Nyhed
11. juni 2018 | 11:58 - Opdateret 11. juni 2018 | 12:37

Biografklub går med kvinderne

Foto | Jasper J. Spanning
Syttenårige Gustav (Gustav Lindh) bliver forført af sin stedmor, den succesfulde og kompromisløse advokat Anne (Trine Dyrholm) i May el-Toukhys Dronningen.

Tre ud af fem danske film i det attraktive program for Biografklub Danmark er af kvindelige instruktører. I en af dem forfører Trine Dyrholm sin syttenårige stedsøn!

Af Nicki Bruun

Der er hvert år spænding i filmbranchen om, hvilke ti film der bliver udvalgt til det attraktive Biografklub Danmark-program.

Med næsten 150.000 medlemmer i Biografklub Danmark er de film, der får en plads i programmet, sikret at sælge i hvert fald en god sjat billetter. Og det er en god forretning, også selv om billetterne sælges til halv pris.

Det har længe været vidst, at Bille Augusts filmatisering af Henrik Pontoppidans Lykke-Per skulle åbne sæsonen 2018/19, men nu er resten af filmene blevet offentliggjort.

Blandt de i alt ti titler finder man fem danske film, hvoraf tre af dem er af kvindelige instruktører. Mest opsigtsvækkende og kontroversiel er May el-Toukhys opfølger til den originale Lang historie kort.

Dronningen handler nemlig om en kvinde spillet af Trine Dyrholm, der forfører sin syttenårige stedsøn. Anne er en succesfuld advokat, som er lykkeligt gift med lægen Peter, men begæret bringer hende ud i en situation med uoverskuelige konsekvenser.

Filmen får premiere den 28. marts til næste år.

Julemad og fængselssang
De danske film i Biografklub Danmark-programmet tæller også Paprika Steens dramakomedie Den tid på året.

Tiden, der henvises til i titlen, er den søde juletid, hvor traditioner og familieforhold kan risikere at ødelægge hyggen. Paprika Steen spiller selv hovedrollen som Katrine, der prøver at holde styr på det hele, når familien samles til juleaften med alt, hvad det indebærer.

Den tid på året kommer i biografer 8. november i år, så der er god tid, hvis man vil have råd til egne julesammenkomster.

Den tredje danske kvinde i programmet er Frederikke Aspöck, der senest var på banen med Rosita fra 2015. Denne gang kommer hun med De frivillige, der har Jacob Lohmann (Norskov) og Anders Matthesen i hovedrollerne.

De spiller to indsatte, der kæmper om magten i et fængselskor, mens der bliver sunget højskolesange. Filmen har premiere 13. juni 2019.

Endelig er Michael Noers historiske drama Før frosten kommet med i programmet. Den foregår på landet i det 19. århundrede, hvor en hård vinter tvinger en bonde til at give afkald på sin moral. Filmen får premiere 10. januar.

Voldsomt ventet debut
De resterende fem film, som Biograf Danmark har valgt ud, er udenlandske.

Her finder vi det musikalske kærlighedsdrama A Star Is Born, som er et remake af en film, der har været indspillet adskillige gange – mest kendt i 1954 med Judy Garland og James Mason.

I den nye version debuterer skuespilleren Bradley Cooper som instruktør, mens sangeren Lady Gaga kan få sit store gennembrud i filmen, der er ventet med spænding. Den får dansk biografpremiere 6. december i år.

Der er nok humor, men også drama i biopic’en Gøg og Gokke, hvor Steve Coogan og John C. Reilly spiller den komiske duo. Filmen følger dem under en teaterturné i efterkrigstidens England, der ikke går som planlagt. Premiere 25. april.

Peter Farrelly, der sammen med broren er kendt for komedier som Dum og dummere og Vild med Mary, er øjensynligt mere alvorlig i dramaet Green Book. Den har Viggo Mortensen og Mahershala Ali i hovedrollerne som to mænd, der kæmper med racespændingerne i 1960’ernes amerikanske sydstater. Premiere 12. februar.

Svenske Björn Runges engelsksprogede drama The Wife har Glenn Close i hovedrollen og fik gode anmeldelser til Toronto-festivalen i 2017. Fra 27. september i år kan filmen opleves i danske biografer.

Endelig er der blevet plads til islandske Woman at War, der vandt en pris i Cannes, hvor Ekko snakkede med instruktøren Benedikt Erlingsson. Filmen er en morsom skildring af en kvinde, der går til kamp mod systemet for at redde planetens klima. Premiere 23. maj.

Biografklub Danmark-program 2018/19

1. Lykke-Per. Premiere 30. august 2018
2. The Wife. Premiere 27. september 2018
3. Den tid på året. Premiere 8. november 2018
4. A Star Is Born. Premiere 6. december 2018
5. Før frosten. Premiere 10. januar 2019
6. Green Book. Premiere 21. februar 2019
7. Dronningen. Premiere 28. marts 2019
8. Gøg og Gokke. Premiere 25. april 2019
9. Woman At War. Premiere 23. maj 2019
10. De frivillige. Premiere 13. juni 2019

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko