Nyhed
07. aug. 2015 | 08:04

Nolan har ubemærket lavet dokumentar

Foto | Film Forum
Christopher Nolan har instrueret tre Batman-film, men snart præsenterer han en dokumentar om sine egne helte, tvillingerne Stephen og Timothy Quay.

Christopher Nolan lægger for en stund superhelte og intergalaktiske tidsrejser på hylden for at hylde to britiske stop motion-pionerer: tvillingebrødrene Quay.

Af Jeppe Mørch

Normalt er ny Christopher Nolan-film noget, verdens biografgængere ser frem til i månedsvis.

Nolans opulente blockbusters blander filosofiske diskussioner med kærlighedsdrama og de godes kamp mod de onde. Uanset om det så foregår i drømmenes verden (Inception), det ydre rum (Interstellar) eller altid dunkle Gotham (Batman-trilogien).

Men nu har den engelske instruktør for en stund vendt blikket væk fra de storladne opusser.

Nolan har kurateret en serie af tvillingebrødrene Stephen og Timothy Quays animationsværker, der vises i den alternative New York-biograf Film Forum fra 19. august.

I samme ombæring har han i al ubemærkethed lavet en kort dokumentarfilm om de identiske tvillinger, der er pionerer inden for stop motion-genren.

Svankmajers dystre verden
Dokumentaren har fået den prosaiske titel Quay og handler altså om tvillingerne Stephen og Timothys arbejde som instruktører.

Brødrene er født i USA, men har stort set kun lavet film i England. De har instrueret to spillefilm, Institute Benjamenta (1995) og The Piano Tuner of Earthquakes (2005), samt utallige musikvideoer og kortfilm.

De fleste er af samme, dystre stop motion-skuffe, som man kender fra tjekkiske Jan Svankmajer. Quay-brødrene har endda lavet en hyldestfilm til tjekken: The Cabinet of Jan Svankmajer.

På gammeldags film
Nolan har udvalgt korttre film fra tvillingernes oeuvre, der vises sammen med dokumentaren. Det drejer sig om In Absentia, The Comb og Street of Crocodiles, som Terry Gilliam har udråbt som en af verdens bedste animationsfilm.

Christopher Nolan optager sine egne værker på gammeldags film og i samme ånd vises Quay-filmene i New York på 35 mm.

Det er endnu ikke offentliggjort, om der senere på året vil være mulighed for at se Quay i Danmark.

Quay-brødrene: The Cabinet of Jan Svankmajer

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko