Nekrolog
11. sep. 2014 | 18:55

Bond-skurken Richard Kiel er død

Foto | Eon Productions
James Bond har sit hyr med Richard Kiel, der spiller skurken Jaws med det skræmmende ståltandsæt i Spionen der elskede mig (1977).

Manden bag den ikoniske Bond-skurk med ståltænderne er død. Den 218 cm høje Richard Kiel blev 74 år.

Af Jeppe Mørch

Vi vil huske ham som den nærmest uovervindelige skurk, der kan bide hvad som helst over med sine ståltænder.

Skuespilleren Richard Kiel døde i går onsdag 10. september. Han blev 74 år gammel.

Kiel spiller ærkeskurken Jaws i Spionen der elskede mig (1977) og Moonraker (1979). I begge film kæmper Roger Moore en brav kamp med Jaws, der overlever et hajangreb, et flystyrt og en sporvognsulykke.

”Jeg fik overbevist producenterne om, at Jaws også skulle have nogle menneskelige egenskaber til at modvirke ståltænderne. Jeg går ud fra, at jeg havde held med det – jeg blev for sympatisk til at dræbe,” udtalte Kiel i et interview i 2009 ifølge The Hollywood Reporter.

Ud over tandsættet af stål var Richard Kiels højde også med til at øge Jaws skræmmende fremtoning. Han målte nemlig hele 218 cm.

Richard Kiel blev født i Michigan i 1939. Inden han slog igennem i 007-filmatiseringerne, spillede han med i flere forskellige tv-serier. I 1962 var han eksempelvis rumvæsnet Kanamit i et afsnit af den amerikanske kult-serie The Twillight Zone.

Men Kiel vil uden tvivl blive husket bedst for sin rolle som Jaws.

Han fortsatte skuespilkarrieren efter Bond-filmene, men måtte tage til takke med mindre roller. I 1996 spillede han Adam Sandlers chef i golfkomedien Happy Gilmore, og i 2010 lagde han stemme til karakteren Vlad i Disneys animationsfilm To på flugt.

Richard Kiel døde på et hospital i Californien, hvor var han indlagt på grund af brækket ben. Hospitalet har ifølge The Guardian ikke ønsket at oplyse, om dødsfaldet har noget at gøre med den ulykke, som forårsagede det brækkede ben.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko