Nyhed
07. mar. 2014 | 11:38

The Act of Killing tager revanche

Foto | Final Cut For Real
Der var hovedrysten, da The Act of Killing (billedet) blev snydt for en Oscar i søndags. Torsdag aften vandt dokumentarfilmen en af de førende britiske avisers filmpris.

Avisen The Guardian har stiftet en ny filmpris, hvor The Act of Killing vandt for årets film over de store Oscar-vindere. Nicolas Winding Refn sejrede også – i en tvivlsom kategori.

Af Daniel Pilgaard

Den britiske avis The Guardian holdt torsdag aften sin første udgave af en ny og årlig filmprisuddeling.

Over 5.000 læsere stemte online, og de var ikke i tvivl: The Act of Killing er årets film foran Oscar-vinderne 12 Years a Slave og Den store skønhed. 

Måske et plaster på såret for filmens danske producer, Signe Byrge Sørensen, der stadig opholder sig i Los Angeles efter hendes dokumentarfilm skandaløst blev snydt for en Oscar søndag nat.

Større end en Oscar!
Nederlaget synes dog ikke at have taget så hårdt på filmens instruktør.

”Kunstnerisk har The Guardian-prisen langt større betydning for mig end en Oscar,” sagde Joshua Oppenheimer nemlig ifølge avisen i kølvandet på, at han løb af med hovedprisen. 

Oppenheimer var også indstillet i kategorierne ”bedste instruktør” og ”mest nyskabende film”, men her var de britiske læsere dog enige om at belønne Steve McQueen med 12 Years a Slave og Alfonso Cuarón for den teknisk innovative Gravity

Kønsopdeling er yt
The Guardian har stiftet filmuddelingen for at hylde de film, der reflekterer læsernes kunstneriske smag, og for at bryde med den traditionelle opdeling af kategorier. 

Så alle film – dokumentarer såvel som fremmedsprogede – er i spil til årets bedste film. Derfor kunne The Act of Killing vinde som bedste film.

Tankegangen er den samme i skuespilkategorierne, så her måtte både Bruce Dern (Nebraska) og Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street) se prisen for bedste hovedrolle gå til Cate Blanchett for Blue Jasmine

Bedste birolle gik til 84-årige June Squibb for Nebraska. Her faldt briterne altså ikke for playboy’en Jared Letos transseksuelle forvandling i Dallas Buyers Club

Elendig Refn
Læsernes valg af The Act of Killing var helt i tråd med The Guardians egne kritikere, som i forvejen havde kåret Oppenheimers iscenesættelse af folkemordet i Indonesien som årets bedste film i 2013. 

Avisens førende filmkritiker, Peter Bradshaw, var også begejstret for Only God Forgives, som fik de maksimale fem stjerner efter verdenspremieren under Cannes-festivalen sidste år. 

Men her var læsernes dom ikke just på bølgelængde med avisens. Således inkasserede Nicolas Winding Refns Only God Forgives uddelingens mere kuriøse pris: ”Så-elendig-en-film-at-den-er-god”.

The Guardian Awards-vindere 2014

Bedste film:
The Act of Killing

Bedste instruktør:
Steve McQueen, 12 Years a Slave

Bedste hovedrolle:
Cate Blanchett, Blue Jasmine

Bedste birolle:
June Squibb, Nebraska

Bedst scene:
Åbningsfesten, Den store skønhed

Bedste replik:
“What a story – you got everything but a fire in the orphanage” (Liberace, Behind the Candelabra – manuskript af Richard LaGravenese)

Mest nyskabende film
Gravity

Bedste marketingskampagne:
Philomena, The Weinstein Company

Bedste filmfestival:
Cannes

Så-elendig-en-film-at-den-er-god:
Only God Forgives

Outstanding contribution:
Jeremy Thomas

Lifetime achievement:
Judi Dench

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko