Nyhed
09. juni 2006 | 09:00

Adams æbler får himmelsk pris

Anders Thomas Jensens bibel-satire modtager den kristne Gabriel-pris.
Af Markus Bernsen

Han er påståelig, indbildsk, selvoptaget, tyrannisk og en livsløgner. Det er ikke det mest flatterende præste-portræt, som Anders Thomas Jensen tegner i filmen Adams æbler.

Alligevel belønnes instruktøren i dag med Gabriel-prisen — de kristne organisationers filmpris — på Hotel Nyborg Strand, hvor 650 medlemmer af Landsforeningen for Menighedsråd vil være samlet til årsmøde. 

Til trods for det satiriske portræt har den kulørte film vakt opsigt i eksistentielle kredse, og i det aktuelle EKKO #33 giver filosoffen Peter Tudvad en grundig analyse af Adams æbler over for Jobs Bog i Det Gamle Testamente.

"Netop i det øjeblik, Ivan tror sig hadet af Gud, er Gud ham allernærmest," skriver Peter Tudvad om Mads Mikkelsens uheldige præst.

Præsten er en tåbe 
Gabriel-juryen fremhæver i sin begrundelse, at Anders Thomas Jensen film på samme tid "kalder på latter, skræk og eftertænksomhed" — og tilføjer: "Filmen er også en eftertænksom kommentar til præsterollen: Præsten er en Dostojevskijsk tåbe af den type, der kan afstedkomme katastrofer af bar godhed. Et af de mest provokerende Kristus-billeder, man har set." 

Gabriel-prisen uddeles af en række kirkelige organisationer med Landsforeningen for Menighedsråd i spidsen. For fjerde år i træk præmierer de den af årets nordiske film, der på bedste måde har taget et kristent tema op i en moderne sammenhæng. Prisen er på 15.00 kroner samt en håndskåret træstatuette af ærkeenglen Gabriel.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko