Nyhed
01. apr. 2011 | 13:35

Ældre kvinder er aseksuelle på film

Engelsk undersøgelse viser, at midaldrende kvinder føler sig overset som seksuelle væsner på film.
Af Helene Withington

Hvis du synes, at ældre kvinder på film bliver skildret som aseksuelle, jomfrunalske bedstemødre, så er du enig med 61 procent af midaldrende, engelske kvinder.

Det netop lukkede UK Film Council, der siden 2000 har hjulpet med at finansiere britiske film, har foretaget en undersøgelse blandt 4315 englændere.

Undersøgelsen viser, at midaldrende kvinder, bøsser, lesbiske, biseksuelle og etniske minoriteter er utilfredse med den måde, hvorpå britiske film fremstiller dem på lærredet.

For stor fokus på homosex

De midaldrende kvinder i undersøgelsen føler, at filmindustrien overser, at de er seksuelt aktive væsner.

Den moderne, frigjorte, ældre kvinde er fraværende i britisk film, og de adspurgte kvinder vil gerne have mere fokus på deres seksualitet.

Ifølge undersøgelsen synes homoseksuelle, biseksuelle og etniske minoriteter derimod, at der er for stor fokus på deres seksualitet.

Helt naturligt

At midaldrende kvinder bliver overskygget af idealiserede, yngre kvinder, er ikke så mærkeligt. Det mener dansk filmekspert.

”Man kan sammenligne det med voksne børn. Har vi lyst til at høre om vores forældres seksualliv? Nej, intet kunne interessere os mindre,” siger Ekkos filmlektor Peter Schepelern.

Når man tænker efter, er det da også svært at finde et eksempel, hvor en ældre kvindes seksualitet bliver skildret som en naturlig del af filmen.

Seniorsex vækker opsigt

”I Robert Altmans 3 kvinder er der en yngre kvinde, som kommer til at åbne døren for et ægtepar, der har sex. Og hendes forfærdelse er et godt eksempel på, at ældre menneskers sexliv ikke er velanset på film,” siger Peter Schepelern.

I de få filmeksempler, der dukker op i bevidstheden, bliver seniorernes seksualitet ofte skildret som noget opsigtsvækkende.

Som i stripteasekomedien Calender Girls, hvor Helen Mirren med veninder smider tøjet i bedste Det’ bar mænd-stil. Og Fagre voksne verden, hvor den midaldrende Mrs. Robinson på nærmest dæmonisk vis forfører en purung Dustin Hoffman.

Film til ældre er ingen succes

”Der er film som Helle Ryslinges Carlo og Esther, hvor man prøver at fortælle en kærlighedshistorie om ældre mennesker, men det er sjældent de helt store film,” forklarer Peter Schepelern.

”Det hænger jo i høj grad sammen med, at det er unge mennesker, der går i biografen. En film bliver en biografsucces, når en masse unge mennesker vælter ind for at se Spiderman.

Cougar-fænomenet - ikke mindst kendt fra den amerikanske tv-serie Cougar Town - hvor en ældre kvinde finder sammen med en yngre mand, er det nærmeste, ældre kvinder i dag kommer på at have en seksualitet på film.

”Der er flere eksempler i filmhistorien på Cougar-fænomenet, man kan gå helt tilbage til en klassiker som Sunset Boulevard fra 1950.”

”Men temaet bliver altid beskrevet på en lidt sensationel måde. Vi har til gode at se, at det bliver fremstillet som noget naturligt. Til gengæld er det socialt acceptabelt, at en ti-tyve år ældre mand forfører en yngre kvinde på film,” fremhæver Peter Schepelern.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko