Prisuddelingsanmeldelse
28. jan. 2020 | 14:11

Robert-uddelingen 2020

Foto | Blockbuster
May el-Toukhy takkede de mange kvinder, som har banet vejen for hende i dansk film, da hun som den første vandt prisen som årets instruktør ved Robert-uddelingen for Dronningen.

Oscar-uddelingen kunne lære noget af den danske filmbranches prisfest, som efter et sløjt show sidste år rejste sig med fremragende vindertaler og en milepæl for filmkvinder.

Af Astrid Maan Thomsen

Sidste år virkede Robert-uddelingen næsten på vej i graven, så ikke overraskende kom der i år en ny vært efter Jan Gintbergs katastrofale værtskab.

Efterfølgeren var Oliver Zahle, kendt fra radio-satireprogrammet Selvsving, men er også medlem af bestyrelsen for Danmarks Film Akademi, som står for Robert-uddelingen.

Og hvad Gintberg aldrig formåede, lykkedes fra starten for Zahle.

Med professionel løssluppenhed holdt Oliver Zahle stilen som toastmaster. Han formåede både at interviewe gæsterne på scenen med tilpas satire og holde publikum vågent med komiske stikpiller og anekdoter.

To af de vigtigste trækplastre til prisfester er overraskelser og vindertaler.

I år var der ingen særlige vinderoverraskelser, da Dronningen tog de fleste store priser, heriblandt årets danske spillefilm og årets instruktør.

Det er første gang i showets historie, at en kvinde har vundet i instruktørkategorien. May el-Toukhy talte stolt på scenen og dedikerede sin Robert til de kvinder i dansk film, som fik hende til at søge ind på Den Danske Filmskole.

Instruktøren nævnte prominente navne som Susanne Bier og Lone Scherfig og modtog et stående bifald.

Til gengæld bød Robert-uddelingen på en række vindertaler, der var et Oscar-show værdigt. De ramte den fornemme blanding af glamourøs hygge og rørende alvor, som filmbranchen består af, og som får en prisuddeling til at virke.

Rørende var det, da klipper Denniz Göl Bertelsen og lyddesigner Peter Albrechtsen på vegne af den syriske instruktør af The Cave, Feras Fayyad, modtog prisen for årets dokumentarfilm.

De to filmmænd gik ned fra scenen, men da klapsalverne fortsatte, kom de tilbage og filmede det stående bifald i salen til Feras Fayyad.

De store følelser var også på spil, da Esben Smed vandt for årets mandlige hovedrolle for Ser du månen, Daniel og dedikerede den til virkelighedens Daniel Rye, som kom op på scenen.

I den mere sjove ende leverede Maria Rich, som vandt for årets kvindelige hovedrolle i tredje sæson af tv-serien Bedrag, en strålende tale.

”Undskyld til jer, der ikke fik den, men jeg er så fucking glad,” startede hun med at udbryde. Det fik salen til at bryde ud i latter, og hun holdt publikum i sin hule hånd resten af talen: ”Jeg tænkte ikke, at I kendte noget til mig og gad stemme på mig, men det gjorde I så alligevel.”

Danmarks Film Akademi havde i år lavet to store ændringer.

Den ene er en ny pris – Go’ Seerprisen, hvor folk kan stemme på på de ti mest populære tv-serier – som sjette sæson af TV 2’s Badehotellet vandt. Den anden er en radikal ændring i Blockbuster Publikumsprisen.

De nominerede findes nu blandt de ti bedst sælgende biograffilm fra sidste år og ikke ligesom før, hvor alle kunne indstille deres film til nominering.

Tiltaget skubber Robert-uddelingen tættere på Svendprisen og skulle nok have været foretaget noget før. Så havde man kunnet forhindre sidste års fadæse, hvor Team Albert røvede prisen fra megasuccesen Ternet Ninja, fordi hovedrolleindehaveren Albert Dyrlund havde bedt sine 180.000 følgere om at stemme på filmen.

Robert-uddelingen har taget sidste års kedsommelige show og vendt det 180 grader.

Uddelingen anno 2020 var et moderne, humoristisk og strømlinet show med en velfungerende vært. Det kunne Oscar-uddelingen lære noget af. Forhåbentlig kan Danmarks Film Akademi holde den genvundne energi oppe til næste år.

Robert-uddelingen 2020

Kommentarer

Titel:
Robert-uddeling 2020

Land:
Danmark

År:
2020

Vært:
Oliver Zahle

Arrangør:
Danmarks Film Akademi

Dato:
26. januar i Tivoli Hotel & Congress Center

© Filmmagasinet Ekko