Nyhed
19. aug. 2011 | 11:13

Brokeback Mountain bedste homofilm

Magasinet Outandabouts læsere kårer de bedste ikke-heteroseksuelle film i anledning af Copenhagen Pride.
Af Jesper Bo Petersen

Hvilke film er de bedste, der er lavet om bøsser, lesbiske og transseksuelle? Hvis nogen skulle kunne give svar på det, må det være netop bøsserne, de lesbiske og de transseksuelle selv.

Magasinet Outandabout har i samarbejde med filmudlejnings-sitet Lovefilm.dk stillet sine læsere spørgsmålet i anledning af Copenhagen Pride-festivalen, der lige nu er i gang i København og løber frem til den 21. august.

Outandabout er Danmarks største livsstil- og modemagasin for homo-, bi- og transseksuelle, og magasinets læsere har Ang Lees cowboy-romance Brokeback Mountain som deres klare favorit i kategorien ”Bedste bøssefilm”.

Kontroversiel nazikærlighed
Den bedste film om lesbiske er svenske Lukas Modyssons fremragende, sensible ungdomsdrama Fucking Åmål, mens den bedste transseksuelle film er Transamerica, som indbragte Felicity Huffman en Oscar-nominering for rollen som Bree, der engang var mand.

Generelt er det nyere titler, der trænger sig på blandt top-fem-listerne. Milk, som skildrer homo-ikonet og rettighedsforkæmperen Harvey Milk, og A Single Man er således udpeget som tredje- og femtebedste film om bøsser.

Der er også blevet plads til to danske titler. Nicolo Donatos debutfilm Broderskab fra 2009 om forbudt, homoseksuel kærlighed mellem to nynazister, er kåret som den fjerdebedste bøssefilm, mens Pernille Fischer Christensens En soap er den femtebedste film i kategorien ”Bedste transpersonfilm”.

Film, der mangler på listen
Selv om Brokeback Moutain, Fucking Åmål, Milk og de andre film på listerne er fremragende, kan det alligevel undre, at der ikke er blevet plads til klassikere som Gus van Sants My Own Private Idaho eller Stephen Frears My Beautiful Laundrette.

Og hvad med John Cameron Mitchells poetisk ublufærdige Shortbus, hvor både de hetero-, homo-, bi- og transseksuelle har ondt i kønslivet.

Det er dog ikke kun de bedste film, Outandabouts læsere har kåret. En fjerde afstemning går på, hvilke heteroseksuelle mandlige stjerner man helst så springe ud af skabet.

Her tager Jake Gyllenhaal stikket hjem, og den sejr kan skuespilleren nok takke sin hovedrolle i Brokeback Mountain for.

Hvilke heteroseksuelle kvindelige stjerner Outandabouts læsere helst så springe ud af skabet, melder læserundersøgelsen imidlertid ikke noget om.

Kommentarer

Resultatet af Lovefilm.dk og Outandabouts læserundersøgelse

Bedste bøssefilm:


1. Brokeback Mountain, 2005 (40 %)
2. Dårlig Dannelse, 2004 (17 %)
3. A Single Man, 2009 (12 %)
4. Broderskab, 2009 (8 %)
5. Milk, 2008 (6 %)

Bedste lesbiske film:


1. Fucking Åmål, 1998 (45 %)
2. The Kids Are All Right, 2010 (30 %)
3. If These Walls Could Talk 2, 2000 (10 %)
4. Gia, 1998 (5 %)
5. Better Than Chocolate, 1999 (5 %)

Bedste transpersonfilm:


1. Transamerica, 2005 (30 %)
2. Ørkendronningen Priscilla, 1994 (26 %)
3. Boys Don't Cry, 1999 (23 %)
5. Hedwig and the Angry Inch, 2001 (7 %)
6. En soap, 2006 (7 %)

Hvilken ikke-homoseksuelle skuespiller så du helst komme ud ad skabet:


1. Jake Gyllenhaal (26 %)
2. Colin Farrell (17 %)
3. James Franco (12 %)
4. Daniel Craig (12 %)
5. Brad Pitt (7 %)
© Filmmagasinet Ekko