cannes 2023
08. apr. 2023 | 09:51 - Opdateret 18. maj 2023 | 20:38

Instruktør anklaget for overfald på chefredaktør

Foto | Wild Bunch

Maiwenn medvirker ofte selv i sine film, som her det sociale politidrama Polisse, der i 2011 blev udvalgt til hovedkonkurrencen i Cannes.

Historisk fransk drama med Johnny Depp skal åbne Cannes-festivalen, mens instruktøren bag filmen er blevet politianmeldt for at spytte på chefredaktør.

Af Claus Christensen

Festivalen i Cannes er kendt for at danne rammen om kontroversielle begivenheder, når verdens førende filmfolk og journalister mødes på den franske Riviera i maj. 

Onsdag offentliggjorde festivalen filmen, der skal åbne festivalen den 16. maj: Jeanne du Barry. Dramaet handler om Ludvig 15. af Frankrigs elskerinde, en arbejderklassekvinde, der i 1700-tallet formåede at kravle op ad den sociale rangstige. 

Amerikanske Johnny Depp spiller den franske konge. Depp har ellers været bandlyst i filmbranchen på grund af konflikten med sin ekskone, skuespilleren Amber Heard, der hævder at være blevet udsat for seksuel vold og misbrug. 

Men i 2022 vandt Depp en injuriesag, som fik stor opmærksomhed i medierne. En jury i Virginia vurderede, at Heards anklager var falske. Og med valget af åbningsfilm er der lagt op til et storstilet comeback på den røde løber for den 59-årige superstjerne. 

Det skal nok vække debat, da Amber Heard har været en af de mest markante stemmer i #MeToo-bevægelsen. Hendes tilhængere mener, at hun ikke fik en fair behandling med en retssal fyldt med Johnny Depp-fans på tilskuerpladserne. 

Men nu er der lagt op til mere drama. 

Traumatiseret af hændelsen
Det viser sig, at instruktøren bag filmen, 46-årige Maïwenn, for en måned siden blev politianmeldt for et overfald på en chefredaktør, skriver branchebladet Variety. 

70-årige Edwy Plenel, der har arbejdet for dagbladet Le Monde og siden 2008 stået i spidsen for onlinemediet Mediapart, skal være blevet overfaldet på en restaurant i Paris i slutningen af februar. 

Instruktøren, der oprindelig hedder Maïwenn Le Besco, sad ifølge chefredaktøren alene ved et bord på restauranten. Herfra skal hun angiveligt have rejst sig og være gået over til Plenels bord, taget fat i hans hår og spyttet ham i hovedet uden at sige et ord. 

Hun stormede ud af restauranten og ”efterlod Plenel traumatiseret af hændelsen”, skriver Variety og citerer nyhedsbureauet AFP, der angiveligt har fået adgang til politianmeldelsen. 

Anmeldelsen er blevet lækket til medierne efter Cannes-festivalens offentliggørelse af åbningsfilmen. 

#MeToo-artikler om Luc Besson
Variety spekulerer i, hvad der kan være årsagen til instruktørens angivelige overfald. 

Mediapart har bragt en række artikler om Maïwenns eksmand, den kendte instruktør Luc Besson, som hun har et barn med. Maïwenn medvirker i Bessons Leon (1994) og Det femte element (1997). 

Mediet har bragt vidneudsagn fra den belgiske skuespiller Sand Van Roy, der beskylder Besson for et seksuelt overgreb. Det franske politi undersøgte sagen, men endte med at droppe den. 

Variety har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Maiwenn. Mediet oplyser, at hun i et tidligere interview har udtalt, at hun ikke støtter #MeToo-bevægelsen. 

Hun startede som barneskuespiller og spiller selv hovedrollen i Jeanne du Barry. Tidligere har hun som instruktør to gange været udtaget til hovedkonkurrencen på Cannes-festivalen, nemlig med socialrealistiske Polisse i 2011 og det romantiske drama Mon Roi i 2015.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko