instruktør: Gus Van Sant
Medvirkende: Matthew McConaughey, Ken Watanabe, Naomi Watts
Land: USA

Arthur Brennan (Matthew McConaughey) er en amerikaner med et dødsønske, der møder japaneren Takumi Nakamura (Ken Watanabe) i en skov ved bjerget Fuji. Skoven er et sted, hvor folk tager hen for tænke over livet og døden, og Arthur planlægger at tage sit eget liv, indtil han bliver venner med Takumi. Sammen forsøger de nu at finde ud af skoven.

Gus Van Sant sejrede på Cannes i 2003, hvor skoleskyderi-dramaet Elephant vandt tre priser, heriblandt Guldpalmen og bedste instruktør. Siden har han været i hovedkonkurrencen to gange, for Last Days (2005) og Paranoid Park (2007).

 

Mia Madre


Instruktør: Nanni Moretti
Medvirkende: Margherita Buy, John Turturro, Nanni Moretti
Land: Italien

Nanni Moretti bringer igen i år sin viltre stil til Croisetten. Mia Madre handler om en filminstruktør (Margherita Buy) i en eksistentiel krise efter sin mors død. Moretti er selv på rollelisten, og det samme gælder amerikanske John Turturro.

Moretti er en regulær Cannes-darling. Han dystede første gang om Guldpalmen i 1978 for Ecce Bombo, og han er for syvende gang at finde i hovedkonkurrencen. Han vandt i 2001 Guldpalmen for det rørende drama Sønnens værelse.

 

Carol


Instruktør: Todd Haynes
Medvirkende: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler
Land: USA

Cate Blanchett spiller titlens Carol, mens Rooney Mara spiller den ensomme ekspedient, som forelsker sig i hende i 1950’ernes New York. Historien bygger på en roman af Patricia Highsmith og handler om kvindelig seksualitet.

Haynes har kun tidligere været i Cannes med Velvet Goldmine fra 1998, der var i spil til Guldpalmen og vandt en pris for ”bedste kunstneriske bidrag”. Hans andre film tæller Safe (1995) og særligt Far From Heaven (2002), der var nomineret til fire Oscars, deriblandt for bedste originale manuskript og bedste skuespillerinde til Julianne Moore.

 

Mon roi


Instruktør: Maïwenn
Medvirkende: Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot
Land: Frankrig

Emmanuelle Bercot – hvis La tête haute åbner årets festival – spiller en kvinde, der heler efter en passioneret, men destruktiv romance. Vincent Cassel spiller den tidligere elsker.

Maïwenn er en fransk skuespiller og instruktør. Hun vandt i 2011 juryens pris for emsemble-dramaet Polisse, der også var i spil til Guldpalmen.

 

Louder Than Bombs


Instruktør: Joachim Trier
Medvirkende: Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne, Devin Druid
Land: Norge

En familie bekæmper tabet af familiens matriark (Huppert), der døde tre år tidligere i en bilulykke. Der vælter stadig skeletter ud af skabet, som faren (Byrne) og sønnerne (Eisenberg og Druid) forholder sig til på forskellige måder.

Joachim Trier, hovedkonkurrencens nordiske indslag, havde sin forrige film, Oslo, 31. august (2011), i underkonkurrencen Un Certain Regard. Debuten Reprise (2006) hører ligeledes til blandt de bedste nordiske film i nyere tid, men den blev komplet overset af Cannes. Med sin engelske debutspillefilm rykker han nu op i både festivalens og filmverdens superliga.

 

La loi du marché


Instruktør: Stéphane Brizé
Medvirkende: Vincent Lindon
Land: Frankrig

La loi du marché handler om den 51-årige mand Thierry, der får et job efter tyve måneders arbejdsløshed. I sit nye arbejde som sikkerhedsvagt i et supermarked kommer han i et moralsk dilemma, da han skal finde ud af, hvor meget han vil acceptere for at beholde sit job.

Stéphane Brizé er en af årets få konkurrencedebutanter på Cannes. Hans største tidligere sejr var, da han i 2010 vandt en César – den franske Oscar – for bedste adapterede manuskript for Mademoiselle Chambon (2009).

 

Marguerite et Julien


Instruktør: Valérie Donzelli
Medvirkende: Anaïs Demoustier, Jérémie Elkaïm
Land: Frankrig

De to søskende Marguerite og Julien har et incestuøst kærlighedsforhold, der ikke accepteres af deres omgivelser, hvorfor de må stikke af. Historien er baseret på et manuskript fra 1971, som Francois Truffaut ville have filmatiseret.

Valérie Donzelli er en populær skuespiller i Frankrig, der også har skrevet og instrueret foreløbigt fire spillefilm. Særlig succes havde hun med La guerre est déclarée (2011), der fik fire César-nomineringer.

 

Sicario


Instruktør: Denis Villeneuve
Medvirkende: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin
Land: Canada

En idealistisk FBI-agent (Emily Blunt) rejser over grænsen fra USA til Mexico i jagten på en narkobaron. Med sig har hun to lejesoldater. Den ene er den mystiske Alejandro (Benicio Del Toro), som har en broget fortid.

Denis Villeneuve slog igennem på den store scene med Prisoners (2013), men har været på Cannes flere gange tidligere. Hans kortfilm Next Floor vandt en pris i 2008, og i år gør han sin debut i hovedkonkurrencen.

 

Mountains May Depart


Instruktør: Jia Zhangke
Medvirkende: Tao Zhao
Land: Kina

Mountains May Depart, som er filmens engelske titel, foregår over tre tidsperioder: 1990’erne, nutiden og 2025. Det er en kinesisk film, men finder i sin fremtidshandling sted i Australien.

Jia Zhangke er en ledende figur i Kinas sjette generation af filminstruktører. Han har tre gange tidligere kæmpet om Guldpalmen. I 2013 vandt han for bedste manuskript med den multiplottede voldsfortælling A Touch of Sin.

 

Youth


Instruktør: Paolo Sorrentino
Medvirkende: Michael Caine, Rachel Weisz, Harvey Keitel, Jane Fonda
Land: Italien

Fred (Michael Caine), en pensioneret dirigent, og Mick (Harvey Keitel), en rutineret filminstruktør, er på ferie sammen. Her observerer de med nysgerrighed hotellets unge gæster og snakker om deres børns forvirrede liv. Mick kæmper for at få sit næste manuskript færdigt, mens Fred bliver lokket til at vende tilbage til musikken.

Sorrentino har vundet jurypriser på Cannes i 2008 og 2011 for henholdsvis Il divo og This Must Be the Place. Med Youth er han for sjette gang udtaget til festivalens hovedkonkurrence. Hans seneste, Den store skønhed (2013), vandt både en Oscar, Golden Globe og Bafta for bedste udenlandske film.

 

The Assassin


Instruktør: Hou Hsiao-hsien
Medvirkende: Qi Shu, Chen Chang, Satoshi Tsumabuki
Land: Taiwan

Den taiwanesiske auteur vender tilbage til Cannes og filmverdenen med sit første værk siden 2007. The Assassin er en episk martial arts-fortælling, der foregår i Tang-dynastiets Kina.

Hou Hsiao-hsien er udtaget til hovedkonkurrencen for syvende gang – uden endnu at have vundet den. Første gang var i 1993, hvor The Puppetmaster vandt juryens pris. Han er kendt som en af Asiens fremmeste filmskabere, og derfor ventes han tilbage med spænding med sin første film siden The Flight of the Red Balloon.

 

Dheepan


Instruktør: Jacques Audiard
Medvirkende: Vincent Rottiers, Marc Zinga
Land: Frankrig

En tamilsk kriger fra Sri Lanka flygter til Frankrig og finder arbejde som vicevært uden for Paris. Modsat Jacques Audiards sidste film, Smagen af rust og ben, der har stjernen Marion Cotillard og stjerneskuddet Matthias Schoenaerts i rollerne, er der denne gang de mere ubeskrevne blade, Vincent Rottiers og Marc Zinga, i hovedrollerne.

Franske Audiard er en rutineret herre i Cannes-sammenhæng. Den diskrete helt (1996) vandt for bedste manuskript, Profeten (2009) vandt juryens pris, mens Smagen af rust og ben (2012) ikke fik noget med hjem.

 

Valley of Love


Instruktør: Guillaume Nicloux
Medvirkende: Gérard Depardieu, Isabelle Huppert
Land: Frankrig

Gérard Depardieu og Isabelle Huppert spiller to kendte skuespillere, som engang har været et par. De modtager et brev fra deres søn, som døde et halvt år tidligere, men som nu inviterer dem til at møde ham i Death Valley i Californien.

Det er den franske instruktør, skuespiller og forfatter Guillaume Nicloux’ debut i hovedkonkurrencen i Cannes. Hans forrige film, The Kidnapping of Michel Houellebecq (2014), hvor Houellebecq selv medvirker, sejrede på festivaler verden over.

 

Chronic


Instruktør: Michel Franco
Medvirkende: Tim Roth, Bitsie Tulloch, Sarah Sutherland
Land: USA, Mexico

Mexicanske Michel Franco kommer til Cannes med en engelsk debutfilm. Chronic følger Tim Roths hovedperson David, en deprimeret sygeplejer, der passer dødeligt syge patienter, mens han forsøger at genskabe forbindelsen til sin familie, som han forlod.

Franco har foreløbigt kun lavet to spillefilm, der dog begge var i spil i Cannes. Da han viste After Lucia på festivalen i 2012, blev han endog præmieret med Un Certain Regard-prisen.

 

Macbeth


Instruktør: Justin Kurzel
Medvirkende: Michael Fassbender, Marion Cotillard, David Thewlis
Land: England

Det er Shakespeares klassiske historie om det royale og tossede ægtepar Macbeth, australske Justin Kurzel giver sig i kast med. I rollerne ses nogle af tidens største skuespillere: Michael Fassbender og Marion Cotillard.

Kurzels forrige film, debuten Snowtown fra 2011, sejrede stort på festivaler verden over. Den blev udtaget til Cannes og vandt i to konkurrencer. Snowtown bygger på virkelige begivenheder og handler om sekstenårige Jamie, der bliver en del af sin mandlige rollemodels voldelige univers.

 

© Filmmagasinet Ekko