Nyhed
17. nov. 2016 | 15:30

Criterion Collection tilgængelig som streaming

Foto | Asakazu Nakai
Akira Kurosawas legendariske De syv samuraier (1954) er en af de film, der kan streames på Criterion Collection og TCM’s nye streamingtjeneste FilmStruck.

Filmnørdernes våde drøm kan blive en realitet med den nye streamingtjeneste FilmStruck, som indeholder Criterion Collections store udbud af filmklassikere.

Af Lauge Hendriksen

”For filmelskere af filmelskere.”

Det er sloganet for den nye streamingtjeneste FilmStruck, når man går ind på den nyligt åbnede hjemmeside. Og hvis man er til Lars von Triers Breaking the Waves, Carl Th. Dreyers Vredens dag og den slags kunstværker, så er FilmStruck interessant.

Det er ikke en streamingtjeneste, der tilbyder de nyeste Hollywood-film. Til gengæld har den et kæmpe udvalg – pt. 1.100 film – af større og mindre filmmesterværker fra hele verden.

Streamingtjenesten giver nemlig filmnørder muligheden for at dykke ned i Criterion Collections store bibliotek af filmklassikere. Et katalog, som blandt meget andet inkluderer film som Akira Kurosawas De syv samuraier og Federico Fellinis 8 ½.

FilmStruck giver også mulighed for at nørde ned i kategorier, som neo-noir-film og tidlige Stanley Kubrick-film, ligesom det er muligt at gå bag om filmene med forskelligt ekstramateriale.

Streamingtjenesten er et samarbejde mellem Turner Classic Movies og Criterion Collection, der begge har fokuseret på at udbringe klassiske film, som ikke hører under det daglige udvalg af mainstreamfilm.

Filmnørdernes mekka
Criterion Collection har siden lanceringen i 1984 været filmnørders foretrukne sted, når de skulle købe den bedste udgave af laserdiske, dvd’er og Blu-ray.

Hos Criterion Collection køber man ikke bare en normal udgave af en dvd eller Blu-rays, men en lækker, restaureret specieludgave med bonusmateriale og kommentarspor.

Nu er Criterion Collection altså gået skridtet videre og udgiver de resturede klassikere til streaming på internettet. 

”Det er ikke, fordi vi tror, at der er 100 millioner potentielle abonnenter. Men fanbasen til vores type af film – fans, der er villige til at udforske vores streamingtjeneste – er mindst ti gange så stor, som det publikum, vi rammer nu,” siger Criterions direktør Peter Becker til netmediet IndieWire.

Et alternativt til Netflix
FilmStruck bliver formentlig ikke en direkte konkurrent til Netflix, fordi den henvender sig til en mere specifik målgruppe af cineaster.

Prisen for et abonnement er cirka 75 kroner om måneden og ligger i samme prisleje som Netflix og HBO.

Det er ikke kun Criterion Collections udvalg af film, man kan se på FilmStruck. Ifølge IndieWire vil der også være mulighed for at se film fra Hollywood-selskaber som for eksempel Warner Bros.

FilmStruck er indtil videre kun tilgængelig i USA, men kommer formentlig til Europa i den nærmeste fremtid.

Joachim Trier vælger dvd’er fra Criterion Collection

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko