Cannes Filmfestival 2017

Ekkos internationale kritikerpanel giver dagligt stjerner til de nitten spillefilm, der deltager i hovedkonkurrencen om Guldpalmen. Kritikerne skal undervejs også placere Guldpalmen, som dog kan flyttes, hvis der kommer en bedre film. Læs om filmene og se trailers under barometeret. Festivalen åbner 17. maj og slutter 28. maj.

Dårlig
Rimelig
God
Bedst
Favorit
Ariane Allard
Positif (Frankrig)
Claus Christensen
Ekko (Danmark)
Yo Ichikawa
Cinema Today (Japan)
Kjetil Lismoen
Aftenposten (Norge)
Lee Marshall
Screen (England)
Pragya Mishra
Dainik Prabhat Kiran (Indien)
Damon Wise
Empire (England)
Stephanie Zacharek
Time (USA)
Gennemsnit
Loveless
Andrey Zvyagintsev
2.9
Wonderstruck
Todd Haynes
2.6
Jupiter’s Moon
Kornél Mundruczó
1.8
Okja
Bong Joon-Ho
2.6
The Square
Ruben Östlund
3.1
120 battements par minute
Robin Campillo
2.5
Le redoutable
Michel Hazanavicius
2.5
The Meyerowitz Stories
Noah Baumbach
2.9
Happy End
Michael Haneke
2.4
The Killing of a Sacred Deer
Yorgos Lanthimos
2.2
The Day After
Hong Sangsoo
 
1.9
Radiance
Naomi Kawase
 
 
2.3
Rodin
Jacques Doillon
1.4
The Beguiled
Sofia Coppola
2.9
A Gentle Creature
Sergey Loznitsa
2.4
Good Time
Benny Safdie og Josh Safdie
3.2
L’amant double
François Ozon
 
2.7
Aus dem Nichts
Fatih Akin
2.2
You Were Never Really Here
Lynne Ramsay
 
 
2.8

Loveless


Instruktør: Andrey Zvyagintsev

Medvirkende: Maryana Spivak, Alexei Rozin
Land: Frankrig, Rusland

Forældrene er midt i et skænderi, da sønnen pludselig forsvinder. Ægteskabet ligger i ruiner, men de må finde hinanden for at finde ham.

Den russiske instruktør Andrey Zvyagintsev er tilbage i Cannes, hvor han i 2014 deltog med den senere Golden Globe-vinder, Leviathan, der udstiller Putins korrupte Rusland. Det er tredje gang instruktøren er med i hovedkonkurrencen – første gang var med The Banishment fra 2007. 

 

Wonderstruck


Instruktør: Todd Haynes
Medvirkende: Julianne Moore, Michelle Williams, Cory Michael Smith
Land: USA

Pigen Rose løber i 1927 væk hjemmefra for at finde sit store idol. I 1977 tager Walter til New York for at finde sin far, og de to tidsadskilte historier bliver blandet sammen.

Todd Haynes var senest at finde i hovedkonkurrencen forrige år med det lesbiske drama Carol, hvor Rooney Mara vandt en pris for bedste kvindelige skuespiller. Instruktøren betegnes ofte som moderne films svar på Douglas Sirk med undersøgelser af køn og seksualitet, som spejles i fortidens glamour. Wonderstruck er en Amazon-produceret filmatisering af bogen af samme navn fra 2011.

 

Jupiter’s Moon


Instruktør: Kornél Mundruczó
Medvirkende: Merab Ninidze, Zoltán Mucsi, György Cserhalmi.
Land: Ungarn

Der bliver skudt med skarpt på Ungarns indvandringspolitik med denne film om vilkårene for immigranter og deres kamp for overlevelse.

Kornél Mundruczó var senest aktuel i Cannes med det bevægende hundedrama White God, der handler om hunden Hagen, som tilfangetages og plages, før den igen finder sin ejer Lili. Filmen vandt sidekonkurrencen Un Certain Regard. Jupiter’s Moon er instruktørens tredje gang i hovedkonkurrencen.

 

Okja


Instruktør: Bong Joon-Ho
Medvirkende: Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Paul Dano
Land: Sydkorea, USA

Okja er en politisk film om pigen Mija, der forsøger at redde sin bedste ven, dyret Okja, fra en stor organisations kapitalistiske kløer.

Filmen er den anden Netflix-producerede film i årets hovedkonkurrence og Bong Joon-hos første film i hovedkonkurrencen. Den sydkoreanske instruktør er kendt for sine politiske film, heriblandt den dystopiske Snowpiercer, hvor Tilda Swinton også er at finde i en af filmens bærende roller. 

 

The Square


Instruktør: Ruben Östlund
Medvirkende: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Christopher Læssø
Land: Sverige 

Museumslederen Christian udstiller en firkant, der hylder næstekærligheden, men samtidig begynder hans eget liv og værdier at falde fra hinanden.

Danske Claes Bang spiller hovedrollen i The Square, der er Ruben Östlunds første film i hovedkonkurrencen. Den svenske instruktør opnåede stor international anerkendelse med satiren over velfærdssamfundets mand i Force Majeure, hvor en familiefar er på lavinekurs mod bunden. Den vandt juryens pris i kategorien Un Certain Regard.

 

120 battements par minute


Instruktør: Robin Campillo
Medvirkende: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adéle Haenel
Land: Frankrig

AIDS hærgede stadig i 90’erne, og det krævede handling. I filmen kæmper aktivister mod ligegyldigheden, men ender også med at favne de radikale stemmer.

Den franske instruktør Robin Campillo er bedst kendt som den ene af flere manuskriptforfattere bag Guldpalme-vinderen Klassen fra 2008. Men som instruktør er det første gang, at franskmanden er udtaget til hovedkonkurrencen.

 

Le redoutable


Instruktør: Michel Hazanavicius
Medvirkende: Louis Garrel, Stacy Martin, Bérénice Bejo
Land: Frankrig

Biografisk film om den franske auteur Jean-Luc Godard og hans romantiske forhold til den langt yngre skuespiller Anne Wiazemsky.

Den Oscar-vindende instruktør Michel Hazanavicius er udtaget til hovedkonkurrencen, hvor han tidligere har præsenteret The Artist og The Search. Privat er han gift med Bérénice Bejo, der ofte har roller i instruktørens film – som det også er tilfældet i Le Redoutable.

 

The Meyerowitz Stories


Instruktør: Noah Baumbach
Medvirkende: Adam Sandler, Dustin Hoffman, Emma Thompson, Ben Stiller
Land: USA

Noah Baumbach vender tilbage til New York i en film om en familie, der finder sammen for at fejre deres fars kunstneriske bedrifter.

Noah Baumbach deltager for første i hovedkonkurrencen med denne Netflix-producerede film, som genforener ham med skuespilleren Ben Stiller – de lavede Greenberg sammen. Baumbach er bedst kendt som den stilbevidste instruktør bag Frances Ha og ikke mindst for det tætte samarbejde med skuespilleren Greta Gerwig.

 

Happy End


Instruktør: Michael Haneke
Medvirkende: Isabelle Huppert, Mathieu Kassovitz, Jean-Louis Trintignant
Land: Frankrig

Et ensembleportræt af en europæisk familie, der undviger at tage stilling til flygtningekrisen, der raser uden for deres dør. Haneke kalder Happy End for en ”freezeframe-film”.

Østrigske Michael Haneke vandt Guldpalmen med sine seneste to film: Det hvide bånd og Amour. Instruktøren kan i år blive den første nogensinde, der vinder tre gange. Haneke står som den måske væsentligste instruktør i dag med sine film om den europæiske virkelighed og menneskets eksistens.

 

The Killing of a Sacred Deer


Instruktør: Yorgos Lanthimos
Medvirkende: Nicole Kidman, Colin Farrel, Alicia Silverstone
Land: USA

Kirurgen Stevens tilværelse begynder at smuldre, da han lukker teenagedrengen Martin og hans familie ind i sit liv.

Den græske instruktør var senest at finde i hovedkonkurrencen i 2015, hvor han præsenterede den surrealistiske The Lobster. Lanthimos er blevet kendt for sine sorte, kafkaske dramaer, der balancerer mellem det brutale og det poetiske. Han vandt i 2009 hovedprisen i Un Certain Regard for gennembrudsfilmen Dogtooth.

 

The Day After


Instruktør: Hong Sangsoo
Medvirkende: Kwon Hae-hyo, Kim Sae-byeok, Kim Min-hee
Land: Sydkorea

Sort-hvid drama om en mands affære med en tidligere medarbejder. Konen afslører utroskaben, men forveksler en nuværende medarbejder med elskerinden.

Den koreanske instruktør er for fjerde gang udtaget til at dyste om Guldpalmen. Hong Sang-soo kendes på sin nærgående skildring af den koreanske hverdag, som oftest bliver præsenteret i et ukonventionelt filmsprog. Ud over The Day After har instruktøren også premiere på La Caméra de Claire med Isabelle Huppert under festivalen.

 

Radiance


Instruktør: Naomi Kawase
Medvirkende: Masatoshi Nagase (Paterson), Noémie Nakai, Tatsuya Fuji
Land: Japan

Et storladent kærlighedsdrama, hvor et fotograf-geni er ved at miste synet, og en ung kvinde tager hans tragedie på sig.

Naomi Kawase laver kritiske film om det moderne Japan – fra landets lave fødselsrate til historier om fremmedgørelse i det travle samfund. Senest var hun aktuel med Månen over kirsebærtræerne fra 2015, som Ekko har givet fem stjerner. Hikari er instruktørens femte film til at deltage i hovedkonkurrencen.

 

Rodin


Instruktør: Jacques Doillon
Medvirkende: Vincent Lindon, Izïa Higelin, Séverine Caneele
Land: Frankrig

Et grublende portræt af kunstneren Auguste Rodin og hans romantiske forhold til skulptørkollegaen Camille Claudel i slutningen af det 19. århundrede.

Jacques Doillon vender tilbage til Cannes, hvor han sidst var i hovedkonkurrencen i 1979 med Landsbytøsen. Han er bedst kendt for sit romantiske forhold til skuespilleren Jane Birkin og rost for sin evne til at udpege nye kvindelige talenter, heriblandt Juliette Binoche og Charlotte Gainsbourg.

 

The Beguiled


Instruktør: Sofia Coppola
Medvirkende: Nicole Kidman, Colin Farrell, Kirsten Dunst, Elle Fanning
Land: USA

Seksuelle spændinger antændes på en pigeskole i Virginia, da en såret soldat søger ly for den amerikanske borgerkrig.

The Beguiled er den Oscar-vindende instruktør Sofia Coppolas første film i hovedkonkurrencen siden Marie Antoinette i 2006. Coppola er kendt som datter af instruktøren Francis Ford Coppola, men trådte for alvor ud af farens skygge med Lost in Translation. Hun gæstede sidst Cannes i 2013 med The Bling Ring, som var i Un Certain Regard.

 

A Gentle Creature


Instruktør: Sergey Loznitsa
Medvirkende: Vasilina Makovtseva, Valeriu Andriuta (Beyond the Hills), Sergei Kolesov
Land: Rusland

Et kvinde modtager et brev, der er blevet returneret. Det bliver starten på en rejse for at finde ud af, hvad der er sket med hendes mand i et fængsel i de fjerne regioner af Rusland.

Den ukrainske instruktør laver frygtløst film om krig og korruption og deltager for tredje gang i konkurrencen om Guldpalmen. Senest var i 2012, hvor han præsenterede The Fog. A Gentle Creature er løst baseret på Dostojevskijs novelle af samme navn.

 

Good Time


Instruktør: Benny Safdie og Josh Safdie
Medvirkende: Robert Pattinson, Jennifer Jason Leigh, Barkhad Abdi, Ben Safdie
Land: USA

Robert Pattinson spiller den småkriminelle Connie Nikas, der efter et fejlslagent bankrøveri forsøger at få sin bror ud af fængslet, mens han selv er på flugt fra politiet.

Safdie-brødrene er for første gang at finde i hovedkonkurrencen på festivalen, hvor Daddy Longlegs og The Pleasure of Being Robbed tidligere er blevet vist i parallelkonkurrencer. Brødrene er kendt for deres anarkistiske film om slummens New York, der er i stil med John Cassavetes’ Shadows

 

L’amant double


Instruktør: François Ozon
Medvirkende: Jacqueline Bisset, Marine Vacth, Jérémie Renier
Land: Frankrig

Chloé forelsker sig i sin psykoanalytiker Paul. Men han har holdt sit dobbeltliv skjult, og det får konsekvenser.

François Ozon er et de mest anerkendte navne i nyere fransk film. Den produktive instruktør har været udtaget til Guldpalmen to gange tidligere, senest med Ung og smuk, hvor en pige udlever sine fantasier ved at prostituere sig selv. Herhjemme er den franske instruktør aktuel med det roste mellemkrigsdrama Frantz, der var i spil til Guldløven i Venedig.

 

Aus dem Nichts


Instruktør: Fatih Akin
Medvirkende: Diane Kruger, Numan Acar, Ulrich Tukur
Land: Tyskland, Frankrig

Et bombeangreb rammer midt i et overvejende tyrkisk område i Hamborg. Angrebet dræber Katjas familie, hvilket bliver startskuddet for et personligt hævntogt mod bagmændene.

Den tysk-tyrkiske instruktør Fatih Akin er tilbage i hovedkonkurrencen, hvor han senest vandt prisen for bedste manuskript med På himlens kant i 2007. Instruktøren er et velkendt navn i Cannes, hvor han sad i juryen i 2005 og var med til at dele hovedprisen ud. 

 

You Were Never Really Here


Instruktør: Lynne Ramsay
Medvirkende: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola
Land: USA, Frankrig

Lynne Ramsay vender tilbage til Cannes med et drama om krigsveteranen Joe, der med vold og magt forsøger at redde en ung kvinde fra et liv i prostitution.

Den skotske instruktør besøgte senest festivalen med We Need to Talk About Kevin, der handler om en mors kamp for at bevare kærligheden til sin uregerlige søn. You Were Never Really Here er Ramsays anden film i hovedkonkurrencen, og bag soundtracket står endnu en gang Radioheads guitarist Jonny Greenwood.

 

© Filmmagasinet Ekko