Interview
17. okt. 2022 | 16:54

Alle mennesker har en mærkelig hjerne

Foto | Zentropa
Drengen Mugge får undersøgt sin hjerne af skolens nye leder, der ikke bryder sig om, at eleven er særdeles svær at putte i en kasse.

”Det var en fejl at lave forrige film i Belgien,” erkender makkerparret Wulffmorgenthaler, som er stærkt tilbage med Mugge & hans mærkelige hjerne.

Af Marcus Uhre

Wulffmorgenthaler har været en fast del af den danske hverdag i tyve år.

”Vi kommer til at lave den stribe, indtil vi dør. Og når en af os kradser af, må den anden fortsætte,” siger Anders Morgenthaler, der sammen med Mikael Wulff udgør det berømte makkerpar.

For selv om striben er fortid i Politiken efter tyve års daglig spalteplads, er der stadig hundredvis af udenlandske aviser, der bringer striben hver dag. Og i Danmark kan man læse dem i den årlige afrivningskalender, der netop er kommet ind af døren på deres kontor.

Alligevel står oktober måned i Mugges tegn.

Den lillahårede optimist på elleve er hovedfiguren i det familieunivers, som duoen har arbejdet på i snart otte år. Og nu er der biografpremiere på Mugge & hans mærkelige hjerne og anmeldes af Ekko til fire stjerner.

”Med Mugge er ambitionen at samle alt det, vi har lært, og lave noget, der er skide sjovt, men også har substans og rødder i giganter som Astrid Lindgren og Ole Lund Kirkegaard,” siger Mikael Wulff.

Rædselsfulde Belgien
Substans og skandinavisk nærhed er dog ikke lige, hvad man ville forvente efter forgængeren Mugge & vejfesten fra 2019.

Den handler godt nok om skilsmisse – hvad der for en tiårig dreng føles som begyndelsen på tredje verdenskrig – men filmen vil hellere gakke sig selv i stykker end gå i dybden.

Ekkos anmelder kvitterede med lunkne tre stjerner.

”Med den første film fokuserede vi på humoren, fordi vi vidste, at vi ikke havde andet at konkurrere med,” siger Anders Morgenthaler og tilføjer, at en stor del af produktionen blev rykket til Belgien på grund af pengemangel.

”At lave den første film i Belgien var rædselsfuldt. Animatorerne var ikke dygtige nok, og filmen blev grim,” siger han tydeligt frustreret.

”I Belgien handlede alt om at dække sig ind ansvarsmæssigt i sådan et voldsomt hierarki. Den måde, vi arbejder sammen på i Danmark, er fuldstændigt anderledes.”

Mærkeligste hjerne
Nu er tøjlerne overtaget af danske A. Film, der også står bag Anders Matthesens succesfulde Ternet Ninja-serie.

Modsat Belgien ligger selskaber en kort cykeltur fra makkerparrets kontor. Det tillod en helt anden form for samarbejde.

”Vi klarer os bedst, når vi udnytter hinandens kompetencer. Sjovt nok er det også, hvad filmen handler om,” siger Anders Morgenthaler.

I den nye film bryder verden sammen i det øjeblik, Mugge (Jens Jacob Tychsen) i skolen tager en test, der udnævner hans hjerne til at være den mærkeligste.

I frygten for, at han en dag bliver en stor byrde for samfundet, bliver Mugge sat flere klassetrin ned og sendt til psykolog ugentligt.

Snart er han så skoletræt, at han beslutter sig for at danne sin egen skole, hvor man kun skal lave de ting, man har lyst til.

Lær at fejle
Mugges bedste ven Sofia (Stephania Potalivo) bliver taget ud af skolen. Moren føler ikke, Sofia præsterer godt nok, så hun bliver flyttet til Killer Instinct School System – en slags blanding af Herlufsholm og et militærakademi.

”Alle vil oftest deres børn det bedste. Men når man vil dem det bedste, er det nemt at komme til at presse en masse over hovedet på dem,” siger Anders Morgenthaler.

Han har sammen med sin kone – instruktøren Phie Ambo – og to andre stiftet Den Grønne Friskole, der har fokus på bæredygtighed og innovation.

”En friskole kan have lige så mange problemer som en almindelig skole. Den arbejder med en måde at være i verden på, som ikke nødvendigvis er den rigtige,” siger han.

”Vi er drevet af en frygt for at gøre det forkerte. Men der er ingen, der ved, hvad der er det rigtige. I filmen handler om det at være omstillingsparat. Man skal prøve alle mulige ting af og lære at fejle.”

Kreativ balance
Mikael Wulff var i begyndelsen en smule varsom med at lave en film, der handlede om noget, hans partner allerede arbejdede med i forvejen.

Det kunne ødelægge deres kreative jævnbyrdighed.

Men han overgav sig, fordi idéen var for god til at lade ligge. Som supplement kunne han bruge sin standup-erfaring i måden, de greb kritikken af skolerne an på.

”Vi giver både Mugges skole, Sofias skole og kommuneskolen lidt ret, men gør grin med det hele og bringer dem alle i spil, uden at der skal være en konkret løsning. Det er nærmest umuligt at lave den rigtige skole, fordi der er så mange forskellige måder at tænke på,” siger Mikael Wulff.

Konteksten afgørende
Ligesom Mugge er makkerparret to kreative sjæle, der tænker anderledes end folk flest. Men deres nye film er ikke en fortælling om dem.

”Folk tror, at vi er de mærkelige hjerner. Men budskabet er i virkeligheden, at alle har mærkelige hjerner,” siger Anders Morgenthaler.

Han bliver hurtigt afbrudt af makkeren.

”Bare det at have en hjerne er mærkeligt. Det handler om kontekst. Hvis en person fra et Danske Bank-miljø bliver sat sammen med tusind gøglere på stylter, vil han være personen med den mærkelige hjerne,” siger Mikael Wulff.

”Det kan godt være, vi håner og latterliggør alt, der handler om disciplin og målrettethed. Det er jo også komisk. Men på den anden side begynder Sofia at blive forløst på sin nye skole, hvor hun opdager, at hun har en masse evner.”

Mærkelig kan man godt kalde makkerparrets zigzaggende rejse mod Mugge-universet, som de gerne vil blive i og lave en tredje film.

Mikael Wulff har lavet kærlighedsserien Perfekte steder og ungdomsserien Anton90, mens Anders Morgenthaler holder gang i et forfatterskab og en karriere som filminstruktør.

Men sammen slår alting klik, og det mærkes på kvaliteten af den nye film. Morgenthaler ser et øjeblik eftertænksom ud. Så siger han:

”Måske er vi også bare blevet bedre til at lave film.”

Trailer: Mugge & hans mærkelige hjerne

Kommentarer

Anders Morgenthaler

Født 1972 i København.

Uddannet animationsinstruktør på Den Danske Filmskole i 2002.

Kendt for sit samarbejde med Mikael Wulff i i komikduoen Wulffmorgenthaler.

Gift med instruktøren Phie Ambo, som han har to børn med.

Aktuel i biografen med animationsfilmen Mugge & hans mærkelige hjerne.

Mikael Wulff

Født 1972 i København.

Startede karrieren som komiker i 1990’erne.

Medvirker som skuespiller i både film, serier og sketch-programmer.

Har skrevet manuskript til Christoffer Boes film Allegro og Offscreen.

Skaber af tv-serier som Perfekte steder, Anton90 og Ustyrligt.

© Filmmagasinet Ekko