Reportage
14. maj 2021 | 12:26

Morgenthalers grønne gamere

Foto | Anders Omvik
Anders Morgenthaler holder godt øje under optagelserne af Try Hard, som han har bestræbt på at lave så klimavenligt som muligt.

Anders Morgenthalers komedieserie Try Hard er blevet produceret ud fra bæredygtige principper. Så hvad laver Ekkos udsendte med en plastikflaske i hånden?

Af Frederik Hoff

Der står en kæmpestor kran foran et nydeligt parcelhus i Ishøj.

Kranen løfter langsomt et kamera op i luften, mens fem skikkelser med en trækvogn bevæger sig mod horisonten og kaster reklameblade omkring sig.

De fem er Patrick Hansen, Niclas Kølpin, Mohamed Djeziri, Alexander Magnússon og Ari Alexander.

De har lige optaget den allersidste scene i Viaplays nye komedieserie, Try Hard, der en rum tid senere nu har premiere den 16. maj og får fire stjerner af Ekkos anmelder.

Serien handler om en gruppe unge mænd, som starter et professionelt hold, der lever af computerspillet Counter-Strike.

Instruktøren Anders Morgenthaler er endelig tilfreds med det meget vigtige kranskud og stopper sin arbejdsdag, mens seriens anden instruktør, Mads Rosenkrantz Grage, sætter næste scene op.

”Det forfærdelige ved at filme er jo, at det altid tager længere tid end planlagt. Man bruger 50 minutter på at vente på en fucking kran, der skal op i luften,” siger Anders Morgenthaler.

”Men når resultatet ser fantastisk ud og har den helt rigtige følelse, så spiller det ingen rolle. Og i dag lykkedes det,” fortsætter instruktøren.

Vi bevæger os om i husets baghave, hvor nogle madborde er sat op på en ualmindeligt velholdt græsplæne.

”Det er skidedårligt for biodiversitet med sådan en plæne,” bemærker instruktøren tørt.

Den rigtige havremælk
Anders Morgenthaler, der især er kendt for sine striber med Mikael Wulff, har de seneste år været en fremtrædende klimaaktivist.

Hans mål er da også, at Try Hard skal være en grøn produktion.

”Da vi gik i gang, kiggede jeg på, hvordan andre havde lavet grønne filmproduktioner. Men jeg fandt ud af, at ingen havde gjort det,” fortæller Anders Morgenthaler.

”Der var et lille selskab kaldet Jordnær Creative. Selskabet havde været til en masse møder, men blev aldrig hyret. Vi valgte at ansætte dem som konsulenter. De har lavet en grøn rapport om produktionen og sørget for skraldesortering.”

Al flytransport er forbudt på produktionen. Man bruger næsten udelukkende hybridbiler og LED-lys, ligesom centrale kulisser genbruges.

”Og så er al mad vegetarisk, når cateren altså ikke glemmer det og sender lasagne. Jeg var der heldigvis ikke den dag. Alle er også blevet udstyret med termokrus og drikkedunke.”

Hvorfor har jeg så fået en plastikflaske?

”Det ved jeg ikke, men det irriterer mig. Jeg kan bruge al min tid på at dunke folk oven i hovedet og blande mig i, hvilken havremælk de skal købe. Eller jeg kan prøve at motivere dem. Jeg må også bare leve med, at vi to gange må bruge svinende strømgeneratorer, selv om jeg hader det.”

Hvilken havremælk skal jeg egentlig drikke?

”Den skal bare ikke være lavet på sirup eller mel, for det er noget stærkt hydrolyseret lort. Det skal være ægte havre.”

Komik over budskab
Try Hard følger Sebastian (Ari Alexander), der hader sit arbejde som reklameuddeler og ikke vil andet i livet end at spille Counter-Strike med sine venner.

”Han er en rigtig egoist. Han forstår ikke, hvorfor alt ikke drejer sig om ham. Det er en ret fed figur, fordi han altid glemmer det, han lærer. Der er meget potentiale i sådan en karakter,” siger Ari Alexander, der har frokostpause og tager for sig af de vegetariske lækkerier.

Han har tidligere haft biroller i store film som 9. april og Danmarks sønner, men det er første gang den 30-årige skuespiller spiller en hovedrolle.

”Jeg kan jo virkelig godt lide biroller, og mit helt store forbillede er Søren Malling. Han behandler biroller som hovedroller og tager dem seriøst. Den tilgang kan jeg godt lide, men det har været vildt spændende at have så stor en rolle.”

Ari Alexander er et af landets fremadstormende talenter, og han kan godt lide, at komikken er hovedfokus i Try Hard.

”Det fede ved Morgenthaler er, at hans førsteprioritet er komikken og ikke budskabet. Jeg er begejstret for Seth Rogen og Jonah Hill, og jeg ser jo ikke Rogens Pineapple Express for at lære noget om venskab. Jeg ser filmen, fordi den er grineren.”

Respekt for sporten
Selv om komikken er i højsædet, har det alligevel været Anders Morgenthalers og medskaberen Allan Hydes mål at tage gaming-universet seriøst.

”Når man som mig kommer fra tegneserieverden, så ved man, at når noget er udskældt, er det spændende. Og dét er computerspil,” forklarer Anders Morgenthaler.

”Det er meningen, at både gamere og ikke-gamere skal kunne være med. Man kan ikke grine af sig selv, hvis det, man interesserer sig for, bare bliver latterliggjort.”

En anden Counter-Strike-serie, GG Horsens, er blevet udskældt for skildringen af gaming-verdenen. Hvad har I gjort for at undgå samme skæbne?

”Man skal aldrig sammenligne sig med andre, men jeg så en masse afsnit fra andre gamer-serier. De har tendens til at latterliggøre gamerne og gaming. Vi vil hellere gøre grin med hele universet rundt om gaming og så respektere den sport, som så mange mennesker går op i.”

Fra kejtet til kølig
Niclas Kølpin har netop skiftet sin karakters støvede hørbukser ud med klædelige jeans. Vi kender ham som Michael Laudrup i Sommeren ’92, og skuespilleren ser flere ligheder mellem den rolle og Try Hard.

”Det er den samme atmosfære af kampånd og sportslig begejstring. Counter-Strike bliver taget alvorligt på samme måde, som fodbold gjorde det i Sommeren ’92, og karaktererne har samme målrettede mentalitet,” fortæller Niclas Kølpin.

Den 35-årige skuespiller har rollen som Gustav, der er den ældste i Sebastians gruppe og holder spillet hemmeligt for sin gravide kone.

”På samme måde som andre atleter skifter Gustav totalt karakter, når han spiller. Til hverdag er han kejtet og nervøs, men på den virtuelle bane er han kølig og overlegen. Gaming er gået fra at være LAN-party i gymnastiksale til at være de unges foretrukne sportsgren,” siger Niclas Kølpin, inden han tager hjem.

Under ledelse af Mads Rosenkrantz Grage går næste optagelse ved husets hoveddør i gang efter forsinkelser forårsaget af lidt regn og Ekkos udsendte, der vader ind foran kameraet på jagt efter et toilet.

Trailer: Try Hard

Kommentarer

Anders Morgenthaler

Født 1972 i København.

Uddannet animationsinstruktør på Den Danske Filmskole i 2002.

Kendt for sit samarbejde med Mikael Wulff i i komikduoen Wulffmorgenthaler.

Gift med instruktøren Phie Ambo, som han har to børn med.

Aktuel med Viaplay-serien Try Hard, der har premiere 16. maj.

Udvalgte film og serier

Try Hard
2021

Mugge & vejfesten
2019

Kunstnerens Lærling
2015-16

I Am Here
2014

Pandaerne
2011-12

Æblet & ormen
2009

Ekko
2007

Princess
2006

Wulffmorgenthaler
2005

© Filmmagasinet Ekko