Venedig 2023
25. juli 2023 | 12:20 - Opdateret 25. juli 2023 | 15:16

Bastarden med Mads Mikkelsen til Venedig

Foto: Henrik Ohsten

Mads Mikkelsen spiller i Bastarden den fattige soldat Ludvig, der vil følge kongens opfordring til at opdyrke jorden, men han møder modstand fra godsejeren.

For første gang i 33 år er en dansk film udtaget til hovedkonkurrencen på den celebre Venedig-festival, og for instruktør Nikolaj Arcel er det en stor kunstnerisk anerkendelse.

Af Claus Christensen og Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Det er ikke kun os danskere, der glæder os til Nikolaj Arcels Bastarden

Det stort opsatte historiske drama med Mads Mikkelsen i hovedrollen er nemlig udtaget i hovedkonkurrence på filmfestivalen i Venedig. Dermed bliver den kørt i stilling som en af årets mest imødesete internationale film. 

Det historiske drama, som instruktøren har skrevet sammen med Anders Thomas Jensen, handler om opdyrkelsen af den jyske hede i 1700-tallet.

Mads Mikkelsen spiller den fattige soldat Ludvig, der vil følge kongens kald om at opdyrke jorden. Men godsejeren Frederik de Schinkel mener, at han ejer heden. Og så er der lagt op til en indædt kamp, hvor Ludvig risikerer at svigte sin nærmeste.

Foruden Mikkelsen er skuespillere som Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Gustav Lindh, Søren Malling, Morten Hee Andersen og Kristine Kujath Thorp på rollelisten. 

”Jeg har svært ved at udtrykke hvor beæret og glad jeg er,” udtaler Nikolaj Arcel i en pressemeddelelse. 

”Jeg glæder mig usigeligt meget til at være i selskab med nogen af mine favoritfilmskabere i min yndlingsby i hele verden.” 

Dyster med store navne
Det er første gang i 33 år, at en dansker er med i hovedkonkurrencen i Venedig. Kun syv gange tidligere har en dansk film opnået den ære. I 1955 vandt Carl Th. Dreyer Guldløven med kammerspillet Ordet

Nikolaj Arcel skal dyste mod nogle af den internationale filmkunsts største navne som Yorgos Lanthimos, David Fincher, Michael Mann og Sofia Coppola. Og han giver dansk film oprejsning efter maj måneds Cannes-festival, hvor der for en gangs skyld ikke var en eneste dansk spillefilm. 

Han deltog i 2012 på Berlinalen med En kongelig affære, hvor Mikkel Boe Følsgaard vandt for bedste mandlige skuespiller, og Arcel sammen med Rasmus Heisterberg fik prisen for bedste manuskript. 

Hans tidlige film havde dog ikke de store festivalers bevågenhed, på trods af at debuten, den politiske thriller Kongekabale, blev en stor publikumssucces i Danmark. 

Eventyr i Hollywood
Efter En kongelig affære, der blev nomineret til en Oscar, tog han til USA. Han havde mange projekter i støbeskeen, men endte kun med at lave et enkelt, nemlig Stephen King-filmatiseringen The Dark Tower, der fik en blandet modtagelse.

Bastarden er Arcels første danske film i elleve år. 

Han er også en anerkendt manuskriptforfatter for andre instruktører, ikke mindst Niels Arden Oplevs Mænd der hader kvinder og de første filmatiseringer af Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-bøger. 

Arcel har flere gange sagt, at han føler sig mere som en publikumsinstruktør end en festivalinstruktør, men udtagelsen til Venedig-festivalen er et meget stort kunstnerisk blåstempel. Samtidig har Mads Mikkelsen med sin stjernestatus uden tvivl også sin andel i udtagelsen.

Filmen har dansk biografpremiere 5. oktober.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko