Nyhed
04. jan. 2013 | 16:09

CIA’s involvering i Zero Dark Thirty efterforskes

Foto | Jonathan Olley
Kathryn Bigelows Zero Dark Thirty med Jessica Chastain har fået anmelderne til at juble, men amerikanske politikere anklager filmen for at forherlige tortur.

Er det fiktion, når tortur fører til drabet på Osama Bin Laden i Zero Dark Thirty, eller har CIA lækket fortrolige oplysninger over for filmskaberne?

Af Daniel Pilgaard

Siden Kathryn Bigelows Zero Dark Thirty fik amerikansk premiere til jul, har anmelderne ikke kunnet få armene ned af begejstring.

Men fra politisk hold er filmen blevet mødt med hård kritik. Efter ti års intens jagt på Osama Bin Laden viser filmen, at tortur var en afgørende faktor i den mission, som førte til drabet på verdens mest eftersøgte terrorist.

Det falder ikke i god jord i det politiske miljø i Washington, hvor en højtstående, anonym kilde over for The Hollywood Reporter fortæller, at det amerikanske senats efterretningsudvalg nu iværksætter en undersøgelse af den korrespondance og research, som har foregået mellem CIA og filmens manuskriptforfatter Mark Boal og instruktør Kathryn Bigelow.

Undersøgelsen skal klarlægge, om CIA er ansvarlig for at have givet enten fortrolige eller ukorrekte informationer, som har ført til filmens torturscener, der ifølge politikerne er postulerede og helt ude i hampen.

Uhørt politisk reaktion
Reaktionen kommer i kølvandet på, at efterretningsudvalget, der blandt andet tæller den tidligere præsidentkandidat John McCain, i et opsigtvækkende brev til Sony Pictures har krævet, at selskabet indsætter en såkaldt disclaimer i filmen.

Disclaimeren skal understrege, at handlingen ikke har hold i virkeligheden.

Ifølge John McCain er det bekymrende, hvis publikum får den opfattelse, at tortur er normal procedure i CIA’s hemmelige arbejde. Den politiske appel er usædvanlig, da filmen er beskyttet under den amerikanske forfatnings bestemmelse om kunstnerisk ytringsfrihed.

Hos Sony har man indtil videre afslået ønsket og meldt ud, at selskabet bakker op om filmskabernes kreative frihed.

CIA’s direktør i søgelyset
På nuværende tidspunkt viser de officielle dokumenter allerede, at Bigelow og Boal under deres research havde kontakt til CIA’s nyudnævnte direktør Michael Morell, der helt usædvanligt for en så højtstående person nu også har blandet sig i filmdebatten.

I et åbent brev på CIA’s hjemmeside forklarer Morell, at CIA ofte bistår med hjælp til filmproduktioner, men at efterretningstjenesten ingen indflydelse har på filmenes endelige handling, skriver The Hollywood Reporter.

”I skal vide, at Zero Dark Thirty er en dramatisering, ikke en realistisk gengivelse af fakta,” har Michael Morell understreget.

Det er også tilfældet med Zero Dark Thirty, hvor Morell efterfølgende opremser flere forhold i filmen, som skulle være ren fiktion.

Men det er altså ikke nok for politikerne i Washington, der nu vil have Morells og CIA’s involvering i filmen efterforsket helt til bunds.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko