Cannes Filmfestival 2023

Ekkos internationale kritikerpanel giver dagligt stjerner til de 21 film, der deltager i hovedkonkurrencen om Guldpalmen. Kritikerne skal undervejs også placere Guldpalmen, som dog kan flyttes, hvis der kommer en bedre film. Se billeder og fakta om filmene under barometeret. Festivalen starter 16. maj og slutter 27. maj.

Dårlig
Rimelig
God
Bedst
Favorit
Claus Christensen
Ekko (Danmark)
Olivia Cooper-Hadjian
Cahiers du Cinéma (Frankrig)
Kjetil Lismoen
Aftenposten (Norge)
Lee Marshall
Screen (England)
Pragya Mishra
Dainik Prabhat Kiran (Indien)
J. Sperling Reich
Celluloid Junkie (USA)
Stephanie Zacharek
Time (USA)
Gennemsnit
Monster
Kore-eda Hirokazu
2.6
Homecoming
Catherine Corsini
 
2.5
Youth
Wang Bing
2.7
Black Flies
Jean-Stéphane Sauvaire
 
1.7
About Dry Grasses
Nuri Bilge Ceylan
2.9
The Zone of Interest
Jonathan Glazer
3.6
Four Daughters
Kaouther Ben Hania
 
2.7
Banel & Adama
Ramata-Toulaye Sy
 
1.8
May December
Todd Haynes
2.7
Anatomy of a Fall
Justine Triet
3.1
Firebrand
Karim Aïnouz
1.9
Fallen Leaves
Aki Kaurismäki
3.0
Club Zero
Jessica Hausner
1.7
Asteroid City
Wes Anderson
2.1
Kidnapped
Marco Bellocchio
2.4
The Pot-au-Feu
Anh Hung Tran
2.9
A Brighter Tomorrow
Nanni Moretti
1.6
Perfect Days
Wim Wenders
 
2.8
Last Summer
Catherine Breillat
2.3
La chimera
Alice Rohrwacher
 
3.2
The Old Oak
Ken Loach
 
2.7

Monster


Instruktør: Kore-eda Hirokazu
Medvirkende: Sakura Ando, Eita Nagayama, Soya Kurokawa
Land: Japan

Da hendes lille søn Minato begynder at opføre sig mærkeligt, føler moren, at der er noget galt. Da hun opdager, at en lærer er ansvarlig, stormer hun ind på skolen for at finde ud af, hvad der foregår. Men efterhånden kommer sandheden gradvist frem.

 

Homecoming


Instruktør: Catherine Corsini
Medvirkende: Virginie Ledoyen, Denis Podalydès, Esther Gohourou
Land: Frankrig

Kheìdidja arbejder for en velhavende parisisk familie, der tilbyder hende at passe deres børn en sommer på Korsika. Hun tager sine egne to teenagedøtre, Jessica og Farah, med på turen, så de kan se den ø, familien under tragiske omstændigheder forlod femten år tidligere. Mens deres mor kæmper med minderne, hengiver de to piger sig til alle sommerens fristelser: uventede møder, ballade og de første kærlighedsoplevelser.

 

Youth


Instruktør: Wang Bing
Land: Kina

Den kinesiske by Zhili ligger 150 km fra Shanghai og lever af tekstilfremstilling. Unge fra hele landet kommer for at arbejde utrætteligt, så de en dag kan opdrage et barn, købe hus eller indrette deres eget værksted. Venskaber og kærlighedsforhold bliver skabt og tabt, mens årstiderne, konkurser og familiepres spiller en rolle.

 

Black Flies


Instruktør: Jean-Stéphane Sauvaire
Medvirkende: Katherine Waterston, Sean Penn, Tye Sheridan
Land: USA

Ollie Cross, en ung paramediciner i New York, får Rutkovsky som partner, en erfaren livredder. Da Ollie møder ekstrem vold, opdager han de mørke sider ved et job, der hver dag ryster hans overbevisning om liv og død.

 

About Dry Grasses


Instruktør: Nuri Bilge Ceylan
Medvirkende: Merve Dizdar, Deniz Celiloglu, Musab Ekici
Land: Tyrkiet

Den unge kunstlærer Samet afslutter sit fjerde års obligatoriske tjeneste i en afsidesliggende landsby i Anatolien. Efter en række begivenheder, som han næsten ikke kan forstå, mister han håbet om at undslippe det grumme liv, han lader til at sidde fast i. Vil hans møde med Nuray, der selv er lærer, hjælpe ham med at overvinde angsten?

 

The Zone of Interest


Instruktør: Jonathan Glazer
Medvirkende: Sandra Hüller, Christian Friedel, Ralph Herforth
Land: England, Polen, USA

Kommandanten for Auschwitz, Rudolf Höss, og hans kone Hedwig stræber efter at opbygge et drømmeliv for familien i et hus og en have ved siden af lejren.

 

Four Daughters


Instruktør: Kaouther Ben Hania
Medvirkende: Hind Sabri, Kal Naga, Majd Mastoura
Land: Tunesien

Tunesiske Olfa er mor til fire døtre. En dag forsvinder hendes to ældste døtre. For at udfylde tomrummet efter deres fravær inviterer instruktør Kaouther Ben Hania professionelle skuespillere til at spille døtrene. En intim rejse af håb, oprør, vold og søsterskab sætter spørgsmålstegn ved grundlaget for vores samfund.

 

Banel & Adama


Instruktør: Ramata-Toulaye Sy
Medvirkende: Khady Mane, Mamadou Diallo, Binta Racine Sy
Land: Senegal

Banel og Adama er voldsomt forelskede. Det unge, gifte par bor i en landsby i den nordlige del af Senegal. For dem eksisterer der ikke andet. Men deres stærke kærlighed til hinanden er på kollisionskurs med samfundets skikke. For i denne verden er der ikke plads til passion.

 

May December


Instruktør: Todd Haynes
Medvirkende: Natalie Portman, Julianne Moore, Cory Michael Smith
Land: USA

Tyve år efter deres romantiske forhold var på forsiden af alle nationens tabloid-medier, bukker et gift par under for presset, da en skuespiller kommer for at researche parrets liv før ægteskabet.

 

Anatomy of a Fall


Instruktør: Justine Triet
Medvirkende: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner
Land: Frankrig

Sandra, Samuel og deres svagseende søn Daniel har boet i fjerntliggende bjerge de sidste par år. Da Samuel bliver fundet død udenfor huset, starter en efterforskning, der skal undersøge de mystiske og mistænksomme forhold omkring dødsfaldet. Var det selvmord eller mord? Et år senere deltager Daniel i sin mors retssag, der viser sig at være en dissekering af forældrenes forhold.

 

Firebrand


Instruktør: Karim Aïnouz
Medvirkende: Jude Law, Alicia Vikander, Eddie Marsan
Land: England

I et England gennemvædet af blod bliver Kong Henry den 8’s sidste kone, Katherine Parr, udnævnt til regent, mens den tyranniske konge er sejlet i krig. Katherine gør alt i sin magt for at skabe en ny fremtid, der er baseret på hendes protestantiske tro. Da den skrantende og paranoide Kong Henry vender tilbage, anklager han Katherines barndomsven for forræderi og brænder hende på bålet. Skræmt og sørgende er Kathrine tvunget til at undertrykke sine følelser og kæmpe for sin overlevelse.

 

Fallen Leaves


Instruktør: Aki Kaurismäki
Medvirkende: Alma Pöysti, Jussi Vatanen
Land: Finland

To ensomme mennesker møder tilfældigt hinanden en nat i Helsinki. De leder begge efter den første og eneste ultimative kærlighed. Deres vej mod målet overskygges af mandens alkoholisme, tabte telefonnumre og livets generelle tendens til at skabe forhindringer for dem, der søger lykken.

 

Club Zero


Instruktør: Jessica Hausner
Medvirkende: Mia Wasikowska, Sam Hoare, Sidse Babett Knudsen
Land: Østrig, Danmark, Frankrig, Tyskland, England

Miss Novak tilslutter sig personalet på en international kostskole for at undervise i at spise bevidst. Hun fortæller eleverne, at det er sundt at spise mindre. Der går lang tid før de andre lærere opdager, hvad der foregår, og da forældrene endelig reagerer, er Club Zero allerede blevet en realitet.

 

Asteroid City


Instruktør: Wes Anderson
Medvirkende: Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks
Land: USA

Rejseplanen for et Junior Stargazer/Space Cadet-stævne (organiseret for at bringe studerende og forældre på tværs af landet sammen til videnskabelig konkurrence) bliver spektakulært forstyrret af begivenheder, der ændrer verden.

 

Kidnapped


Instruktør: Marco Bellocchio
Medvirkende: Barbara Ronchi, Fabrizio Gifuni, Filippo Timi
Land: Italien

I 1858, i det jødiske kvarter i Bologna, brager pavens soldater ind i Mortara-familiens hjem. Efter ordre fra kardinalen er de kommet for at tage familiens syvårige søn Edgardo. Barnet var i hemmelighed blevet døbt af sin sygeplejerske som baby, og paveloven er ubestridelig: Han skal modtage en katolsk uddannelse. Edgardos fortvivlede forældre vil gøre alt for at få deres søn tilbage.

 

The Pot-au-Feu


Instruktør: Anh Hung Tran
Medvirkende: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Pierre Gagnaire
Land: Frankrig

Året er 1885. Den dygtige kok Eugenie har arbejdet for den berømte gourmet, Dodin, de sidste tyve år. Som tiden går, forvandles gastronomien og den gensidige beundring til et romantisk forhold. Det forhold afføder nye retter – den ene mere velsmagende end den anden – der forvirrer selv verdens mest berømte kokke. Men Eugenie holder af sin frihed og har aldrig ønsket at gifte sig med Dodin. Så han beslutter sig for at gøre noget, han aldrig har gjort før: lave mad til hende.

 

A Brighter Tomorrow


Instruktør: Nanni Moretti
Medvirkende: Nanni Moretti, Margherita Buy, Silvio Orlando
Land: Italien, Frankrig

Giovanni – en berømt italiensk filmskaber – skal til at starte optagelserne på en politisk film. Men med et ægteskab i krise, en co-producer på randen af fallit og en filmindustri, der hurtigt forandrer sig, er alt imod ham. Giovanni bliver nødt til at gentænke den måde, han gør tingene på, hvis han vil blive ved med at leve det liv, han gerne vil.

 

Perfect Days


Instruktør: Wim Wenders
Medvirkende: Kôji Yakusho, Min Tanaka, Arisa Nakano
Land: Japan, Tyskland

Hirayama virker aldeles tilfreds med sit simple liv som toiletrenser i Tokyo. Udover skemalagte dagsrutiner bruger han tiden på musik og bøger. Og han elsker at tage billeder af træer. En række uventede møder afslører langsomt mere fra hans fortid i en dyb, poetisk og bevægende refleksion over skønheden i hverdagen omkring os.

 

Last Summer


Instruktør: Catherine Breillat
Medvirkende: Léa Drucker, Olivier Rabourdin, Clotilde Courau
Land: Frankrig

Den dygtige advokat Anne lever i perfekt harmoni med sin mand Pierre og deres to små døtre i et smukt hus i Paris’ højder. En dag flytter Theo – Pierres søn fra et tidligere ægteskab – ind hos dem. Anne opbygger gradvist et lidenskabeligt forhold til Theo, og det bringer hendes karriere og familieliv i fare.

 

La chimera


Instruktør: Alice Rohrwacher
Medvirkende: Isabella Rossellini, Josh O'Connor, Alba Rohrwacher
Land: Italien, Frankrig, Schweiz

Alle har noget, som de prøver at opnå, men aldrig lykkes med. Deres egen Chimera. For en gruppe gravrøvere repræsenterer Chimera friheden for at arbejde og drømmen om rigdom. For Arthur repræsenterer Chimera den kvinde, han mistede. For at finde hende udfordrer Arthur det usynlige og søger overalt for at finde den dør, der leder til det mytiske efterliv. I en eventyrlig rejse mellem liv og død, skove og byer, fester og ensomhed sammenflettes to skæbner i deres søgen efter Chimeraen.

 

The Old Oak


Instruktør: Ken Loach
Medvirkende: Debbie Honeywood, Andy Dawson, Reuben Bainbridge
Land: England, Frankrig, Belgien

I en landsby i det nordøstlige England er minen lukket og menneskene efterladt. De unge har forladt byen, og det der engang var et velfungerende og stolt samfund, kæmper for at holde gamle værdier i live. Der er voksende vrede, forargelse og mangel på håb. Husene er billige og står tomme. Det gør byen til et ideelt sted for de syriske flygtninge, som Storbritannien har taget imod de seneste år. Hvordan bliver syrerne taget imod? Og hvordan ser fremtiden ud for byens sidste værtshus The Old Oak?

© Filmmagasinet Ekko