Nyhed
31. juli 2012 | 20:33

Dansk dokumentar til Toronto

Foto | Final Cut for Real
The Act of Killing

Den særdeles kontroversielle, danske The Act of Killing, der følger de indonesiske forbrydere fra landets folkemord, er blevet udtaget til Toronto-festivalen.

Af Jacob Ludvigsen

Massemordere genopfører deres modbydelige handlinger på 50 års afstand – og fører sig frem i et samfund, der stadig betragter dem som helte.

Joshua Oppenheims dokumentar The Act of Killing kommer utvivlsomt til at vække røre. Den får dansk premiere i efteråret og er netop blevet udtaget til den prestigefyldte filmfestival i Toronto i september.

Filmen foregår i Indonesien, hvor over en million mennesker blev udryddet, efter militæret væltede regeringen i 1965. Det er de nulevende dødspatruljeledere, der dengang udførte de modbydelige handlinger, filmfolkene udfordrer til at genspille deres roller i surrealistiske dramatiseringer af folkemordet.

Forbryderne var selv inspireret af filmiske skildringer af vold, og rekonstruktionerne sætter dem i gang med en tankeproces om de handlinger, de har begået i deres fortid.  

Samtidig viser filmen, hvordan det korrupte regime ikke blot har ladet forbryderne slippe for straf, men også ladet dem fejre sig selv som helte.

Filmen er instrueret af den amerikanske instruktør Joshua Oppenheim, der er uddannet fra Harvard-universitetets filmskole og nu er bosat i Danmark.

The Act of Killing er da også ærkedansk. Den er nemlig produceret af det danske selskab Final Cut for Real og støttet af Det Danske Filminstitut.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko