Nyhed
23. juni 2013 | 18:19

Biografklub Danmark klar med nyt program

Foto | Laurie Sparham
Naomi Watts forklædt som den afdøde engelske prinsesse i Oliver Hirschbiegels Diana.

Forventede stærke film af Christoffer Boe, Nils Malmros og Pernille Fischer Christensen er blandt andre på programmet for næste sæson af Biografklub Danmark, der også har årets Guldpalme-vinder med i pluspakken.

Af Daniel Pilgaard

Med 204.000 medlemmer blev 2012/13 et rekordår for Biografklub Danmark, der nød godt af at have publikumsmagneter som Susanne Biers Den skaldede frisør og Thomas Vinterbergs Jagten på programmet. 

Én ny dansk film peger også i retning af at blive Biografklub Danmarks trumfkort for næste sæsons program, som Ekko her kan løfte sløret for. 

Christoffer Boes længe ventede Spies & Glistrup er første film på programmet, der rammer biograflærredet 29. august. Sminket til uigenkendelighed spiller Nicolas Bro den provokerende jurist og senere politiker, mens Pilou Asbæk er forvandlet til den dameglade rejsekonge. 

Filmen skildrer venskabet mellem de to kontroversielle originaler fra 1964 og frem til Simon Spies død i 1984, hvor Mogens Glistrup sad fængslet for skattesvindel. Ud fra traileren at dømme bliver der ikke mangel på hverken skandaler, sprut, stoffer og – naturligvis – masser af nøgne damer. 

Malmros’ sorg og glæde
Det er næppe en boldgade, Nils Malmros bevæger sig ind på, når den danske instruktør til november er aktuel med Sorg og glæde

Instruktøren holder dog kortene tæt ind til kroppen. Men i en pressemeddelelse har han udtalt, at filmen er en fortælling om at nå frem til den gensidige og modne kærlighed gennem den største sorg og glæde i livet. Og mon ikke, at der bliver tale om endnu en dybt personlig film fra den selvbiografiske instruktør?

Hovedrollerne spilles af Jacob Cedergren, Helle Fagralid og Nicolas Bro. 

Efter fiaskoen med Kvinden der drømte om en mand vender Per Fly i marts tilbage med den svenske Monica Z. Filmen handler om sangeren og skuespilleren Monica Zetterlunds stormfulde liv med op- og nedture, der inkluderer tre forliste ægteskaber.

Hvis vi skal tro traileren, står den på dekadent livsstil og masser af jazz på Stockholms natklubber i 1960’erne. Den 28-årige sangerinde Edda Magnason filmdebuterer som det svenske ikon, der på tragisk vis omkom i en brand i sin lejlighed i Stockholm i 2005. 

Dianas sidste kærlighed
Pernille Fischer Christensens Someone You Love byder også på svenske aner. Mikael Persbrandt spiller en verdensberømt musiker, der vender hjem fra Los Angeles til Danmark for at indspille en ny plade. 

Birgitte Hjort Sørensen spiller datteren, der uventet introducerer sin kendte far for et elleveårigt barnebarn, han pludselig må tage sig af. Tina Dickow leverer musikken til filmen, der har premiere til april. 

I de engelsksprogede film er der dramatisk roadtrip i Jason Reitmans Labor Day, hvor Kate Winslett spiller en enlig mor, der sammen med sin lille dreng samler en blødende blaffer op i deres bil. Josh Brolin spiller blafferen, der viser sig at være en eftersøgt morder, som er flygtet fra fængslet. 

I One Chance fortælles historien om operasangeren Paul Potts genvej til succes, da han i 2007 vandt den britiske pendant til X Factor. Og Naom Watts spiller Prinsesse Diana i kærlighedsdramaet Diana, der skildrer hendes forhold til den ægyptiske milliardær Dodi Fayed i de sidste to år, inden de begge omkom i det tragiske biluheld i Paris i 1997. 

Fransk filmtema
På årets Cannes-festival lod kritikerne sig begejstre af det lesbiske drama Adèles liv – kapitel 1 og 2, som da også snuppede Guldpalmen for bedste film. 

”En forbløffende triumf”, lød Ekkos dom over vinderfilmen, der er en del af Biografklub Danmarks såkaldte pluspakke, som i år har fransk film som tema.

De sidste to film er begge instrueret af Francois Ozon. I Ung og smuk kaster den syttenårig Isabelle sig ud i prostitution i ren og skær lyst. Debutanten Marine Vacht slog benene væk under anmelderne, da filmen havde verdenspremiere under Cannes-festivalen.

I Selv i de bedste hjem skildrer Ozon med sort humor en sekstenårig, begavet forfatterspire og hans forhold til sin forfatterfiasko af en skolelærer. 

Vigtig afslutningsfilm
Der er tredje gang at Biografklub Danmark tilbyder pluspakken, der hvert år skifter tema, forklarer direktør Jonna Jensen over for Ekko. 

”Over 700.000, som primært er i vores målgruppe, så De urørlige i biografen, så hvorfor ikke prøve med fransk film som tema i år,” siger direktøren, der dog understreger at det er rent tilfældigt, at to af filmene har Francois Ozon i instruktørstolen. 

”Gennem årene har vi set på medlemstallene, at det er vigtigt at programmet slutter af med en stærk film, hvis publikummet skal forny deres medlemskab. Og kombineret med, hvad udlejerne kan tilbyde os, passede begge Francois Ozons stærke film ind i det puslespil, det er at få programmet til at gå op – med Ung og smuk som den sidste film,” forklarer Jonna Jensen.

Grundpakken

29.08.13 Spies & Glistrup
26.09.13 Diana
14.11.13 Sorg og glæde
16.01.14 One Chance
20.03.14 Monica Z
24.04.14 Someone You Love
19.06.14 Labor Day

 Pluspakken 

05.12.13 Adeles liv kapitel 1 og 2
15.05.14 Selv i de bedste hjem
10.07.14 Ung og smuk

Kommentarer

Biografklub Danmark 

Oprettet i 1994 på initiativ fra filmbranchen for at få den modne del af befolkningen til at gå mere i biografen. 

Tilbyder hver sæson syv film, som medlemmerne får for halv pris. Klubben har hvert år cirka 200.000 medlemmer og kan give forøget billetsalget til den enkelte film med omkring 100.000 billetter. 

Medlemmerne ser i gennemsnit fem film fra sæsonens program. Det svarer til én ud cirka tretten millioner årlige solgte billetter i danske biografer. 

De seneste år har klubben desuden udbudt en såkaldt Pluspakke med tre film under et fælles tema, der skifter hvert år. 

Besøg Biografklub Danmarks hjemmeside.

© Filmmagasinet Ekko