Nyhed
10. okt. 2013 | 22:07

Assange advarede Cumberbatch om ny film

Foto | Tobias A. Schliessler
Benedict Cumberbatch i rollen som Julian Assange (tv.) og tyske Daniel Brühl (th.) som det tidligere WikiLeaks-medlem, der har skrevet den Assange-kritiske bog, The Fifth Estate bygger på.

Julian Assange forklarer i et netop offentliggjort brev, hvorfor han fra starten af har været imod The Fifth Estate, den kommende film om WikiLeaks-stifteren.

Af Jeppe Mørch

Til november får The Fifth Estate premiere i de danske biografer. Den handler om den kontroversielle hjemmeside WikiLeaks, der står for at publicere hemmeligholdte dokumenter fra statsmagter og organisationer.

Filmen, der er instrueret af Bill Condon, sætter særligt fokus på WikiLeaks-stifteren Julian Assange, hvis person har fået massiv mediedækning de senere år.

Den britiske skuespiller Benedict Cumberbatch spiller Assange i filmen, og for at forberede sig grundigt på rollen ønskede Cumberbatch at mødes med den omstridte stifter, inden optagelserne til filmen gik i gang.

Det ville Julian Assange dog ikke. I et brev, som Variety nu offentliggør, forklarer han Cumberbatch hvorfor.

”Dine evner som skuespiller vil blive brugt af folk, der ønsker at fjerne mig og WikiLeaks fra Jordens overfalde. Jeg synes, du bør genoverveje dit engagement i dette foretagende,” står der i brevet.

Et godt menneske
Benedict Cumberbatch er især kendt for at spille titelrollen i tv-serien Sherlock. Og det er ikke britens skuespiltalent, Assange anfægter.

”Jeg har undersøgt dit tidligere arbejde, og det kan jeg virkelig godt lide,” skriver han i brevet, som er dateret 15. januar 2013.

Det er derimod filmens fremstilling af hans egen person, som han spår, vil blive ensidig:

”Jeg tror, du er et godt menneske, men jeg tror ikke på, at denne film bliver god. Jeg tror ikke, den vil være særlig positiv over for mig eller de personer, jeg holder af. Jeg tror tværtimod, at den vil vise sig at være overordentlig negativ. Filmen er baseret på en perfid bog, der er skrevet af én, der kører et personligt hævntogt mod mig og min organisation. ”

Brugt som propaganda
Spådommen udspringer af, at The Fifth Estate er delvist baseret på bogen Inside Wikileaks: My Time With Julian Assange and the World’s Most Dangerous Website, der er skrevet af Daniel Domscheit-Berg.

Han har tidligere været involveret i WikiLeaks under pseudonymet ”Daniel Schmitt”. Han brød med organisationen i 2010 efter uenigheder med Assange.

Wikileaks-lederen mener, at bogen er så kritisk i sin beskrivelse af WikiLeaks, at Dreamworks aldrig burde have brugt den som forlæg til en film.

”Der er mange positive bøger om Wikileaks, men Dreamworks besluttede sig for at basere manuskriptet på den klart mest giftige. Den bog er så giftig, at den bruges af det amerikanske militær som propaganda, så militærpersoner ikke skulle få lyst til at kommunikere med os,” skriver Assange til Cumberbatch.

En konspiration bag
Julian Assange bor for tiden på den ecuadorianske ambassade i London.

Han kan ikke bevæge sig ét skridt uden for ambassadebygningen. Gør han det, står det engelske politi klar til at anholde ham. Assange skal ifølge myndighederne udleveres til Sverige, hvor han er anklaget for voldtægt.

Selv mener han, at han er udsat for politisk forfølgelse. Og han inkluderer The Fifth Estate i forfølgelsen.

”Spillefilm er den mest magtfulde og udspekulerede måde at skabe en folkestemning på. De flyver nemlig ofte under radaren af ens bevidstheds kritiske sans. Filmen vil forsøge at udslette gode mennesker, der udfører et prisværdigt arbejde, og det er staten, der står bag,” skriver Assange til Cumberbatch.

Manuskriptet lækket
I sidste måned skete så det, der måtte ske, når man laver en film om WikiLeaks: Organisationen kom i besiddelse af et tidligt udkast af manuskriptet til The Fifth Estate, som blev lagt på deres hjemmeside.

Sammen med manuskriptet påførte WikiLeaks desuden alle de unøjagtigheder, som de mener, filmen indeholder.

Assanges pointe er, at alle disse unøjagtigheder tilsammen skaber ét stort løgnagtigt billede af den organisation, han har skabt fra bunden. Og derfor advarede han i januar Benedict Cumberbatch mod at blive en del af filmen.

Det lykkedes ham dog ikke. Benedict Cumberbatch spiller rollen som Julian Assange, når The Fifth Estate får dansk biografpremiere 7. november.

Kommentarer

Julian Assange

Født 1971 i Townsville, Australien.

Har studeret fysik og matematik ved University of Melbourne.

Startede WikiLeaks i 2006 med det formål at indsamle og publicere hemmeligholdte dokumenter.

Blev i 2010 kåret som ”Person of the Year” af Time Magazine.

Har siden juni 2012 boet på den ecuadorianske ambassade i London for at undgå udlevering til Sverige, hvor han er anklaget for voldtægt.

Benedict Cumberbatch

Født 1976 i London, Storbritannien.

Brød internationalt igennem med sin nyfortolkning af Sherlock Holmes i den britiske tv-serie Sherlock (2010-).

Har i mange år begået sig på tv, og hans rolle som Stephen Hawking i tv-filmen Hawking (2004) skaffede ham en BAFTA-nominering for bedste skuespiller.

Spillefilmkarrieren har de seneste år taget fart med roller i film som Dame, konge, es, spion og Star Trek Into Darkness.

Han spiller rollen som dragen i Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark, der har premiere 11. december 2013.

The Fifth Estate har dansk premiere 7. november.

© Filmmagasinet Ekko