Nyhed
06. nov. 2019 | 13:49

Filmskaber får tretten millioner af Filminstituttet

Foto | Territorium
Anders Thomas Jensen pryder forsiden af Ekko #67, hvor han i forbindelse med Mænd & høns gav et stort interview, selv om han ellers ikke er meget for at snakke om sine film.

Anders Thomas Jensen – der står bag moderne klassikere som Blinkende lygter – går snart i optagelse med en film, som har fået Peter Aalbæk Jensens velsignelse.

Af Nicki Bruun

Som manden bag de moderne klassikere Blinkende lygter, De grønne slagtere og Adams æbler er Anders Thomas Jensen en af landets mest populære filmskabere.

Instruktøren og manuskriptforfatteren har senest skrevet manuskript til biografsuccesen Ser du månen, Daniel, men han har ikke selv instrueret en film siden Mænd & høns, der i 2015 fik 357.850 danskere i biografen.

Nu er Anders Thomas Jensen dog på vej med en ny film, som han både instruerer og har skrevet manuskript til.

Det fremgår af støttelisterne hos Det Danske Filminstitut, hvor man desuden kan se, at filmens titel er Retfærdighedens ryttere, og at den har fået 13,5 millioner kroner i produktionsstøtte på markedsordningen.

Her får en film kun støtte, hvis der er et forventet publikumspotentiale på omkring 150.000 solgte billetter.

De aktuelle succeser Ser du månen, Daniel og Jagtsæson har fået støtte på ordningen, hvor også den næste Afdeling Q-film, Marco-effekten, og Ole Bornedals kommende krigsfilm Skyggen i mit øje har hentet millioner.

Rundkindet pige
På Filminstituttets hjemmeside forlyder der til gengæld ikke noget om handlingen i Anders Thomas Jensens kommende film.

Til gengæld kan man i et castingopslag af producenten Zentropa på Dansk Skuespillerkatalog læse, at selskabet søger en pige på fjorten-femten år til en bærende rolle i filmen, der skal optages i starten af 2020.

Opslaget fremhæver det som vigtigt, at pigen ”gerne er let buttet/rundkindet og snakker flydende dansk”.

Filmens titel ligger usædvanligt tæt op ad en anden dansk film fra 1989. Den hedder Retfærdighedens rytter og er instrueret af Jesper W. Nielsen med manuskript af Mikael Olsen, men efter idé af Ekkos nye blogger Peter Aalbæk Jensen.

”Jeg har intet andet at gøre med projektet, end at jeg syntes de havde en lortetitel,” siger Zentropa-grundlæggeren til Ekko uden at afsløre, hvad titlen tidligere var.

”Snakken faldt på, hvad den så kunne hedde, og Anders Thomas sagde, at den dybest set kunne hedde Retfærdighedens rytter ligesom den film, som hans kone Line Kruse jo meget sjovt spiller med i.”

Barn med blåt øje
Den nye film går dog under titlen Retfærdighedens ryttere. Men en ung Line Kruse medvirker ganske rigtigt i Retfærdighedens rytter fra 1989. Det er en 46 minutter lang børnefilm, som foregår ved juletid i Danmark.

Peter Aalbæk Jensen har også en lille rolle, hvor han efter eget udsagn er ”meget overspillet” og sågar blev lidt for voldsom over for Line Kruse.

”Jeg kom oven i købet til at give hende et blåt øje, fordi jeg selvfølgelig ikke ramte rigtigt, da jeg skulle simulere en lussing på hende. Så da Anders Thomas foreslog, at hans film skulle hedde det samme, var det smukt. Der er en eller anden ring, som slutter sig,” fortæller Peter Aalbæk Jensen.

– Men har den kommende film noget som helst at gøre med den fra 1989?

”Intet.”

– Hvad handler den så om?

”Det må du snakke med filmens producer Sisse Graum Jørgensen om. Men jeg har givet min velsignelse til titlen, og det har Jesper W. Nielsen også gjort, så det er en homage.”

Ekko har skrevet til Anders Thomas Jensen og været i kontakt med producer Sisse Graum Jørgensen. Hun henviser til pr-selskabet Have Kommunikation, hvor man imidlertid ikke er klar til at fortælle mere om filmen, før castingen er kommet helt på plads.

Trailer: Mænd og høns

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko