Nyhed
12. jan. 2024 | 14:12

Bong Joon-ho kræver skuespillers død undersøgt

Foto | Lee Jae-Hyeok

Lee Sun-kyun spiller den snobbede overklassefamiliefar i Bong Joon-hos oscar-vindende film Parasite. 

Instruktøren vil have undersøgt politiet og pressens rolle i Parasite-skuespilleren Lee Sun-kyuns selvmord, som skete efter en skandaliseret narkoefterforskning.

Af Frederik Hoff

27. december blev den koreanske skuespiller Lee Sun-kyun fundet død i sin bil i en park i den sydkoreanske hovedstad Seoul.

Skuespilleren kendes bedst for rollen som den snobbede familiefar i Parasite. Nu er filmens instruktør Bong Joon-hogået i front for en gruppe koreanske filmfolk, der kræver svar på spørgsmål om dødsfaldets omstændigheder, skriver The Hollywood Reporter.

Lee Sun-kyun begik selvmord efter to måneder omgærdet af skandale.

I oktober blev han kaldt til afhøring af politiet, da en natklubbestyrer anklagede skuespilleren for at være påvirket af stoffer. Narkomisbrug er særligt stigmatiserende i Sydkorea, hvor det i højere grad end her forventes, at kendisser er moralske forbilleder.

Lee Sun-Kyun påstod selv, at natklubejeren forsøgte at snyde ham til at tage stoffer som led i en plan om afpresning.

Sagen blev fuldt med stor opmærksomhed i landets medier, og skuespilleren blev udsat for lange afhøringer på op til nitten timer, selv om Lee Sun-Kyun aldrig er blevet testet positiv for narko.

En gruppe koreanske filmfolk anført af Bong Joon-ho mener, at politiet og pressens opførsel kan have haft betydning for, at skuespilleren tog sit eget liv.

Streng narkolov
Tirsdag bad den nydannede Organisationen for Solidaritet blandt Artister inden for Kultur i en pressemeddelelse myndighederne om at efterforske politiets adfærd, skriver The Hollywood Reporter.

”Vi er alle gået sammen i en stærk overbevisning om, at efter skuespiller Lee Sun-kyuns tragiske død bør sådan en hændelse aldrig finde sted igen,” står der i pressemeddelelsen, som fortsætter:

”Vi kalder på en grundig undersøgelse for at finde sandheden, kræver at medier sletter artikler, der ikke opfylder kravene til god journalistik, og opfordrer myndighederne til at ændre loven, så den beskytter kunstneres menneskerettigheder.”

De koreanske medier offentliggjorde blandt andet Lee Sun-Kyuns formodede selvmordsbrev imod familiens ønsker, og politiet er blevet anklaget for at have lækket skadelige informationer til pressen under afhøringerne.

”Vi kræver den klare sandhed om, hvorvidt det var lovligt, at politiet på forhånd videregav tidspunkterne for den afdøde skuespillers afhøringer til pressen,” siger Bong Joon-ho under en pressekonference om sagen ifølge Deadline, der citerer nyhedsmediet Yonhap.

Historien har ført til international interesse for landets strenge narkolovgivning, der har været særligt hård, siden Præsident Yoon Suk Yol i 2022 erklærede en ”krig mod stoffer”, ligesom Nixon-regeringen gjorde det i 70’ernes USA.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko