Nyhed
27. nov. 2023 | 10:30 - Opdateret 27. nov. 2023 | 11:17

Særbevilling på 40 millioner til dansk film

Foto | Thomas Lekfeldt

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt mener, at den kriseramte danske filmbranche har brug for økonomisk hjælp allerede i det forestående år. 

Der afsættes 40 millioner kroner i en særbevilling til dansk film på finansloven, som skal hjælpe branchen igennem et svært 2024.

Af Claus Christensen

Dansk film befinder sig i sin værste økonomiske krise i mange år.

Filmaftalen 2024-27 har derfor tilført dansk film omkring 142 millioner kroner mere årligt. Beløbet hentes primært via det såkaldte kulturbidrag, hvor streamingtjenesterne betaler en afgift af deres abonnementssalg og reklameindtægter i Danmark.

Men pengene fra kulturbidraget – cirka 78 millioner kroner – bliver først udbetalt fra 2025. Blandt andet derfor går dansk film et meget svært år 2024 i møde.

Nu har regeringen fundet 40 millioner kroner i en etårig særbevilling til den danske filmbranche. Det fremgår af finansloven, som netop er blevet offentliggjort.

”Den danske filmbranche er udfordret efter en tid med produktionsnedgang. Vi har for ganske kort tid siden med filmaftalen givet dansk film en historisk saltvandsindsprøjtning, men derudover er der brug for ekstra hjælp i 2024, indtil det nye kulturbidrag fra streamingtjenesterne træder i kraft,” udtaler kulturminister Jakob Engel-Schmidt i en pressemeddelelse.

”Derfor giver vi ekstraordinært 40 millioner kroner i 2024. Vi er nødt til at sikre yderligere støtte til filmområdet allerede næste år, hvis vi fortsat vil have en filmbranche, der sikrer dansk film af høj kvalitet,” fortsætter kulturministeren.

Med og uden Enhedslisten
Finansloven har regeringen indgået med alle Folketingets partier – undtagen Enhedslisten, som mener, at regeringen ikke gør nok for de svageste i samfundet. 

Det var dog Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard, der ved fremlæggelsen af Filmaftalen den 15. november mest entusiastisk talte for at give filmbranchen en ekstra håndsrækning i 2024. 

”Med kulturbidraget kommer der fremover et fast bidrag til at understøtte dansk indholdsproduktion. Men det kan først starte i 2024, så der kommer et hul i 2024,” sagde Søren Søndergaard og fortsatte: 

”Det er en af de ting, vi i Enhedslisten har rejst for første færd. Det er vores opfattelse, at vi i finansloven skal finde et beløb, som kan hjælpe med at lukke hullet.” 

Ros til kulturministeren
Søren Søndergaard foreslog 50 millioner kroner, men det er altså endt på 40 millioner kroner til den hårdt trængte branche. Og Producentforeningen sætter pris på pengene.

”Det er dejligt med 40 millioner kroner ekstra til dansk film i 2024. Og stor tak til kulturminister Jakob Engel-Schmidt for at kæmpe for kulturen og ikke mindst dansk fim og tv,” udtaler Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen, i en pressemeddelelse.

”Først et bredt medieforlig med et stærkt kulturbidrag, så en bred og god filmaftale og nu 40 mililioner kroner, der er med til at sikre finansiering af danske spille- og dokumentarfilm, indtil pengene fra kulturbidraget kommer ud i branchen i 2025. Det er stærkt,” siger Jørgen Ramskov.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko