Nyhed
01. apr. 2019 | 14:53

Arvefjender forsones efter nederlaget

Foto | DR
Der blev gået til den på høloftet i Ole Bornedals 1864, men anstrengelserne blev ikke påskønnet af hverken kritikere eller politikere.

DR og Zentropa har i al hemmelighed startet optagelserne til en ny, stor tv-serie, der byder på et uventet makkerskab.

Af Claus Christensen

Det var ikke nogen ubetinget succes, da DR for nogle år siden kunne præsentere den stort anlagte historiske serie 1864 i bedste sendetid. Den fik en hård medfart af kritikerne, og den var en af de tungtvejende grunde til, at et politisk flertal efterfølgende beskar DR’s budget med ikke mindre end 3,2 milliarder kroner. 

Midt i kritikken blev det dog overset, at serien faktisk var uhyre populær hos seerne, og den blev købt til visning i en lang række lande, hvor Ole Bornedals fremstilling af de historiske begivenheder vakte stor begejstring. 

Det er på den baggrund, at DR i samarbejde med Zentropa nu – forståeligt nok i al stilhed – er gået i gang med en fortsættelse.

Optagelserne på 1865 er begyndt i Tjekkiet og Estland, og premieren er fastsat til præcis om et år.

Serien, der følger de overlevende personer i tiden efter nederlaget, har stadig Bornedal som instruktør og hovedforfatter. Men den sensationelle omstændighed er, at han har fået selskab af ingen ringere end Lars von Trier, der – via Skype – skal stå for alle de scener, hvor der ikke optræder skuespillere, men kun talende dyr.

Gensidig anerkendelse
Tilbage i 90’erne var der kølig luft mellem Ole Bornedal og Lars von Trier, men nu er tonen en anden.

For nylig udtalte Bornedal, at han med årene havde måttet sande, at Riget var betydelig bedre end Nattevagten, og at det faktisk var fuldt fortjent, at det var Riget og ikke Nattevagten, der dengang vandt en Bodil som årets bedste danske film.

Men næsten endnu mere overraskende er det nok, at Trier i et af sine sjældne interviews anerkender, at Dræberne fra Nibe er et mesterværk, som var en af hans vigtigste inspirationer til The House That Jack Built.

Nu skal de to forsonede arvefjender sammen løfte en stor udfordring. Det bliver spændende, om det denne gang vil lykkes at behage kritikerne og politikerne, eller om DR vil blive beskåret med yderligere 3,2 milliarder.

Trailer: 1864

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko