Det siges spøgefuldt, at hvis tusind aber skriver løs på tusind skrivemaskiner i tusind år, vil en af dem før eller siden skrive Shakespeares samlede værker.
Den tanke kan være forklaringen på, at Hollywood gennem de sidste tredive år har produceret film efter film baseret på Marvel-tegneserien The Fantastic Four, i håb om at en af dem skulle vise sig at være vellykket.
En anden forklaring kunne være tegneseriens historiske betydning i superheltenes krønike. The Fantastic Four, også kendt som De Fantastiske 4 eller blot F4, blev skabt i 1961 af Jack Kirby og Stan Lee. Med sin skildring af en superheltefamilies små og store hverdagsproblemer har den en banebrydende realisme i forhold til genren.
I tegneserien møder vi den geniale gummimand Mister Fantastic, dennes kloge hustru The Invisible Woman, sidstnævnte bror, den flamboyant pralende The Human Torch samt husvennen The Thing, en bomstærk arbejderklassehelt med en krop som hugget i granit og sloganet ”It’s clobbering time” – det er tæsketid!
De spilles i den nye film af Pedro Pascal, Vanessa Kirby, Joseph Quinn og Ebon Moss-Bachrach. Kun Quinn formår ikke at brænde igennem, idet karakterens personlighed som skamløs skørtejæger er ofret på den politiske korrektheds alter.
Blandt seriens biroller er undergrundsgnomen Mole Man, den trolddomskyndige diktator Doctor Doom, den filosoferende antihelt Silver Surfer og planetæderen Galactus.
Alle disse dukker op i den nye film, hvor Silver Surfer har skiftet køn og spilles med høvisk karisma og metallisk elegance af Julia Garner. Karakteren fandt sin første niche i filmhistorien som Richard Geres idol i Åndeløs-remaket fra 1983 og spilles af Doug Jones og Laurence Fishburne i F4-spillefilm nr. 3 fra 2007.
Den nye films hovedskurk er dog utvetydigt Galactus. Han er i 2007-filmen en kosmisk sky, men genopstår i den nye film som en titanisk metalmand med glødelampeøjne og Thulsa Doom-horn.
Når Galactus stavrer afsted mellem storbyens skyskrabere, er det tydeligt, at filmskaberne har ladet sig inspirere af bronzekæmpen Talos i adventureklassikeren Jason and the Argonauts fra 1963. Usædvanligt for superheltegenren giver filmen de lokale byboer adgang til en sikkerhedszone, så det virker mindre kynisk, når bygninger synker i grus, idet Israel bombarderer Gaza, undskyld, jeg mente: idet superheltene slås med superskurkene.
Filmens anden store actionsekvens er heltenes første møde i det ydre rum med Galactus, der på bibelsk vis beder F4-familien ofre sin førstefødte, fulgt af en flugt i rumraket rundt om et sort hul. Begge sekvenser er voldsomt flotte og tilsammen en biograftur værd.
Filmens mest karakteristiske træk er dens brug af retrofuturisme. Alting er stylet, så det fremstår som en fremtidsvision udformet i 1950’erne. Derved minder den i slående grad om den flodbølge af AI-genererede retrofuturisme-videoer, der det seneste års tid dagligt er dukket op på YouTube.
Det er svimlende at tænke på, at The Fantastic Four: First Steps angiveligt har kostet over 200 millioner dollars at producere. Det er over én milliard kroner. Mens de nævnte AI-videoer med omtrent samme wauw-værdi ikke har kostet meget mere end prisen på en rød sodavand.
Kvalitetsniveauet er uomtvisteligt højere i biograffilmen, men kløften er ikke afgrundsdyb.
Ydermere får nævnte stilgreb filmen til at fremstå som et ekko af Pixars animerede sci-fi-komedie The Incredibles (2004), der er en parodi på Fantastic Four-universet og bruger præcis samme retrofuturiske vinkel. I øvrigt med samme komponist: Michael Giacchino.
Folkene bag den nye film skal dog ikke frygte et sagsanlæg, idet Disney har købt både Pixar samt den forrige F4-filmproducent 20th Century Fox, og således ejer det hele. Disney æder nemlig firmaer med samme grådighed, som Galactus æder planeter.
Alligevel er The Fantastic Four: First Steps en sjov og charmerende udført reboot og den første rigtig vellykkede film om De Fantastiske Fire.
Kommentarer