Nyhed
29. juli 2017 | 18:37

Cuarón er det 21. århundredes bedste instruktør

Foto | Julio Hardy
Ifølge Metacritic er Alfonso Cuarón verdens bedst anmeldte instruktør. Her ses han sammen med George Clooney og Sandra Bulluck på optagelserne til Oscar-slugeren Gravity.

Hjemmesiden Metacritic har samlet filmanmeldelser fra alverdens medier og fundet de bedst og værst anmeldte instruktører efter år 2000.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Mexicanske Alfonso Cuarón er verdens bedste instruktør.

I hvert fald hvis man skal tro den amerikanske anmelderside Metacritic, der blandt andet indsamler filmanmeldelser fra alverdens medier. Siden har nemlig sammenlignet film med premiere efter år 2000 og dermed fundet de 25 bedst anmeldte instruktører i verden.

Alexander Payne og de belgiske Dardenne-brødre følger Cuarón på anden og tredjepladsen, ligesom også giganter som Paul Thomas Anderson, Hayao Miyazaki og Asghar Farhadi er at finde på listen.

Rent teknisk har Metacritic kun medtaget instruktører, der har haft premiere på mindst fire film fra og med 1. januar 2000. Metacritic inkluderer anmeldelser fra flere forskellige lande, men med en klar overvægt af engelske og amerikanske kritikere.

Med anmelderroste film som … Og din mor!, Children of Men, Gravity og en Harry Potter-film er det derfor ikke vildt overraskende, at Alfonso Cuarón topper listen. For tiden arbejder mexicaneren på en ny film, Roma, der trods titlen foregår i Mexico City.

Plads til smallere navne
Lidt skuffende er det til gengæld, at ingen danske eller andre nordiske instruktører er blandt de 25 bedste.

Ava DuVernay, Kelly Reichardt og Mia Hansen-Løve (der er fransk trods sit danskklingende navn) er det fine selskabs eneste kvinder.

Metacritics liste er selvfølgelig ikke et endelig facit, men derimod et interessant indspark i den evige diskussion om filmkunst og kvalitet.

Blandt de 25 instruktører finder man derfor både velkendte og bredt appellerende navne som Richard Linklater og Mike Leigh, men også smallere instruktører som Miguel Gomes, Guy Maddin og Bahman Ghobadi, der er knap så kendte på vores breddegrader.

Også de dårligste
Metacritic har samtidig også lavet listen med de 25 dårligst anmeldte instruktører siden 2000.

Den liste er selvsagt spækket med instruktører, der ikke lige ringer nogen klokke, fordi deres film over en bred kam er ret så forglemmelige.

Makkerparret Jason Friedberg og Aaron Seltzer ligger på den lidet ærefulde førsteplads. De to instruktører har specialiseret sig i spoof-film og parodier som Disaster Movie og Meet the Spartans.

Noget overraskende støder man på femtepladsen til gengæld også på den Oscar-nominerede Roland Joffé, der ellers har lavet de velrenommerede The Killing Fields og The Mission. Hans placering er dog kun baseret på anmeldelser af hans film efter år 2000.

Bedst anmeldte instruktører i det 21. århundrede 

1. Alfonso Cuarón
2. Alexander Payne
3. Dardenne-brødrene
4. Hayao Miyazaki
5. Jafar Panahi
6. Paul Thomas Anderson
6. Ross-brødrene
8. Asghar Farhadi
9. Mike Leigh
10. Frederick Wiseman
11. Mia Hansen-Løve
12. Ava DuVernay
13. Bong Joon-ho
13. Kelly Reichardt
15. Miguel Gomes
16. Nuri Bilge Ceylan
16. Hou Hsiao-hsien
18. Brad Bird
19. Richard Linklater
20. Abbas Kiarostami
21. Jacques Audiard
22. Guy Maddin
23. Hirokazu Koreeda
24. Edgar Wright
25. Bahman Ghobadi
25. Jeff Nichols

Dårligst anmeldte instruktører i det 21. århundrede

1. Jason Friedberg & Aaron Seltzer
2. Uwe Boll
3. Walt Becker
4. Brian Levant
5. Roland Joffé
6. John Whitesell
7. Dennis Dugan
8. Dominic Sena
9. Steven Brill
10. Jonathan Liebesman
11. Dennie Gordon
11. Mark Steven Johnson
13. Garry Marshall
14. Renny Harlin
15. Peter Hyams
16. Marcus Nispel
17. Roger Kumble
18. Raja Gosnell
18. Brian Robbins
20. Frank Coraci

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko