Nyhed
30. sep. 2022 | 00:00 - Opdateret 30. sep. 2022 | 07:50

Dansk dokumentar vinder fornem pris

Foto | Hansen & Pedersen
En forsker undersøger en gigantisk sprække i indlandsisen i Lars Ostenfelds dokumentar Into the Ice, der går sejrsgang i den store verden.

”Klimakrisen er en abstrakt udfordring, men jeg håber, at Into the Ice kan sætte billeder på omfanget,” siger instruktør, der har vundet naturfilmenes pendant til en Oscar. 

Af Jonathan Lebeda

Det hører til sjældenhederne, at danske dokumentarfilm slår igennem i udlandet. 

Men det er lykkedes den danske dokumentarist Lars Ostenfeld med Into the Ice. Filmen er blevet vist på festivaler i 25 lande og har netop vundet en pris ved Jackson Wild Media Award, der anses for at være den fineste prisuddeling inden for naturfilmgenren. 

Into the Ice følger tre forskere, der sammen undersøger, hvor hurtigt indlandsisen smelter. Filmen levendegør klimakrisen, som ellers ofte bliver formidlet gennem tørre rapporter og tal. 

Filmen åbnede dette års Cph:Dox og blev den meste sete på festivalen. Herefter turnerede den rundt på en række internationale festivaler i blandt andet Australien og New Zealand. 

Nu forlænges filmens liv i 95 biografer over hele landet i Tyskland og Østrig, og senest er den blevet købt af engelske BBC. Et forbløffende resultat, men da Lars Ostenfeld pitchede idéen til DR, vurderede man publikumspotentialet til at være for lille. 

”Derfor er det fantastisk at komme ud til så mange mennesker over hele landet og ikke kun den håndfuld københavnere, der går i biografen og ser dokumentarfilm,” siger Lars Ostenfeld til Ekko om sin flotte sejr. 

”Det betyder enormt meget særligt på grund af filmens budskab. Vi har ikke så mange chancer tilbage, hvis vi skal redde indlandsisen.” 

Følelser i klimakrisen
Lars Ostenfeld fik idéen til Into the Ice for fem år siden. Han læste om den smeltende indlandsis, men havde ikke forståelse for, hvad det præcist vil sige. 

”Det meste af vores viden kommer fra satellitter og modeller, der beregnes på afstand af isen. Det gør, at vi ikke præcis ved, hvor meget der smelter under overfladen,” siger Lars Ostenfeld. 

En lille gruppe af forskere studerer indlandsisen ved selv at være til stede. Dokumentaristen tog sammen med en soldat, der træner Arktisk Kommando i overlevelse, afsted for at følge tre forskeres arbejde på isen. 

”Jeg har forsøgt at lave en film, der viser tilskueren, hvad indlandsisen er. Håbet er, at den giver os følelsen af at være forbundet med isen,” siger Lars Ostenfeld. 

”Klimakrisen er en abstrakt udfordring, men jeg håber, at min film kan være med til at sætte billeder på omfanget.”

Trailer: Into the Ice

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko